Tannstein hos katt

Tannstein er vanlig forekommende hos katter. Enkelte katteraser, og framfor alt, enkelte individer er mer disponert enn andre. Selv om tannstein er vanligst hos eldre katter, ses dette også hos relativt unge individ. Overkjevens hjørne- og kinntenner er de tennene som oftest angripes.

Dersom tannsteinen ikke fjernes, kan den bidra til betennelse i tannkjøttet som i verste fall kan føre til sykdommen tannløsning, såkalt periodontitt. Tannsykdommen tannresorpsjon, TR, (tidligere kalt FORL) er sannsynligvis vel så vanlig som periodontitt og tannstein hos katt. Ofte forekommer disse sykdommene samtidig. Tannløsning og TR er smertefullt for katten og bør behandles.

Årsak

Tannstein bygges opp av myke bakteriebelegg, såkalt plakk, som fester seg på tennene for så å hardne etter kontakt med spytt. Tannstein dannes først nær tannkjøttet for så å dekke tannen mer og mer, om den ikke fjernes.

Ved tannstein og betennelse trekker tannkjøttet seg vanligvis tilbake, tannens støttevev brytes ned og lommene mellom tannkjøtt og selve tannen blir dypere. Tannkjøttets feste løsner fra tannen og bakterier og matrester setter seg fast i disse lommene.

Det er altså ikke tannstein i seg selv som fører til at tennene løsner, men  betennelsen som oppstår i tannkjøtt og kjevebein pga bakterier.

Symptomer

Symptomene på tannstein er vond lukt fra munnen og et mørkt og hardt belegg på tennene. Tannstein sitter i all hovedsak på utsiden av tennene.

Dersom bakteriebelegget får vokse uforstyrret ved tannkjøttskanten, kan tannkjøttet bli betent og en såkalt gingivitt oppstår. Tannkjøttet blir da rødt, hovent og blør lett.

Hva kan man gjøre selv?

Den beste måten å forebygge tannstein på er å fjerne det myke bakteriebelegget gjennom daglig tannpuss. Det finnes tannbørster spesielt tilpasset kattens tenner, men det er også mulig å bruke en tannbørste for barn. Tannkremen må være tilpasset katter ettersom de ikke liker den sterke smaken fra vanlig tannkrem.

For å venne katten til tannpuss, bør man gjøre dette gradvis og gjerne starte allerede som kattunge. Det kan være vanskelig å få pusset innsiden av tennene.

En tilleggsbehandling til tannpuss er munnvann med klorhexidin som man kan påføre tennene etter at de er pusset.

Når tannsteinen alt har oppstått, kan den ikke pusses bort eller fjernes ved hjelp av spesialfôr. Katten må da inn på klinikken for å ta en tannrens.

Her kan du se en video om hvordan man pusser tenner. 

Fjerning av tannstein

Den beste måten å fjerne tannstein på er ved en tannrens mens katten ligger i narkose. Før tannrensen kan det være nødvendig med en blodprøve slik at veterinæren kan vurdere risiko i forhold til narkosen. Tannsteinen ”slås av” ved hjelp av et ultralydinstrument med en avrundet metallspiss som vibrerer mot tannsteinen. Eldre tenner kan ha misfarginger som det ikke er mulig å fjerne. For å få en bedre oversikt over tennene og deres røtter, kan det være nødvendig med en digital røntgenundersøkelse av enkelte/alle tenner.

Tenner som rammes av periodontitt eller TR må i de aller fleste tilfeller trekkes. Ofte kan man gjøre dette samtidig med tannrensen, men i blant må katten inn på nytt for en ny narkose og tanntrekk. Dette vurderes underveis for hvert enkelt individ. Etter tannrensen skylles tennene med et antibakterielt munnskyllevann.

Etterbehandling

I blant kan katten være litt øm i munnen i et par dager dersom det er trukket noen tenner. Det er anbefalt å gi myk mat den første tiden for å hjelpe den til å spise.

For å forhindre at ny tannstein dannes er det lurt å starte tannpuss ca. én uke etter tannrensen. Det finnes en god del hjelpemidler og produkter som kan forebygge at ny tannstein dannes. Det mest effektive er å  pusse tennene grundig én gang om dagen. I tilfeller der dette er umulig, kan en kombinasjon av ulike produkter og hjelpemidler brukes for å forsinke dannelsen av nye tannstein og gingivitt. Effekten av disse produktene er dog lite systematisk evaluert.

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.