Overvektig katt? Her er 5 treningstips du kan prøve

Overvektige katter har dårligere livskvalitet, og i tillegg kan fedme redusere forventet levetid betraktelig. Det er ikke bare fôret som øker kattens vekt; også aktivitetsnivået spiller inn på kiloene. Her får du fem treningstips som både er gøyale og gjør livet til katten din bedre.

Overvektige katter har økt risiko for diabetes, leddgikt, hjertesykdom, urinveisproblemer og leversykdom. I tillegg har overvektige de større risiko for infeksjoner, og økt risiko under operasjon og anestesi. De kan også få hudproblemer siden fedme ofte gjør dem ute av stand til å rengjøre pelsen selv.

Hvordan øke aktivitetsnivået hos katten

En overvektig katt er ofte tungpustet og har redusert toleranse for aktivitet. Da er det ikke nødvendigvis lett å vite hvordan du skal gå frem for å snu trenden.

– Du bør øke mosjoneringen i takt med at kattens form blir bedre. Varier og vær kreativ når det gjelder treningen, sier dyrepleier Anna Hollister fra AniCura Kongsvinger Veterinærklinikk.

5 Treningstips for din katt

Katter trenger ikke bare mosjon, men også hjernetrim. Utekatter får gjerne godt med begge deler når den er ute på sine oppdagelsesferder. Innekatter og utekatter som er mer inne på høst- og vinterhalvåret har derimot et større behov for å bli jevnlig aktivisert.

1. Varier hvor du plasserer matskålen i ny og ne.

Du kan gjemme maten på forskjellige steder – for eksempel under sofaen, i et annet rom enn katten er vant til eller utendørs for utekatter. Du kan også plassere maten på høyder, slik at katten må klatre for å få tak i den. Dette er med på å stimulere jaktinstinktet hos katten ettersom den må søke etter maten.

2. Aktiver med ball

Aktiviseringsballer/kuler er en god måte å få katten til å leke og aktivisere seg på. I tillegg begrenser slike aktiviseringsballer et altfor raskt matinntak hos katten.

3. Ta innekatten ut på tur

Ta på innekatten sele og kobbel, og ta den med ut. Det kan ta litt tid før katten venner seg til det, men dersom du er tålmodig vil du snart ha en trofast turkamerat.

4. Agilitytrening

Lær katten noen enkle triks: lag en agilitybane og tren katten din til å hoppe, krype og gå slalåm.

5. Prøv deg frem med leker

Det finnes flere fine aktiviseringsleker for hund som kan fungere like godt på katt. Prøv deg gjerne fram slik at du finner noe katten din vil like.

  • Det finnes diverse aktiviseringsballer eller -leker som gjør at katten jobbe for å få ut maten sin.
  • Man kan kjøpe eller lage agilitybaner - søk opp "oppskrift" på nettet!
  • Katter elsker å klatre, bygge en bane hjemme.
  • Klatrebrett er godt å ha for å ta støyten for møbler, men er også en fin aktivitetsleke for katter.
  • Laserlek kan enten skje i interaksjon med deg eller være ved hjelp av en automatisk laserleke, uansett er det en flott måte å få katter til å bevege seg på
  • Diverse leker som beveger seg (kanskje en mus som piler over gulvet) eller vibrerer, gjør litt av jobben for deg siden de er veldig spennende for Pus.

AniPlan kan være løsningen

AniPlan er et abonnement hvor du betaler en fast, lav månedspris for god og jevnlig oppfølging fra veterinærer og dyrepleiere hos AniCura. Ettersom denne helsepakken er skreddersydd vil det være enklere å få hjelp med akkurat det du trenger – som for eksempel overvekt hos katten din.

"Du får god rabatt på en rekke helsetjenester og produkter for katten din. Så et slikt abonnement er absolutt noe jeg vil anbefale," sier Hollister.

Les mer om AniPlan til katt her

 

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.