Gastroskopi på katt

Gastroskopi innebærer at spiserør, magesekk og eventuelt tolvfingertarm inspiseres fra innsiden med hjelp av et spesielt instrument – et fiberendoskop som er et bøyelig og mykt instrument. Lengst fram på fiberendoskopet finnes en linse og en lyskilde.

Før undersøkelsen

For at gastrosekopiundersøkelsen skal kunne utføres er det nødvendig at kattens magesekk er tom. Snakk med veterinæren din i forkant om hvor lenge katten skal fastes.

Når utføres en gastroskopi?

Vanlige grunner til at gastroskopi utføres kan være om katten viser symptomer på mageproblem som kvalme, oppkast, problemer med å svelge eller uforklarlig vektreduksjon. Noen ganger kan fibroendoskop brukes for å fjerne gjenstander i magesekken som leker eller stoffbiter mm som katten har svelget og forårsaker problemer.

Undersøkelsen

For å kunne utføre undersøkelsen på katt må den i full narkose. Veterinæren inspiserer magesekken gjennom å styre instrumentet og samtidig studere bildene på bildeskjermen. I forbindelse med undersøkelsen tas det bilder av vevet.

Bildene lagres vanligvis og kan senere brukes for å følge opp resultatet ved en gjentatt undersøkelse. Ofte undersøkes både magesekk og tykktarm på samme tid, det vil si at en gastro-koloskopi utføres. Les mer om koloskopi her.

Vanligvis varer undersøkelsen fra et kvarter opp til en time.

Prøvetaking

For å vurdere mage- og tarmslimhinnen tas vanligvis vevsprøver, så kalte biopiser, fra flere steder i magesekken og tolvfingertarmen. En tynn tang føres ned gjennom en kanal på endoskopet og små biter av tarmslimhinnen fjernes. Biopsiene sendes av gårde for analyse i mikroskop.

Etterbehandling

Etter undersøkelsen kan magen være litt oppsvulmet og spent, noe som fører til litt mageknip. Så mye luft som mulig fjernes etter gjennomført undersøkelse. Om det fortsatt finnes litt luft igjen pleier ubehaget å forsvinne relativt raskt. Ofte kan katten komme hjem samme dag etter at den har våknet ordentlig fra narkosen.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.