Oppkast hos katt

Sporadisk oppkast kan skyldes at katten slikker i seg mye pels når den vasker seg slik at det lages såkalte hårballer. Disse passerer som regel tarmen, men en sjelden gang må de fjernes ved hjelp av kirurgi. Ved vedvarende oppkast bør veterinær kontaktes.

Dersom katten har spist et fremmedlegeme som ikke brytes ned i mage-/tarmkanalen, kan dette forsårsake oppkast. Fremmedlegemer kan også vandre videre til tarmen og sette seg fast og skape en akutt forstoppelse i tarmen. Katter med fremmedlegeme kan raskt bli svært syke og man må oppsøke veterinær umiddelbart.

Visse sykdommer kan også gi symptomer  som oppkast; nyresvikt, leversvikt, diabetes og bukspyttkjertelbetennelse er eksempler på slike sykdommer. Diagnose stilles ved hjelp av blodprøver og ultralydsundersøkelser der det er hensiktsmessig.

Infeksjoner som salmonella kan også gi oppkast og diaré. Katten smittes av salmonella via småfuglers avføring. Dersom katten jakter på fugl og går mye rundt fuglebrettet, er det en risiko at den smittes. Salmonella går som regel over raskt og det er uvanlig at mennesker smittes med salmonella fra katt.

Virusinfeksjoner kan forårsake oppkast hos katt. Kattepest, som skyldes et virus, er en svært alvorlig infeksjon som kan være livstruende, spesielt for unge katter. De fleste katter i Norge er vaksinert mot kattepest.

Kronisk oppkast, dvs når det har pågått mer enn 2-3 uker, kan skyldes en betennelse i mage og tarm. Diagnose stilles vanligvis med endoskopi (gastroskopi, rektoskopi) av magesekk og tarm der små vevsbiter tas og analyseres i mikroskopi.

Når bør veterinær oppsøkes?

I de tilfeller der oppkast ikke opphører, bør veterinær alltid oppsøkes. Katten kan raskt bli dehydrert og tape væske og salter. Oppsøk veterinær ved:

  • påvirket allmentilstand (feber, sløvhet, dehydrering)
  • mistanke om fremmedlegeme
  • dersom katten kaster opp vann
  • dersom oppkast og diaré blir blodtilblandet

Behandling

Akutt gastroenteritt pleier å bli bra i løpet av få dager ved hjelp av intravenøs væsketilførsel og en lettfordøyelig spesialdiett som er mild for mage og tarm.

Dersom fremmedlegemet ikke kommer opp fra magesekken kan det i blant tas opp ved hjelp av et fiberendoskop. Dersom fremmedlegeme sitter fast i tarmen, må bukhule og tarm åpnes for at gjenstanden skal komme ut. Vanlige fremmedlegemer hos katter er hårballer, ørepropper, snorer og små leker.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.