Akutt oppkast og diare hos katt

Akutt gastroenteritt er det veterinærmedisinske uttrykket for en akutt inflammasjon av mage- tarmkanalen, som kan føre til oppkast og/eller diare.

Det kan være infeksiøse agens (bakterier, virus og/eller innvollsparasitter) som kan være smittsomme indirekte og direkte mellom katter. Bakterier kan også stamme fra inntak av bedervet mat der de via toksiner (giftige produkter) kan påvirke mage- og tarmkanalens funksjon.
Det er ikke uvanlig med fôrintoleranse hos katter, spesielt rasekatter, som også vil kunne gi oppkast og/eller diare.  Andre årsaker til oppkast og/eller diare kan være reaksjon på medisiner, forgiftning eller et fremmedlegemet, eksempelvis hårballer, sytråd med mer som kan sette seg fast i magesekk eller tarm. Oppkast og diare kan også være symptomer på sykdom i andre organsystem som lever, nyrer, bukspyttkjertel eller skjoldbruskkjertel.

Symptomer                                                     

Symptomer ved en akutt gastroenteritt er vanligvis oppkast og/eller diare, ofte med et akutt forløp som kan føre til væsketap og forstyrrelser i saltbalansen. Ved hyppig oppkast eller kraftig diare kan tilstanden raskt bli kritisk for katten, spesielt hos unge individer.

Væskebehov

Ved hyppig oppkast og kraftig diare taper kroppen væske og viktige salter i blodet (elektrolytter). Det er derfor veldig viktig at katten drikker og spiser tilstrekkelig mengder for å erstatte dette tapet, om ikke vil det kunne føre til dehydrering som  kan utvikle seg til å bli en kritisk livstruende tilstand. Eldre og unge individer er vanligvis mer utsatt for dehydrering.

Hva kan man gjøre selv?

Ved milde former av akutt oppkast og/eller diare kan enkle tiltak gjøres hjemme. Det kan være lurt å la magesekken og tarmen hvile fra mat en kort periode (noen timer), vann kan tilbys. Katter skal ikke være uten mat over lengre tid ettersom de lett kan utvikle fettlever som igjen kan føre til leversvikt. Unge katter er mer utsatt og bør derfor ikke fastes. Det er anbefalt å fôre med lett fordøyelig mat med lavt fettinnhold. Dette kan kjøpes hos veterinæren, alternativt kan en selv lage skånekost som eksempelvis fisk eller kylling.

I tillegg er det ønskelig å gi pre- og probiotika (tarmstabiliserende preparat) som fremmer tarmen sin "gode bakterieflora” og virker bindende. Dette kan du kjøpe reseptfritt hos veterinær og/eller apoteket.

Det er mulig å forebygge mot parvovirus som gir alvorlig mage/tarmproblematikk gjennom årlig vaksinering. Kattens parvovirus, også kalt kattepest, er sjelden i dag takket være at de fleste vaksinerer sine katter.

Oppkast og/eller diare kan være bivirkninger av en bestemt medisin, såkalte NSAID ("non steroid anti-inflammatoric drug”). Om katten behandles med denne medisinen og får bivirkninger, bør medisinering avsluttes og veterinær kontaktes.

Veterinær skal kontaktes ved:

  • Redusert allmenntilstand.
  • Nedsatt mat og drikkelyst.
  • Større væsketap.
  • Blodig diare og/eller oppkast (eventuelt kaffegrutlignende)
  • Oppkast eller diare som ikke opphører tross diettråd.
  • Mulighet for at katten kan ha spist fremmedlegemet som kan ha satt seg fast eller noe som kan være giftig.
  • Temperatur under 38°C eller over 39°C i kombinasjon med noe av ovenstående.

Diagnostikk

En veterinær utfører alltid en grundig klinisk undersøkelse av pasienten. Det er ofte ønskelig å ta en blodprøve for å avdekke eller utelukke eventuell underliggende sykdom samt kontrollere dehydreringsgrad og ubalanse av elektrolytter. Det kan også være behov for røntgen- og/eller ultralydundersøkelse for å finne den bestemte årsaken til katten sine symptomer.

Behandling hos veterinær

Behandlingen baseres på kattens sykehistorie, allmenntilstand og funn ved klinisk undersøkelse og andre diagnostiske tester. Ut ifra dette vil veterinæren vurdere hva som er anbefalt av videre behandling, alt i fra enkel væskebehandling i poliklinikken med veiledende råd om støttebehandling hjemme til innleggelse for mer intensiv væske- og støttebehandling under observasjon. Det vil da være aktuelt med en kombinasjon av væskebehandling, skånekost samt pre-og probiotika som støtter opp og gjenoppbygger den normale tarmfloraen. Katter med redusert allmenntilstand kan kreve mer intensiv væskebehandling og overvåking.

Antibiotika ikke nødvendig så frem til at det ikke foreligger symptomer på systemisk infeksjon, alvorlig redusert allmenntilstand eller blodig diare og oppkast med mye blod. Det er uvanlig med bakterielle årsaker til oppkast og diare hos katt. Antibiotika brukes ikke unødvendig i fare for utvikling av antibiotika resistens. Mange antibiotika typer kan til og med virke forstyrrende i mage-tarmkanalen.

Tiden i etterkant

Spesifikke diettråd for den enkelte individ gis ved hjemreise fra veterinær. Generelt går prosedyren langsomt og forsiktig framover fra diettfôr til vanlig fôring for å unngå tilbakefall.

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.