Akupunktur på katt

Akupunkturbehandling brukes både som smertelindring og behandling for ulike tilstander hos katt. Flere AniCura-klinikker har sertifiserte akupunktører blant sine veterinærer.

Akupunktur blir anvendt for å lindre smerte og behandle visse sykdomstilstander. Eksempler på tilstander der akupunktur blir brukt, er muskel- og leddsmerter (som for eksempel artrose, spondylose), overbelastningssmerter (i for eksempel i nedre del av ryggen) samt ved postoperative smerter. 

Slik virker akupunktur 

Ved akupunktur brukes nåler som settes i bestemte punkter eller steder på kroppen. 

Når nålene blir plassert sendes det impulser fra det behandlede området til ryggmargen og hjernen. Det oppstår en følelse som for mennesker kan beskrives som varm, prikkende eller som et lett trykk. Trolig er følelsen den samme for katter. 

Som et svar på stimuleringen frigjøres kroppens eget morfin – endorfin – noe som bidrar til å minske smerte. Dessuten øker blodsirkulasjonen der nålene blir plassert. Akupunktur kan ha en avslappende effekt på muskulaturen. Behandlingen tar 20-30 minutter og gjentas vanligvis flere ganger. Etter akupunkturbehandlingen kan katten bli trøtt og tørst.

Akupunktur er komplementær behandling, og fremfor alt brukes den for å behandle symptomer. Det er derfor viktig med veterinærundersøkelse slik at behandling av underliggende sykdommer ikke forsømmes. Akupunktur anvendes ofte i kombinasjon med annen behandling, for eksempel fysioterapi eller ved samtidig medisinsk behandling. For eksempel kan forkalkninger, stive ledd og muskler forsøksvis behandles med akupunktur og massasje.

Sertifisert akupunktør

I Norge er det ifølge Mattilsynet kun autoriserte veterinærakupunktører som har lov til å utføre akupunkturbehandling på dyr. Utstyret skal håndteres sterilt. 

Forskning på effekten av akupunktur viser svært varierende resultater, og per i dag regnes ikke akupunktur som skolemedisin. Mange eiere opplever likevel at katten får gode effekter av behandlingen.

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.