Fyrverkeri-frykt hos hunder og katter

Årsskiftet er en tid med mye moro for oss mennesker, men som også kan være en ubehagelig opplevelse for hunder, katter og andre dyr. Frykt for fyrverkeri hos hunder og katter er ofte en stor bekymring for kjæledyreiere. Heldigvis, med riktig opplæring og eventuell hjelp fra medisiner, kan du som eier gjøre underverker for å redusere kjæledyrets angst: Begynn å trene i tide, og vær bevisst på reaksjonen din som eier.

Fyrverkeri-frykt hos dyr har blitt et vanlig begrep. Høyt smell, brennende lys og sterk lukt kan gjøre din pelskledde venn engstelig. Hørselen og luktesansen til dyr er betydelig mer følsomme enn oss mennesker. Det er derfor ikke overraskende at dyr ofte reagerer negativt ved denne høytiden – spesielt hunder og katter

Kjæledyr kan utvikle en fobi for høye lyder hvis de blir skremt unødvendig mye. Likevel er det mange måter å sikre at også de avslutter året på en hyggelig note. Hvordan? Det kan du lese her.

Hvor kommer frykten for fyrverkeri fra?

Hovedårsaken til at hunder er så redde er at eierne deres har lært dem at fyrverkeri er skummelt. Så fort de reagerer negativt på fyrverkeriet, blir de gjerne trøstet eller belønnet. På denne måten lærer de at det er helt riktig å være redde fordi de blir belønnet for frykt.

Sjefens oppførsel

Det første steget i å behandle fyrverkeri-frykt, er å endre eierens oppførsel. Hvordan gjør du det?

Når pelsklingen din reagerer på et smell eller et lysglimt, kall ham eller henne til deg og deretter fortsett med det du gjorde. På denne måten gjør du deg selv til en trygg havn for dyret ditt. Gjenta denne metoden kontinuerlig, og hunden din vil komme til deg for komfort og trygghet i stedet for å flykte.

Dette er ikke lett og løser ikke problemet på kort sikt, men det er uansett lurt å innføre det og samtidig involvere alle beboere i huset om metoden.

Fyrverkeritrening for hunder og katter

Har hunden eller katten din frykt for fyrverkeri? La dem komme over fyrverkeriangsten gjennom trening.

Lydtrening

Det finnes alle slags lydopptak av fyrverkeri på internett. Ved eksponering av fyrverkeri-lyder lærer du kjæledyret ditt at høye lyder ikke (lenger) er skummelt.

Start med å spille lydene mykt mens du, for eksempel, leker med eller mater kjæledyret ditt. Deretter øker du lydnivået ytterligere for hver gang. Men pass på, ta et skritt tilbake hvis kjæledyret ditt blir engstelig, og prøv å bygge det rolig opp igjen.

Vær oppmerksom på at denne type lydtrening bør starte en god stund før fyrverkerier kan høres utenfor, slik at kjæledyret får tid til å (forhåpentligvis) venne seg til smellene.

Trening og medisinering

Bruk riktige midler som er anbefalt av veterinær og kombiner dette med intensiv trening. Start øvelsen minst en måned i forveien og hold deg til den. Ved å kombinere medisiner og trening på denne måten øker du sjansen for å lykkes med å redusere dyrets frykt for fyrverkeri.

Eldre hunder har også nytte av trening rettet mot fyrverkeri-frykt.

Observer pelsklingen din og finn årsaken til frykten. Har dyret ditt vært redd for fyrverkeri fra en tidlig alder, eller har det kommet med årene? Reagerer dyret ditt sterkere på lysglimt, lyden, lukten eller hele stemningen? Har dyret ditt et mer følsomt nervesystem som har blitt stimulert i løpet av sitt pågående liv, eller har dyret ditt fysiske problemer som gjør det ekstra sensitivt?

Denne informasjonen vil hjelpe veterinæren din med å velge riktig behandlingsmetode, medisinering, kosthold og kosttilskudd.

Belønning som metode

Er kjæledyret ditt engstelig? Ikke straff kjæledyret ditt. Sjansen for at de blir enda mer redde er bare større. Gi heller pelsklingen din en belønning hvis det viser ønsket oppførsel, men vær obs på usunn snacks.


Vi ønsker deg og dine pelskledde venner et trygt og godt nytt år🎄
Har du spørsmål eller trenger råd?

Hvis du fortsatt har spørsmål etter å ha lest informasjonen ovenfor, er det best å kontakte din AniCura-veterinær. Din veterinær kan hjelpe deg med å finne de beste alternativene for din pelskledde venn. Se under for en AniCura veterinærklinikk nær deg.

Finn en klinikk nær deg

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.