Kirurgi i hud og jur hund

De vanligste årsakene til at en hund opereres i huden er at den har fått en bittskade eller en svulst i huden. Svulster som fjernes bør sendes til undersøkelse ved laboratorium.

Kirurgi ved ytre bittskader og byller

Når hunder er i slagsmål og blir bitt, er risikoen stor for infiserte sår i huden. Ofte separeres huden fra det underliggende vevet slik at en sårlomme oppstår.På grunn av bakterier fra munnen til den andre slåsskjempen, finnes det en stor risiko for at det oppstår en byll eller bløtvevsinfeksjon. Får en byll gå ubehandlet, er det ofte nødvendig å behandle den kirurgisk. Dette gjøres ved at byllen åpnes og skylles ren. Noen ganger legges et dren inn i sårlommen, for å drenere ut væske som produseres i såret. Uten dren må såret holdes åpent slik at skaden kan leges innenfra uten at ny byll oppstår.

Om bittskadene er dype, som f.eks. når en større hund har bitt en mindre hund, blir det kirurgiske inngrepet større og kan omfatte f.eks. bukhulen eller muskulatur.

Kirurgi med hudoppbygging

Fjerning av kuler i huden er ofte både en del av utredningen og behandlingen. Vanligvis har kulen blitt undersøkt og analysert med hjelp av cytologisk undersøkelse slik at kirurgen har en oppfattelse av om det er en ondartet svulst som må tas bort med større marginer. Avhengig av hvilken type hudforandringer det handler om og hvor store de er, kan man operere bort svulsten i sin helhet eller ta en biopsi (vevsprøve). Vevet som fjernes, sendes til laboratoriet for analyse.

Operasjon av jursvulster

Kirurgi er den anbefalte behandlingen ved jursvulst hos hund. Da opereres enten hele eller deler av jurlisten bort, sammen med de regionale lymfeknutene. Prøver sendes til laboratorieanalyse. I en del tilfeller fjernes bare selve svulsten. Hvis hunden har svulster i jurene på begge sider anbefales at jurlistene tas bort i to operasjoner, ettersom sårene ved en juroperasjon er store og rekonvalesensen kan bli vanskelig. Før en jursvulstoperasjon pleier hunden først å bli utredet med hjelp av blodprøver for å finne ut om den er generelt frisk og om det finnes noen spesielle anestesirisikoer. Det tas også et røntgenbilde av lungene for å se om det finnes tegn til at svulsten har spredd seg.

Operasjon av analkjertler

En spesiell type av operasjon i huden er fjerning av analkjertler hos pasienter med tilbakevendende og store problemer med betennelse i analkjertlene. Operasjonen krever en spesiell forsiktighet ettersom analkjertlene sitter i tilknytning til endetarmsåpningen og marginen er liten til vevet som kan ta skade av operasjonen. Det anbefales at den pågående betennelsen i analkjertelen behandles og at operasjonen utføres når vevet er friskt. Hygiene er veldig viktig i etterbehandlingen da området er utsatt for bakterieforurensing.

Finn en klinikk nær deg

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.