Katarakt og diabetes hos hund

Mange av hundene som har diabetes (også kalt sukkersyke), utvikler grå stær (katarakt) på tross av god oppfølging. Hos enkelte går utviklingen svært raskt, og hunden blir fort svaksynt/blind. Andre har en noe mer langsom utvikling, men blir også blinde. Enkelte hevder at hunder som er dårlig regulert på insulin er mer utsatt for å utvikle katarakt, men også velregulerte hunder kan utvikle grå stær.

Vi anbefaler absolutt operasjon av hunder med diabetes som utvikler grå stær. De er gode operasjonskandidater, og selv om kataraktkirurgi alltid innebærer en viss fare for komplikasjoner, synes denne faren å være mindre på hunder med diabetes mellitus enn på andre.

Vi opererer derfor gjerne diabetespasienter, og anbefaler alltid å operere begge øyne samtidig. Årsaken til dette er at diabetes gjør at linsen svulmer opp slik at linsekapselen sprekker. Dersom dette skjer får man en hissig uveitt (betennelse inne i øyet) som ødelegger øyet. Katarakter som utvikler seg fort er de som gir størst risiko for at linsen kan sprekke. Slike pasienter er det derfor viktig å få raskt inn til kirurgi. Om du vurderer operasjon på din hund, ta kontakt snarest så medisinering kan igangsettes og vi kan planlegge i forhold til ønsket tidspunkt for operasjon. Diabetespasientene må være satt på insulin og tisper kastrert. Om hunder med diabetes har et synsproblem tas de raskt inn til kirurgi. Eier må være motivert for en del behandling både før og etter kirurgi. For all kataraktkirurgi er det en forutsetning at netthinnen er intakt, og det er en fordel om pasientene henvises før katarakten er helt tett.

I Norge er det i dag fem kirurger som utfører kataraktkirurgi. Tre av disse finner du hos AniCura.

AniCura Jeløy Dyreklinikk, Ruth Anne Aas

AniCura Dyresykehuset Bergen Sør, Eva Heldal Monsen

AniCura Dyresykehus Stjørdal, Hege Jøntvedt

Mer info om kataraktkirurgi finner du her: Kataraktkirurgi (kirurgi ved grå stær) Her finner du også informasjon om prognose og mulige komplikasjoner Kataraktkirurgi pga øyeskader 

 

Redigert av veterinær i AniCura-appen, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.