KCS - tørre øyne

Keratoconjunktivitis sicca (KCS) er en sykdom vi ser hos alle hunderaser, men enkelte raser er mer utsatt enn andre.

KCS kan deles i to kategorier: kvantitativ KCS (nedsatt produksjon av den vandige komponenten i tårevæsken) og kvalitatitv KCS (nedsatt produksjon av lipid- eller slimkomponenten i tårevæsken). I denne artikkelen tar vi for oss kvantitativ KCS.

Sykdommen viser seg oftest hos dyr over fem år, men unge dyr kan også ha en medfødt defekt i tårekjertelen. Noen medisiner kan også øke faren for å utvikle KCS. Sykdommen skyldes at den vandige komponenten i tårevæsken er for lav, eller i verste fall er helt opphørt. Som konsekvens av dette vil dyret få et tykt, slimete sekret i øyet og øyet kan virke rødt og irritert. Sekretet er ofte grå-svart på farge og gjør at øyet ikke nødvendigvis ser tørt ut. Tilstanden gir ubehag og smerter i øyet og man kan ofte se at hunden blunker mye eller kniper med øyet. Den kan også virke lyssky. Disse symptomene skyldes smerter i øyet. Enkelte hunder får et brunaktig belegg med innvekst av små blodkar på hornhinnens overflate. Det kan også oppstå sekundære infeksjoner og betennelse i selve hornhinnen. Om det foreligger mistanke til KCS kan tåreproduksjonen enkelt måles hos veterinæren.

Behandling

Dyr med KCS må behandles resten av livet. Kunstig tårevæske med hyaluronsyre smører øyet og tilføres flere ganger for dagen. I tillegg gis medisinen Ciklosporin lokalt (Optimmune R- øyesalve eller Sandimmun dråper i olje) for å stimulere tåreproduksjonen.

Kunstig tårevæske kjøpes reseptfritt på apoteket eller hos veterinæren, mens de medisinerte øyedråpene er reseptbelagte. I blant oppstår det bakterielle infeksjoner og disse behandles med antibiotika-øyedråper som blir forskrevet av veterinær. Noen hunder kan i tillegg få tørr snute i samme sykdomskompleks. Disse skal behandles med Pilocarpin dråper i maten. Hunder med KCS bør kontrolleres rutinemessig hos veterinæren. Tåreproduksjonen bør måles et par ganger i året. Bestill time for kontroll i god tid. Om det skulle oppstå noe unormalt i øyeregionen utenom disse kontrollene, bør veterinæren kontaktes umiddelbart. Lykke til! 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.