Tannbehandling hund

Tannsykdommer er et vanlig problem hos hunder. Ca 80% av voksne dyr har en eller annen form for tannproblem, men det kan være vanskelig å oppdage om hunden lider av tannverk. Den beste måten å beholde en god tannhelse på sin hund er daglig tannpuss.

Akkurat som mennesker, danner også hunder belegg som forårsaker betennelse i tannkjøttet om det ikke fjernes. Dette knapt synlige belegget utvikles sakte, men sikkert til tannstein. Betennelse i tannkjøttet kombinert med belegg og tannstein leder på sikt til en blottet tannhals og tannløsningsproblemer; periodontitt.

Symptomer på periodontitt:

  • Dårlig ånde
  • Lettblødende, rødt og irritert tannkjøtt
  • Puss rundt tennene
  • Løse eller manglende tenner
  • Hunden vegrer seg for å åpne munnen eller klør seg rundt munnen
  • Dårlig appetitt og økt spyttsekresjon
  • Hunden har problemer med å tygge, eller tygger bare på den ene siden
  • Aggresjon, irritabilitet og nedstemthet

Egenpleie

Gjennom å daglig pusse bort belegget fra tennene kan sykdommer i tenner og tannkjøtt forhindres. Tyggebein er en god hjelp, men ikke på langt nær så godt som tannpuss. Prøv derfor å gjøre pussingen til en daglig rutine for deg og hunden eller katten din. Mange som begynner med tannpuss opplever at kontakten med hunden blir bedre enn før. Introduser tannpuss gradvis med bare noen sekunders pussing første gangen og øk tiden etter hvert. Det finnes spesielle tannkremer for dyr, men den viktigste delen av rengjøringen er den mekaniske, dvs. selve børstingen. Man bør ikke bruke tannkrem for mennesker til hund og katt. 

Tannkonsultasjon

Du kan alltid bestille en time hos oss for en sjekk av tennene. Blir det oppdaget behov for tannrens, setter vi opp tid til det. For en fullstendig bedømmelse av tennene trengs også røntgen av tannrøttene. Rens og røntgen gjøres i narkose. Før narkosen undersøkes hunden av veterinær, som blant annet lytter på hjertet og vurderer om det foreligger noen anestesirisiko. Noen ganger kan det være behov for en blodprøve for at veterinæren skal kunne gjøre en god nok vurdering i forkant av narkosen.

Tannbehandling

Alle tannutredninger utføres i gassnarkose. Narkosemetoden er stabil, og den minimerer også risikoen for at hunden skal puste inn bakteriefylte partikler som frigjøres under tannrensen. Slike bakterier kan føre til lungebetennelse. Lengden på behandlingen kommer an på alvorlighetsgraden av periodontitt eller tannresorpsjon hos pasienten. Tidlige stadier av periodontitt behandles med fjerning av tannstein og polering av tennene, kombinert med forbyggende tiltak i hjemmet. Om periodontitten har fått utvikle seg lenger, må man i tillegg ofte trekke tenner og noen ganger gjøre tannkjøttkirurgi.

Ved tannbehandling gjøres en undersøkelse av tenner og tannkjøtt, man måler eventuelle lommer i tannkjøttet og tar røntgen av tannrøttene. Tannstein fjernes med et ultralydsinstrument med en avrundet metallspiss som vibrerer mot tannsteinens overflate. Eldre tenner kan ha misfarging som ikke kan tas bort. Etter å ha tatt bort tannsteinen blir tennene polert, noe som gjør at overflaten blir glattere og vanskeliggjør danning av ny tannstein.

Selv om det kan være enkelt å ta bort mindre forekomster av tannstein ved å skrape på tennene på en våken hund, er denne metoden ikke anbefalt. Man kommer ikke til plakk og tannstein som er under tannkjøttranden, og skrapingen medfører også risiko for emaljeskader.

Etterbehandling

Etter en tannbehandling kan hunden føle ømhet i munnen og kan med fordel serveres myk mat i noen dager. Dersom tannteamet finner det nødvendig får pasienten smertestillende etter tannrens og anbefaling om videre oppfølging.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.