Juniorkontroll

For voksne, friske hunder, anbefaler vi et årlig besøk til veterinæren for en grundig helsekontroll og vaksinering. Men for de helt yngste og for seniorene, er det anbefalt å komme hyppigere enn dette.

Finn en klinikk nær deg

Lurer du på noe rundt dette temaet, eller ønsker å komme i kontakt med oss, finner du våre klinikker her.

For seniorer er risikoen større for at det utvikler seg sykdommer og lidelser man må ta tak i, mens for de yngste er det fornuftig å følge utvikling og vekst nøye, slik at man raskt kan gripe inn om noe ser ut til å være unormalt.

De første månedene er det flere vaksiner og ormekurer som skal tas, men det skal skje mye i valpens utvikling fra den siste vaksinen er satt ved 4-måneders alder og frem til neste vaksinering rundt et år. Valpen vokser mye, den skal felle alle melketennene og få nye tenner, og det er mye den skal lære om det å leve sammen med menneskene sine.

Mulige avvik

Vi anbefaler derfor en juniorkontroll når hunden er omtrent seks måneder. Da vil veterinæren kunne plukke opp eventuelle avvik som bør gjøres noe med, og som kan ha mye å si for valpen resten av livet. Ofte trenger hunden også en ny ormekur ved denne tiden.

Tenner og tannfelling

Når hunden er blitt et halvt år, skal den ha mistet sine melketenner. Dersom melketennene ikke faller ut når de skal, kan bittets utvikling forstyrres og røttene på de permanente tennene skades. På kontrollen ved seks måneder vil veterinæren se nøye etter i munnhulen, og ved behov kan hunden få behandling. Det er viktig å få gjort denne behandlingen tidlig, da tennene i denne alderen fortsatt er bevegelige og man kan rette opp på feil.

Hold

Mange hunder er svært glade i mat, og vi ser dessverre allerede fedme hos valper. Andre får ikke i seg nok mat i forhold til energibehovet. Veterinæren vil sjekke holdet til din hund og kunne gi deg råd angående fôring om vekten burde være annerledes.

Tilvekst, ledd og skjelett

Hunder vokser mye i løpet av kort tid, og særlig middels store og større raser kan få vekstforstyrrelser eller sykdommer i forbindelse med ledd. Veterinæren vil se etter tegn til dette, da det hos visse kan vises allerede i denne alderen.

Adferd

Når valpen er blitt seks måneder bør den ha lært seg «vanlig folkeskikk». De færreste veterinærer er adferdsspesialister, det er et eget fagfelt, men vi ser mange hunder hver dag, og vet mye om hva som bør forventes av en valp på dette stadiet. Det kan vært fint å få en pekepinn på hvordan valpen din klarer seg, og om det er et sted du kanskje må sette inn litt mer krutt i opplæringen.

Helsekontroll

I tillegg til dette får du selvsagt en grundig helsekontroll av hunden din. Hjerte og lunger blir lyttet på, og du kan stille spørsmål du eventuelt måtte ha. Kanskje er første løpetid rundt hjørnet? Kanskje er det på tide med flåttmedisin?

Velkommen til oss på juniorkontroll!

 

 

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.