Kastrering av kanin og gnager

I dag har din kanin/marsvin blitt kastrert ved AniCura Sotra.

Som du vet, har kaninen/marsvinet ditt vært i narkose, og han vil derfor være sliten når du henter han, men bør være kvikk og rask igjen i morgen. Sørg for at kaninen/marsvinet spiser godt, da kontinuerlig inntak av næring er viktig for kaninens/marsvinets spesielle mage- og tarmsystem. Kjøp gjerne med deg Oxbow Critical Care som er en vannløselig, næringsrik grøt beregnet til pleie av kaniner og gnagere etter operasjon eller ved sykdom. Selve inngrepet tok ca en halv time.

Etter at kaninen/marsvinet sovnet, fikk han smertestillende og operasjonsfeltet ble klippet, vasket og desinfisert. Det ble gitt lokalbedøvelse i huden i scrotum (pungen). Deretter ble det lagt to små snitt (ca 1 cm) over hver testikkel, hvor disse så ble fjernet gjennom. Blodkarene og såret lukkes av med tråd som absorberes av kroppen. Kaninen/marsvinet vil ikke trenger å fjerne sting senere. Det tar 10-12 dager før operasjonssåret er fullstendig helet opp, og det anbefales å bruke avispapir som underlag i kaninens/marsvinets bur/toalett denne perioden. Dette er fordi spon og lignende kan klistre seg til operasjonssåret og føre til infeksjon. Kaninen/marsvinet vil ikke klare å regulere kroppstemperaturen det første døgnet etter operasjonen, det er derfor viktig at dyret ikke utsettes for trekk, sollys eller kulde. Kaniner som bor ute hele året, bør plasseres i en bod/garasje i rekonvalesenstiden (10-12 dager). Husk at kaninen har vært innendørs noen timer på klinikken og vil trenge gradvis avklimatisering for å tåle å være ute i kulden igjen.

Da du hentet kaninen/marsvinet fikk du med deg en resept på flytende smertestillende. Medisinen kan du hente på hvilket som helst apotek, og gi direkte i munnen. Siden kaninen/marsvinet ditt har fått smertestillende i dag, trenger du ikke starte behandlingen før i morgen. Følg instruksjonene i pakningsvedlegget. Hold et øye med såret, og ta kontakt hvis det blir rødt, hovent eller får andre unormale forandringer. Dyr som er kastrert, får etter kort tid nedsatt stoffskifte og ofte økt apetitt. Vi anbefaler derfor at du følger med på dyrets vekt slik at du unngår overvekt. Kvalitetsfôr fra Oxbow, samt høy og C-vitaminer, kan du få kjøpt hos oss på klinikken. Spør oss gjerne hvis du har flere spørsmål om fôring og stell av kanin og gnagere.

Lurer du på noe mer, ikke nøl med å ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne!
Vennlig hilsen veterinærene og dyrehelseteamet ved AniCura Sotra.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.