Øremidd hos katt

Øremidd er den vanligste årsaken til kløe og ørebetennelse hos katt. Øremidd er små parasitter som bor i øregangen og i huden utenfor øret til dyret ditt. Der lever de av død hud og ørevoks. Øremidd har en livssyklus på omtreng 3 uker, der de utvikler seg fra egg til voksne parasitter. Øremidd smitter ved nærkontakt med andre dyr og kan smitte til både hund, katt og ilder dersom de lever i samme hus. I svært skjedne tilfeller kan også mennesker bli smittet og utvikle en kløende eksem. Denne smitten vil heldigvis være kortvarig da midden ikke kan overleve på et menneske.

Symptomer og diagnostisering

Klassiske symptomer på øremidd er en intensiv kløe i ørene, samt mye brunsvart, tørr ørevoks. Enkelte katter har sår fra klørne i huden rundt ørene fordi de har klødd seg. Øremidd ses hovedsaklig hos unge katter, men kan ramme dyr i alle aldre. Dersom katten ikke får behandling kan den utvikle en kronisk ørebetennelse med hovne og trange ørekanaler samt stor ørevoksproduksjon. Veterinæren kan påvise midd i ørevoksen ved å kikke på den i et mikroskop eller ved å se dem direkte gjennom otoskopet.

Behandling av øremidd

Det finnes flere effektive behandlinger mot øremidd. Det vanligste er bruk av spot-on-preparater som man drypper på huden i nakken, etter en grundig rengjøring av øret. Hvis midden har forårsaken et betennelse i øret vil dette også trenge behandling. Det anbefales å kontrollere ørene etter 30 dager for å se om behandlingen har hatt ønsket effekt. Fordi øremidd er såpass smittsomt, er det viktig at det infiserte dyret holdes borte fra andre dyr, og har man flere dyr i hjemmet bør disse også behandles samtidig. Selv om katten blir behandlet én gang, er den dessverre ikke immun mot øremidd.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.