Sterilisering kanin og gnager

I dag har din kanin/marsvin blitt sterilisert ved AniCura Sotra.

Som du vet, har kaninen/marsvinet ditt vært i narkose, og hun vil derfor være sliten når du henter henne. Hun bør være kvikk og rask igjen i morgen. Sørg for at kaninen/marsvinet spiser godt, da kontinuerlig inntak av næring er viktig for kaninens/marsvinets spesielle mage- og tarmsystem. Kjøp gjerne med deg Oxbow Critical Care som er en vannløselig, næringsrik grøt bergnet til pleie av kaniner og gnagere etter operasjon eller ved sykdom.

Etter at kaninen/marsvinet sovnet, fikk hun smertestillende og operasjonsfeltet ble klippet, vasket og desinfisert. Deretter ble det gitt lokalbedøvelse i snittlinjen, og kirurgen laget et lite hull i magen for å komme inn i bukhulen. Når eggstokkene og livmoren var fjernet, ble buken sydd igjen i tre lag. Stingene brytes ned av seg selv etter 8 uker og trenger derfor ikke å bli fjernet. Operasjonssåret ble til slutt sprayet med et gjennomsiktig plaster. Dette er ofte mindre irriterende enn et vanlig plaster. Det er vanlig med en liten hevelse rundt eller over operasjonssåret. Denne vil gå tilbake av seg selv etter én til to uker. Hevelsen skal ikke være fuktig, varm eller væskende. Du er velkommen til en gratis kontrolltime en uke etter operasjonen. Ta kontakt på telefon for å bestille en tid.

Det tar 14 dager før operasjonssåret er fullstendig helet opp, og det anbefales å bruke avispapir som underlag i kaninens/marsvinets bur/toalett denne perioden. Dette er fordi spon og lignende kan klistre seg til operasjonssåret og føre til infeksjon. Kaninen/marsvinet vil ikke klare å regulere kroppstemperaturen det første døgnet etter operasjonen, det er derfor viktig at dyret ikke utsettes for trekk, direkte sollys eller kulde. Kaniner som bor ute hele året, bør plasseres i en bod/garasje i rekonvalesenstiden (14 dager). Husk at kaninen har vært innendørs noen timer på klinikken og vil trenge gradvis avklimatisering for å tåle å være ute i kulden igjen.

Da du hentet kaninen/marsvinet fikk du med deg en resept på flytende smertestillende. Medisinen kan du hente på hvilket som helst apotek, og gi direkte i munnen. Vi anbefaler ikke å dryppe medisinen på maten, da denne raskt setter smak som gjør at dyret ikke vil spise, samt at det er usikkert om dyret får i seg den anbefalte dosen. Siden kaninen/marsvinet ditt har fått smertestillende i dag, trenger du ikke starte behandlingen før i morgen. Følg instruksjonene i pakningsvedlegget.

Dyr som er steriliserte får etter kort tid nedsatt stoffskifte og ofte økt apetitt. Vi anbefaler derfor at du følger med på dyrets vekt slik at du unngår overvekt. Kvalitetsfôr fra Oxbow, samt høy og C-vitaminer til marsvin kan du få kjøpt hos oss på klinikken. Spør oss gjerne hvis du har flere spørsmål om fôring og stell av kanin og gnagere.

Lurer på på noe mer, ikke nøl med å ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne!
Vennlig hilsen veterinærene og dyrehelseteamet ved AniCura Sotra.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.