A
-
Akuttkirurgi
De aller fleste operasjoner er planlagte, men det kan oppstå tilstander som gjør at hunden eller katten må opereres akutt. Skader, akutte sykdommer eller problemer med fødsel kan være noen tilfeller.
-
Akuttpleie
Om du har en syk hund eller katt, kan det være vanskelig å avgjøre selv om dyret bør tas til veterinær omgående, eller om man heller bør bestille en time til senere. Kontakt oss gjerne på telefon for rådgivning.
-
Allergitest og desensitivisering
Ved mistanke om allergi eller som en del av en utredning av kroniske hudproblemer hos hund eller katt, blir det i mange tilfeller tatt en blodprøve for å se etter allergi fra forskjellige såkalte allergener i miljøet. Resultatet kan brukes til å lage en behandling mot eventuell allergi.
-
AniPlan
Hos AniCura er friske dyr og fornøyde dyreeiere vårt primære fokus, og derfor har vi utviklet AniPlan®. AniPlan® er en skreddersydd helseplan med forebyggende tjenester og behandlinger som er med på å holde hunden eller katten din ved god helse, og som reduserer risikoen for alvorlige helseproblemer. AniPlan® gir i tillegg god rabatt på ytterligere tjenester og produkter, samtidig som den bidrar til en regelmessig og nær dialog med din veterinær og dyrepleier. AniPlan® betales via et fast månedsbeløp. I utlandet har slike helseplaner blitt tilbudt i flere år, til dyreeieres store glede.
-
Artroskopi
Mange former for lidelser i ledd hos hunder kan undersøkes og behandles ved hjelp av en kikkhullsundersøkelse – en såkalt artroskopi. Artroskopi bruker som regel to innganger (kalt porter) inn til leddet, det gir et godt overblikk over hele leddet og etterlater kun små sår på ca. 5 mm for hver port. I motsetning vil et åpent kirurgisk inngrep i leddet ofte kreve et større snitt, og det gir et dårligere overblikk av leddet.
-
Avføringsprøve
For hunder eller katter med tilbakevendende mage-tarmproblemer, kan det være av interesse for veterinæren å analysere en avføringsprøve.
-
Avliving
Det er et viktig ansvar å ta beslutningen om avliving når tiden er inne. Ikke nøl med å kontakte veterinær om du ønsker en konsultasjon av ditt dyrs helsetilstand og prognose, eller bare ha noen å rådføre deg med.
-
Avliving og kremering
Det er et viktig ansvar å ta beslutningen om avliving når tiden er inne. Ikke nøl med å kontakte veterinær om du ønsker en vurdering av din hund eller katts helsetilstand og prognose, eller om du bare ønsker å ha noen å rådføre deg med.
B
-
Blodbank
Å få blodoverføring kan bety forskjellen på liv og død for et sykt eller hardt skadet dyr.
-
Blodgiving
Behovet for å få overført blod kan oppstå på samme måte hos dyr som hos mennesker, og blodoverføring kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. For å alltid kunne tilby alvorlig syke eller skadede pasienter livsviktig behandling med blodprodukter, trenger vi hjelp fra friske hunder og katter med å fylle blodbanken vår.
-
Blodprøver
Ved en blodprøvetaking tas en liten mengde blod ut som senere analyseres. Mengden blod varierer ut fra hvor mange og hvilke analyser som skal utføres. Analysene kan enten gjøres på et internt laboratorium eller sendes til et eksternt laboratorium.
-
Brokkirurgi
Brokk oppstår når et organ eller annet vev bukter ut gjennom et svakt punkt eller åpning i muskulaturen eller bindevevet som skal holde organet på plass.
-
Bukkirurgi
Kirurgi i bukhulen omfatter både ukompliserte rutineinngrep som kastrasjoner og større og ofte akutte operasjoner som å fjerne en betent livmor eller en svulst i et bukorgan.
-
Butikk
I butikkene hos AniCura finner du et stort utvalg av markedets beste hunde- og kattefôr. Vi har leker av god og solid kvalitet, og i sortimentet finnes det også en rekke dyrepleieartikler som sjampo, øre- og øyerengjøring, vitamin- og kosttilskudd mm.
C
-
CT- Computertomografi
Computertomografi (CT) brukes som en tilleggsundersøkelse til tradisjonelt røntgen og i noen tilfeller alene.
D
-
Direkteoppgjør
Når dyresykehuset eller veterinærklinikken får dekket kostnadene for en forsikret skade direkte fra forsikringsselskapet, kalles dette direkteoppgjør. Direkteoppgjør betyr at dyreeier kun betaler en fast og en variabel egenandel, samt andre utgifter som ikke dekkes av forsikringen til dyresykehuset/ dyreklinikken.
-
Dyrlege
Har kjæledyret ditt behov for å besøke en dyrlege? Hos oss kan du være trygg på at ditt kjæledyr får riktig pleie og rikelig med omsorg. Vi har dyrleger klare for å hjelpe deg og din beste venn på over 40 ulike steder rundt i landet. Her kan du finne en dyrlege nær deg.
-
Dyrlegevakt
Har kjæledyret ditt behov for akutt pleie? Våre klinikker med dyrlegevakt er tilgjengelige hvis det skulle skje noe utenfor normale åpningstider.
E
-
Endoskopi
Ved en endoskopisk undersøkelse føres et skop med et kamera i enden inn i det området på dyret som skal undersøkes. Endoskopet kan føres inn gjennom en naturlig kroppsåpning som spiserøret, luftrøret eller endetarmen, eller via kirurgiske innsnitt til bukhule eller ledd.
-
EU-pass
Hunder, katter og ildere som skal reise utenlands innen EU, må ha et EU-pass utstedt av veterinær hvor vaksiner og diverse behandlinger skrives inn.
F
-
Frakturkirurgi
Etter påkjørsel eller fall fra stor høyder sees ofte knokkelbrudd. Ut over knokkelbrudd, kan det også være snakk om andre skader på dyret, f.eks. i form av sår som skal behandles, blødninger eller lungeskader. Ikke alle dyreklinkker har utstyr og kompetanse for knokkelkirurgi, så du kan bli henvist videre etter at ditt dyr er stabilisert og smertebehandlet.
-
Fremkalling av brekning
Om et dyr har fått i seg noe som er giftig, som sjokolade, rosiner, druer eller medisiner, bør du oppsøke veterinær snarest. Er man tidlig nok ute, kan man fremkalle en brekning og på denne måten unngå problemer eller forgiftning.
G
-
Gonioskopi
De fleste øyeslysere i Norge utfører gonioskopi. Gonioskopi er betegnelsen på undersøkelse av vinkelen mellom hornhinne og regnbuehinne hvor væske dreneres fra øyet, og anbefales på hunder av enkelte raser og er en tilleggsundersøkelse som gjøres for å se etter om hunden er disponert for å få grønn stær (glaukom).
H
-
HD/AD-rtg
Hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD) er arvelige utviklingsforstyrrelser som oppstår hos hunder av mange raser. Utredning og registrering av hundens hofte- og albueledd er en del av Norsk Kennelklubs genetiske helseprogram.
-
Helseattest
En helseattest kan skrives ut etter en grundig klinisk undersøkelse og dokumenteres på et spesielt, standardisert sertifikat. NB: Dersom det er krav om attest fra offentlig veterinær, må du kontakte Mattilsynet.
-
Hofteleddsprotese, THR
Akkurat som mennesker, rammes våre husdyr ikke sjelden av kroniske smerter på grunn av problemer i hofteleddet. En del av disse hundene og katten kan ha god hjelp av å få en hofteleddsprotese.
-
Hormonanalyser
Hormoner styrer mange viktige funksjoner i kroppen. Flere vanlige sykdommer hos hunder er forårsaket av mangel på, eller overskudd av hormoner. For å få riktig diagnose ved mistanke om en hormonforstyrrelse, tar veterinæren blant annet en blodprøve som analyseres for nivåer av hormonet.
-
Hudutredning
Hudlidelser er svært vanlig på hund og katt, og kan gi livslange utfordringer. En grundig utredning der riktig diagnose stilles, er den beste måten å sikre at behandlingen er optimal. Det kan være flere årsaker, som allergi, parasitter eller bakterieinfeksjoner for å nevne noen.
I
-
ID-merking
Vi anbefaler ID-merking av alle hunder og katter, blant annet som hjelp for eiere å finne igjen et dyr som har forsvunnet. Skulle dyret ditt trenge pass, er id-merking nødvendig, på samme måte som ved HD/AD-røntgen og øyelysing.
-
Indremedisinsk utredning
Tilstander som kan kreve en medisinsk utredning er for eksempel når et dyr har begynt å drikke mye, spiser lite, går ned i vekt, kaster opp ofte eller har stadig tilbakevendende diaré.
-
Innleggelse
Hvis et dyr er svært sykt eller trenger behandling som det er vanskelig å gi hjemme, tilbyr de fleste av våre dyresykehus og -klinikker muligheten til å legge dyret inn for behandling for en dag eller for en lengre periode.
-
Intensivbehandling
Alvorlig syke dyr kan trenge behandling på intensivavdelingen.
J
-
Juniorkontroll
Mer informasjon kommer snart!
K
-
Kastrering
I følge Lov om dyrevelferd får man kun kastrere hunder dersom det foreligger forsvarlig grunn ut fra hensynet til dyrets helse. Når det gjelder katter er det lov å kastrere dem, og det anses for god dyrevelferd å få dette gjort tidlig i en katts liv.
-
Kirurgi i hud og jur
De vanligste årsakene til at et dyr opereres i huden er at det har fått en bittskade eller en svulst i huden. Svulster som fjernes bør sendes til undersøkelse ved laboratorium.
-
Kirurgi i ører, nese og hals
En del tilstander i ører og luftveier kan kreve kirurgisk behandling, som for eksempel vanskelige kroniske betennelser og trange luftveier.
-
Kjemisk kastrering
Kjemisk kastrering er, til forskjell fra kirurgisk kastering, en reversibel prosess. Behandlingen er forskjellig for hannhunder og tisper.
-
Klinisk undersøkelse
Siden hundene og kattene selv ikke kan formidle sin sykdomshistorie og hvor de har vondt, er eierens forklaringer og iakttagelser veldig viktige og iblant avgjørende for å stille rett diagnose. Den kliniske undersøkelsen er en av de viktigste hjelpemidlene veterinæren har.
-
Kloklipp
Kloklipp er en viktig del av den jevnlige pleien for hunder, og må i blant til også for katter. For lange klør gir økt risiko for klobrudd eller for at en forvokst klo skal vokse seg inn i tredeputen, ofte med stygge og smertefulle sår som en følge av dette.
-
Koloskopi
Koloskopi innebærer at den bakre delen av tarmen, tykktarmen (colon), inspiseres fra innsiden ved hjelp av et kamera i enden av en tynn slange, et såkalt fiberendoskop.
-
Korsbåndskirurgi
L
-
Laparoskopisk kirurgi
Laparoskopi, også kalt kikkhullskirurgi, er en metode hvor man fører inn et kamera gjennom en liten åpning for å undersøke/operere indre organer. Med denne kirurgimetoden har veterinæren mulighet til å undersøke og operere bukhulen med mindre inngrep enn vanlig.
N
-
Narkose
Narkose innebærer at hunden eller katten ved hjelp av legemidler blir bedøvet i forkant av en operasjon eller en undersøkelse. I kombinasjon med smertestillende legemidler medfører narkosen at dyret slipper å ha vondt eller kjenne det som skjer under operasjonen eller undersøkelsen.
O
-
Ormekur
Kontakt din nærmeste AniCura-klinikk for tips om ormekur, eller kom innom oss om dyret ditt skal ha en ormekur før en utenlandsreise.
-
Ortopedisk utredning og kirurgi
Ortopedi er en spesialitet som omfatter behandling av skader på bevegelsesapparatet, samt medfødte og ervervede deformiteter i bevegelsesapparatet.
P
-
Patella-attest
Kneskålen (patella) beveger seg vanligvis frem og tilbake i et spor foran på lårbenet når bakbenet er bøyd og strukket. Hvis patella er "luksert", betyr det at patella har glidd ut av denne furen, oftest på grunn av lårbeinets anatomi.
R
-
Rotfylling
Om en tann er brukket, må den trekkes eller rotfylles. Rotfylling gjøres som regel på hjørnetenner og jeksler.
-
Røntgenundersøkelse
Ved en røntgenundersøkelse produserer røntgenapparatet røntgenstråler som får passere den del av kroppen som skal undersøkes. De røntgenstrålene som ikke absorberes av kroppen, treffer en detektor under kroppen. Røntgenstrålene passerer relativt lett gjennom muskler og andre bløtdeler i kroppen, men har vanskeligere for å trenge gjennom det harde beinvevet.
S
-
Seniorundersøkelse
Hunder og katter blir som regel betraktet som seniorer fra de er blitt syv år. Fra dette tidspunktet vil alderdomsprosessen normalt settes i gang, og flere sykdommer og lidelser øker i forekomst. En seniorundersøkelse vil hjelpe deg å følge opp ditt kjæledyrs alderdom på en god måte.
-
Smertelindring
Det er viktig å behandle eller aller helst forebygge smerte, slik at dyret skal ha det så godt som mulig. Eldre dyr med smerter i bevegelsesapparatet kan for eksempel ha god effekt av å gå på smertestillende medisiner og spesialfôr.
T
-
Tannbehandling
Tannsykdommer er et vanlig problem hos hunder og katter. Ca 80% av voksne dyr har en eller annen form for tannproblem, men det kan være vanskelig å oppdage om dyret ditt lider av tannverk. Den beste måten å beholde en god tannhelse på sin hund eller katt er daglig tannpuss.
-
Tannregulering
Noen hunder har så store bittfeil at de må rettes opp i for at ikke hunden skal gå med store smerter og hyppige infeksjoner i munnhulen. For eksempel kan en feilstilt hjørnetann som går ubehandlet kunne gå opp i ganen og til slutt lage hull inn til nesehulen. Tannregulering kan være løsningen.
-
Tannrøntgen
Tannrøntgenundersøkelse er en viktig del av undersøkelsen av hundens eller kattens tenner. Siden rundt 60% av tannen er skjult under tannkjøttranden og i kjevebenet, er det umulig å fastslå uten røntgen om en tann er sunn og frisk.
-
Tanntrekk
En tann kan av ulike årsaker behøve å trekkes. Det er viktig at ingen rester av roten blir igjen og forårsaker vedvarende problem for hunden eller katten.
U
-
Ultralydundersøkelse
Ultralyd er en høyfrekvent lyd som sendes og mottas av en såkalt transducer. Lydbølgene som sendes ut reflekteres ulikt fra ulike vev i kroppen samtidig som tidsforskjellen mellom sending og mottakelse også måles. En datamaskin bearbeider resultatet som deretter vises på en skjerm.
-
Urinprøve
I blant kan hunder eller katter ha et problem med urineringen. De kan for eksempel tisse uvanlig mye, ha smerter når de tisser eller ha blod i urinen. En urinprøve er da nødvendig for å utrede en eventuell sykdom og som hjelp for å stille riktig diagnose. Andre typer sykdommer, som diabetes, gir også utslag på en urinprøve.
V
-
Vaksinering
Ved å la hunden eller katten din vaksineres forebygger du ikke bare at ditt eget dyr smittes av sykdommer. Du bidrar til å holde det totale smittepresset, det vil si mengden smittestoffer i populasjonen, på et lavt nivå.
-
Veterinærattest
Foruten inspeksjoner og EU-pass, kan våre veterinærer også hjelpe med andre typer offisielle sertifikater og attester.
-
Veterinærattest for katt
Foruten inspeksjoner og EU-pass, kan våre veterinærer også hjelpe med andre typer offisielle sertifikater og attester.
-
Vevsprøver og celleprøver
Ved en forandring i vevet som f.eks. en kul i huden, hevelse i tannkjøttet eller røde, kløende ører må veterinæren som oftest ta en prøve av forandringen for å kunne stille en sikker diagnose. Prøven kan tas som en vattpinnetest, et avtrykk, en biopsi eller som en såkalt finnålsaspirasjon, FNA.
Ø
-
Øyekirurgi
Operasjoner i øyet utføres som oftest med spesielle hjelpemidler som for eksempel operasjonsmikroskop.
-
Øyelysning
Ved å diagnostisere arvelige øyesykdommer og gi råd om bruk av det enkelte individ i avl, kan vi begrense forekomsten av tilsvarende problemer i kommende generasjoner.
-
Øyeundersøkelse
Søk veterinærhjelp om hunden eller katten din blir rød på øyet eller viser tegn på smerte fra øyet, som f.eks at den myser, holder øyet lukket eller gnir poten mot øyet. Øyesykdom og -skader bør behandles akutt.