Nå er det badevær i Bergen!

I denne sjeldent nydelige sommervarmen vi har fått i Bergen, så er det mange ferskvann som begynner å få en fin temperatur i vannet. Om du vil benytte anledningen til å svømmetrene hunden din, har vi ved AniCura Bergen Rehab noen tips vi gjerne vil dele

Råd nr 1: Det må være høy nok temperatur i vannet

Et minimum på 17 grader er nødvendig dersom du ønsker å kunne trene hunden din, og ikke bare leke litt i vannkanten. Er vannet for kaldt, blir musklene nedkjølt, blodgjennomstrømmingen dårligere, og treningseffekten uteblir. Om du i tillegg har en hund med ledd- og/eller skjelettproblemer, så kan det å bade i for kaldt vann forverre problemet. Dette er årsaken til at det finnes terapeutiske hundebasseng med 26 grader i vannet. Vi anbefaler aldri å svømmetrene hunder i kalde vann!

Råd nr 2: Velg ferskvann fremfor sjøvann

Ferskvann blir oftest tidligere tempererte enn sjøen. Dette, i tillegg til at du unngår saltproblematikken (salt klør og kan gi eksem om det blir liggende i pelsen), er årsaken til at vi anbefaler ferskvann fremfor sjø som badevann for hund.

Men vær obs på små stillestående vann. Disse kan få algevekst dersom det er varmt over lengre tid, noe som kan være farlig for hunden din. Om vannet ser brunlig eller grønnlig ut, lukter ille eller er veldig grumsete - IKKE bad i vannet. Det beste er om du finner et vann med god sirkulasjon som for eksempel en rennende elv eller lignende. Du kan lese mer om algeforgiftning her.

Råd nr 3: Bruk en god flytevest

Vesten skal sitte godt på hunden og ha god polstring under bryst og hals. Dette er viktig for at hunden skal ligge riktig i vannet og dermed få hjelp av vesten til å svømme på en god måte, og ikke bare kave i vei. Selv om de fleste hunder flyter og svømmer automatisk om de faller uti, er det slett ikke alle hunder som gjør det, og vesten er dermed en ekstra sikkerhet for både deg og hunden din. Mange hunder er også dårlige svømmere, de holder seg flytende og kommer seg til land, men det blir ingen annen effekt enn stress av hendelsen. Vesten bør i tillegg ha mulighet for å løfte eller holde hunden i et håndtak og ha festepunkter for line.

Råd nr 4: Vurder en langline

De fleste hunder kan svømmes uten line, men om du ønsker en kontrollert treningsrunde eller vil unngå at hunden din svømmer fra deg, bør du vurdere å feste en langline i vesten. Velg en line som er lett og flyter i vann.

Ved å bruke langline på hunden, kan du også organisere et opplegg for svømmetreningen. Du kan få hunden til å svømme i volter, 8-tall og lengre strekk. Husk alltid å trene på vendinger til begge sider.

Husk også at båndtvangen gjelder hele sommeren, selv under bading.

Råd nr 5: Ha med håndkle

Etter at hunden har badet, kan det av og til være godt for den å lufttørke. Men om det er litt kjølig i luften skal det ikke mye til før hunden blir for mye nedkjølt av å komme på land våt, og da kan et håndkle være nyttig å ha med. Mange hunder er også utsatt for å få ørebetennelse eller våteksem om de ikke tørkes godt. Om du har en slik hund, er det ekstra viktig at du tørker den godt inni og rundt ørene og helt inn til huden alle steder der våteksem lett får feste. Våteksem hos hund kan du lese mer om her.

Det finnes flere typer håndkle spesielt til hund å få kjøpt. Både mikrofiber og bambus, fra merker som eksempel DirtyDog, WetDog og Plutoduken.

Råd nr 6: Begynn forsiktig og husk pauser

Det er tungt å svømme! Svømming krever (og gir) kondisjon og bevegelighet. Om din hund ikke er svømmevant, er det ekstra krevende for den til å begynne med. Start forsiktig og bruk mye belønning. La hunden svømme noen minutter (1-5 minutter), ta en pause, og gjenta et par intervaller til. Det er veldig individuelt hvor lenge en hund klarer å svømme før den trenger hvile. La hunden din få bestemme selv når den trenger pause. Husk at treningen skal være lystbetong for dere begge!

Om du har en valp som aldri har forsøkt å bade før, er vanntilvenning det du skal drive med i år, ikke svømmetrening. For valper er lek i og nær vannet ofte nok. Det finnes også svømmekurs for valper du kan melde deg på.

Råd nr 7: Gi næring etter trening

Det er for hunder som med oss mennesker; trening bruker energi og kroppen trenger tilføring av næring etter treningsøkten. Væske er det viktigste. Noen hunder svelger en del vann når de svømmer, og vil kanskje ikke være så tørste etterpå. Andre vil ønske muligheten. Ferskvannet hunden har svømt i, er oftest en god tørsteslukker, men unngå gjerne akkurat der dere badet. Gå heller et sted ovenfor badestedet der mudder og sand ikke har blitt virvlet opp i vannet.

Næring i form av proteiner er også viktig. Ikke gi mye, en liten håndfull er nok. Så kan hunden få sin vanlige middag/kvelds når den kommer hjem. Næringstilskuddet kan være i form av litt kokt kylling, en liten pølsebit, eller en liten lunsjboks du får kjøpt i dyrebutikken. Det viktigste er å gi kroppen fornyet energi og mat til muskeloppbyggingen.

Råd nr 8: Vis respekt for andre

Det er ikke alle som liker hunder. Og det er hvertfall ikke alle som liker våte hunder som rister seg der de selv sitter og soler seg. Ha respekt for andre badegjester, både folk og dyr. Unngå de offentlige badestedene, finn heller et mindre vann der du og hunden kan trene for dere selv.

Vis også respekt for naturens faste beboere. Mange fugler hekker og svømmetrener fuglebarna sine i de samme vannene som du bader hunden din i. Pass på at hunden ikke skremmer opp fuglene slik at de forlater rede eller unger! Se også opp for huggorm, den er ekstra aktiv på varme sommerdager.

Råd nr 9: Kos dere og ha det gøy

Husk råd nr 5; treningen skal være lystbetong for både deg og hunden. Det finnes mange gøye flyteleker du kan ta med, eller finn en pinne i naturen helt gratis. Bruk masse belønning i form av ros, lek og godbiter.

Kos dere masse og nyt sommervarmen så lenge det varer!

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.