Kaninen Boefjes problemer

Selv om kaniner er veldig morsomme, kan de gi visse utfordringer for eieren. Et av de største problemene er at kaninen har få måter å vise at noe er galt på. Å ikke gjøre/vise noe er den vanligste måten å «klage» på for en kanin.  Det er ikke noe godt utgangspunkt når man skal forsøke å diagnostisere. Veterinæren har imidlertid sine metoder.

En kanin som ikke har det bra, forsøker vanligvis ikke å få oppmerksomhet, klager ikke eller gjør fra seg på uvanlige steder slik en katt for eksempel kan gjøre. Så hva gjør de? Ingenting - og det er de ganske gode til.

En slik kanin er “Boefje” (Nederlandsk for “lille kjeltring”). Han er kanin som blir godt ivaretatt, får godt for, årlige vaksinasjoner og liker å kose med eieren. Men for omtrent to år siden fikk han problemer med å spise. Han ville ikke ha mat og ble sløv. Dette er to vanlige symptomer hos kaniner nesten uansett hvilken sykdom de har.

Vi gjør oppmerksom på at vi i Norge ikke vaksinerer kaniner rutinemessig. Kaninen Boefje kommer fra Nederland, der dette er vanlig. 

I begynnelsen var lidelsen heldigvis mild og med litt hjelp begynte Boefje å føle seg bedre. Men dessverre ble det flere tilbakefall. Nærmere undersøkelse ble nødvendig. Han. Var gjennom flere undersøkelser uten at man kom til bunns i problemet, noe som ganske ofte er tilfelle med kaniner.

Det er her vi først møter Boefje. En typisk første ting å sjekke er tennene. Kaninens tenner vokser hele livet. For å forebygge tannproblemer trengs det mye mat som sliper tennene. Når kaninen ikke spiser nok riktig mat og når tennene slites ujevnt, kan det utvikles veldig ubehagelige pigger i munnen. Smerten kan bli så ubehagelig at kaninen stopper å spise. Dette er det mest vanlige kaninproblemet.

En vanlig del av den undersøkelsen er å se på tennene, både fortenner og jekslene. Dessverre er det umulig å gjennomføre en ordentlig tannundersøkelse på et våkent dyr. Du kan alltid gå glipp av noe. For å utelukke munnproblemer bedøvet vi derfor “Boefje” og fikk sett på jekslene hans. Det var ingen åpenbare problemer der, men vi slipte tennene litt og fjernet noen små pigger for å være på den sikre siden.

Etter det hadde Boefje det nokså bra i noen måneder, men fikk deretter et nytt tilbakefall. Selv om tannproblemer vanligvis dukker opp igjen, var vi ikke overbevist om at det var problemer i munnen som forårsaket symptomene.

Det var da tid for neste steg. Tennene var likevel ikke helt utelukket, for de forårsaker ikke bare problemer i munnen. De har røtter som kan lage problemer også. Da vi gjorde en avtale om røntgenundersøkelse nevnte eieren at hun hadde lagt merke til at “Boefje” ristet på hodet nokså ofte. Da vi sjekket ørene igjen oppdaget vi skorper i bunnen, nær der trommehinnen. I stedet for røntgen anbefalte vi eieren å velge en CT-undersøkelse. Med CT kunne vi også sjekke tennene, men vi kunne I tillegg få en god undersøkelse av ørene og mellomørene.

Mellomørebetennelse er et ganske vanlig problem hos kaniner. Når det kun er den ene siden som er involvert, har kaninen en tendens til å vippe hodet mot den berørte siden. Mellomørebetennelsen kan gå gjennom trommehinnen og forårsake eksterne øreproblemer i tillegg. Mens mellomøreproblemer kan ha alt fra milde til alvorlige symptomer (noen kaniner har av og til ingen symptomer i det hele. tatt), vil eksterne øreproblemer gi kløing og smerte. Eieren til Boefje ønsket en CT-undersøkelse som ble utført med en gang.

Etter å ha undersøkt CT-bildene var problemet tydelig. Vi kunne se at det var betennelse I begge mellomørene, de var fylt med puss og vi så at de eksterne ørene også var betente. Siden problemet satt på begge sider, vippet ikke Boefje med hodet. Smerten var likevel til stede, og den var sannsynligvis årsaken til periodene med depressiv tilstand for “Boefje”.

“Boefje” får nå medisinsk behandling for betennelsen og har det mye bedre.

 

Ta kontakt med veterinær

La oss snakke om tenner!

Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.