Kaniner bør også børstes

Kaniner er ikke alltid begeistret for børstning, men det er viktig å utføre, spesielt i røyteperioden. All denne ekstra pelsen i mage/tarm systemet kan gi treg mage, kolikksmerter og potensielt føre til en forstoppelse.

Under røyteperioden kan man ofte finne sammenhengende lortekuler som perler på en snor og lortene blir mindre, tørre og harde. Samboerkaniner kan også få symptomer da bondede kaniner ofte steller hverandres pels.

Tips for å hjelpe kaninen gjennom røyteperioden

Høy

Jo mer høy kaninen spiser, jo bedre. Høy sørger for god fordøyelse (og tannhelse). Høyet skal være grønt, grovt og av god kvalitet. Høy skal være tilgjengelig hele tiden.

Får kaninen for mye annen mat kan det gi redusert inntak av høy.

Willy og Wilma får en liten håndfull høybasert kvalitets pellets daglig og under røyteperioden byttes deler av mengden ut med en måleskje ProFibre for å gi ekstra støtte til magetarm funksjonen.

Vann

Vann hjelper å holde mage-/tarminnhold hydrert, og reduserer risiko for at pels potensielt kan blokkere i mage-/tarmsystemet. Kaniner skal alltid ha tilgang til friskt vann. Kaniner liker best, og drikker gjerne mer fra vannskål enn fra flaske. Man kan også fukte litt vann på mørkegrønne salater eller urter anbefalt til kanin for å øke væskeinntaket under røyteperioden.

Børsting

Kaniner, og spesielt langhåra raser, bør børstes hele året. Under røyteperioden bør man børste hyppigere for å fjerne løs pels.

Bruk en myk gummibørste, som for eksempel KONG Zoom groom som i filmen brukes på Willy. Denne børsten hverken lugger eller skader huden. Børst i pelsens naturlige retning. Børst ryggsøylen fra nakke til hale og begge flanker. Kaniner liker ikke å bli børstet på magen, og beina samt labber trenger ikke å børstes. Kos og belønning i form av en pellets eller urter kan gjøre jobben lettere.

Ta gjerne kontakt med oss om du er bekymret for din kanins helse eller ønsker veiledning omkring fôring eller børsting av kanin.

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.