Kaniner bør også børstes

Kaniner er ikke alltid begeistret for børstning, men det er viktig å utføre, spesielt i røyteperioden. All denne ekstra pelsen i mage/tarm systemet kan gi treg mage, kolikksmerter og potensielt føre til en forstoppelse.

Under røyteperioden kan man ofte finne sammenhengende lortekuler som perler på en snor og lortene blir mindre, tørre og harde. Samboerkaniner kan også få symptomer da bondede kaniner ofte steller hverandres pels.

Tips for å hjelpe kaninen gjennom røyteperioden

Høy

Jo mer høy kaninen spiser, jo bedre. Høy sørger for god fordøyelse (og tannhelse). Høyet skal være grønt, grovt og av god kvalitet. Høy skal være tilgjengelig hele tiden.

Får kaninen for mye annen mat kan det gi redusert inntak av høy.

Willy og Wilma får en liten håndfull høybasert kvalitets pellets daglig og under røyteperioden byttes deler av mengden ut med en måleskje ProFibre for å gi ekstra støtte til magetarm funksjonen.

Vann

Vann hjelper å holde mage-/tarminnhold hydrert, og reduserer risiko for at pels potensielt kan blokkere i mage-/tarmsystemet. Kaniner skal alltid ha tilgang til friskt vann. Kaniner liker best, og drikker gjerne mer fra vannskål enn fra flaske. Man kan også fukte litt vann på mørkegrønne salater eller urter anbefalt til kanin for å øke væskeinntaket under røyteperioden.

Børsting

Kaniner, og spesielt langhåra raser, bør børstes hele året. Under røyteperioden bør man børste hyppigere for å fjerne løs pels.

Bruk en myk gummibørste, som for eksempel KONG Zoom groom som i filmen brukes på Willy. Denne børsten hverken lugger eller skader huden. Børst i pelsens naturlige retning. Børst ryggsøylen fra nakke til hale og begge flanker. Kaniner liker ikke å bli børstet på magen, og beina samt labber trenger ikke å børstes. Kos og belønning i form av en pellets eller urter kan gjøre jobben lettere.

Ta gjerne kontakt med oss om du er bekymret for din kanins helse eller ønsker veiledning omkring fôring eller børsting av kanin.

Flere nyheter

  • Skog- eller fjelltur med hunden?

    Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
      Les mer om dette
    • Flere påkjørsler om høsten

      Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
        Les mer om dette
      • Hund i varm bil

        Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.