Pannus hos hund

Pannus er en kronisk betennelse i hornhinnen som vanligvis rammer begge øynene. Tilstanden er vanligst hos tysk Schäfer, men forekommer også i andre raser.

Ved pannus, eller kronisk overfladisk keratitt, blir hornhinnen etter hvert utsatt for stadig forandring, med økende innvekst av blodkar, celleinfiltrasjon og pigmentering. Tilstanden er ikke smertefull, men det kan føre til følgesykdommer slik som betennelser (konjunktivitt), inflammasjon av øyelokkene (blefaritt) og blindhet, det siste særlig hvis en stor del av hornhinnen påvirkes.

Det er ikke helt klart hvordan pannus oppstår, men man vet at det er en multifaktoriell, immun-mediert sykdom der blant annet arvelighet og ultrafiolett lys er komponenter som inngår.

Symptom

Hornhinnen får i et tidlig stadium et grå-grårosa område i det ytre hjørnet av øyet. Gradvis sprer området seg ut over en stadig større del av øyet, og en lignende prosess skjer fra den motsatte siden av øyet. Hornhinnen får innvekst av blodkar og blir pigmentert. Selv om tilstanden ikke er smertefull, blir mange hunder plaget av øyet. De kan oppleve mild utflod fra øyet, skjeling og mange hunder klør og gnir seg mot øyet.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ved en øyeundersøkelse på klinikken. Siden betennelse i hornhinnen også kan ha andre årsaker, utføres det vanligvis ulike tester for å utelukke disse, for eksempel tas det prøver for å bestemme om øyet har blitt infisert med virus eller bakterier, samt måling av tåreproduksjon.

Behandling

Behandlingen tar sikte på å dempe og begrense spredningen av betennelsen og arrdannelsen på hornhinnen, og består av øyedråper som virker immunsuppressive (dempende på det lokale immunforsvaret). Innledningsvis må hunden komme på flere besøk for å tilpasse type øyedråper og dosering. Øyedråpene må deretter gis livet ut, med regelmessige kontroller hos veterinær.

Prognose

Pannus er en uhelbredelig sykdom som må behandles livet ut, men jo raskere behandlingen settes i gang jo mer kan spredningen av betennelsen begrenses.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.