Kattens lungeorm

Det finnes nærmere 1 million katter i norske husholdninger, og det er vårt mest populære kjæledyr. Katten er kjent for å være en fri sjel som gjør det den vil, og nettopp derfor er det viktig å passe på at katten holder seg frisk. Veterinær Hilde Røssland ved AniCura Dyresykehuset Bergen Nord vil spre kunnskap om kattens lungeorm; en parasitt som nå forekommer langs vestlandskysten. Symptomene kommer ofte på denne tiden av året, det vil si overgangen mellom vinter til vår.

Visste du for eksempel at hvis katten din er tungpustet, trøtt og sliten kan den ha fått i seg kattens lungeorm (Aelurostrongylus abstrusus)? Det er størst forekomst langs vestlandskysten der det er vått og mildt. Kattens lungeorm smittes via snegler eller snegleslim. «Det kan være nok at de slikker på gress som har vært i kontakt med snegler. Den vanligste smitteveien er likevel gjennom byttedyr som har spist snegler, som fugler, mus og andre gnagere. Smittede katter sprer også parasitten ved å spre larver i miljøet gjennom avføring, helt opp til 2 år etter at de selv er smittet», sier Hilde Røssland.  

Larvene vandrer så til lungene der de utvikler seg til lungeorm. Symptomene kan være vanskelige å oppdage. «Det er ikke så lett å merke om en katt blir litt mer tungpustet, kortpustet eller slapp», sier Hilde Røssland. «Når katten kommer inn er den jo ikke så aktiv, og det kan derfor ta tid før man merker om noe er galt. Symptomene kan være trøtthet, eller pustevansker som ved en lungebetennelse, men det blir ikke bedre av behandling med antibiotika. Lungebetennelse kan faktisk også være en sekundær effekt av parasitten», sier Hilde Røssland. «De yngste kattene rammes ofte hardest på grunn av et mindre utviklet immunforsvar og små lunger».

Kattens lungeorm smittes ikke fra katt til hund eller menneske, og heller ikke direkte mellom katter.

En studie på kattens lungeorm

Veterinær Hilde Røssland, ved AniCura Dyresykehuset Bergen Nord, har lenge interessert seg for denne parasitten, og leder en pilotstudie i samarbeid med Bayer Animal Health. De har samlet inn og analysert avføringsprøver fra katter i Bergen og omegn, både privateide katter og hittekatter. Studien er nå avsluttet, og vi venter på resultatet som trolig kommer i løpet av 2021.

“Jeg finner lungeorm hele tiden, men det er en diagnose som få leter etter. Resultatet er at katter dør fordi katteeiere ikke forstår hva som feiler dem. Det trengs en bevisstgjøring både blant veterinærer og katteeiere», sier veterinær Hilde Røssland. «Jo flere som vet om det, jo flere vil sjekke for det.»

Den sikreste diagnosen er ved å analysere avføring. Det kan ta opp til 8 uker fra katten er infisert til det er larver i avføringen.

«Det er ikke så vanskelig å behandle. To omganger med en spot-on ormekur som dryppes på huden i nakken, så katten ikke kan slikke det av, med to ukers intervall er som oftest tilstrekkelig for de fleste smittede katter», sier Røssland.

Veterinærens råd til katteeiere:

  • Ta katten på en årlig helsesjekk hos veterinær. Da oppdager man ofte ting som katteeier ikke er bevisst, alt fra tannhelse, til orm og vaksinering.
  • Sørg for å gi katten regelmessig ormekur. Mange katter er ivrige jegere, og de bør ha ormekur hver tredje måned. For mer forsiktige katter kan ormekur 2 ganger i året være tilstrekkelig.
  • Sørg for god flåttbeskyttelse. Flåttsesongen er lang, derfor kan et flåtthalsbånd som varer opp til 8 måneder være praktisk.
  • Vær bevisst på å kastrere katten allerede i 6 måneders alder. Det er en myte at katten bør få ett kull først. Det er flere katter enn hjem til å ta seg av dem.
  • Røyter katten din? Visste du at jo bedre kvalitetsmat med god ernæring, jo mindre røyting?

Veterinær Hilde Røssland

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.