Årets bloddonor

En blodoverføring kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, og behovet for blod er like stort hos hunder som hos mennesker. For alltid å kunne tilby alvorlig syke eller skadede pasienter livsviktig behandling med blodprodukter, trenger vi hjelp fra friske hunder. AniCura kårer for første gang Årets Blodgiverhund på den internasjonale blodgiverdagen 14. juni for å rette oppmerksomheten mot heltene som bidrar til å redde liv.

For å kunne hjelpe syke og skadde dyr, kan det være behov for blodoverføring. Noen av våre større klinikker har også blodbank , og for til en hver tid å ha blod tilgjengelig så er vi avhengig av å ha blodgivere.

Denne utmerkelsen er en måte å sette fokus på den viktige innsatsen som disse hundene gjør. Vi hadde ikke klart å redde så mange hunder uten disse heltene.

Selve blodgivningen minner mye om når vi mennesker gir blod. Veterinæren utfører alltid en helsesjekk og tar en blodprøve for å sjekke om hunden er frisk. Under blodgivningen ligger hunden rolig på siden og får oppmuntring både gjennom kos og godbiter.

Tappingen tar mellom fem til sju minutter, og hunder kan gi blod tre til fire ganger i løpet av et år.

Årets blodgiverhund blir kåret på den internasjonale blodgiverdagen 14. juni

Årets nominerte er: 

 

Fra AniCura Dyresykehus OsloHavanna og Ebba (mor og datter), 5 og 7 år, rhodesian ridgeback

Begrunnelse:

Fra klinikken:

-Sammen med matmor, som alltid er like glad og positiv, utgjør de et fantastisk team, stiller opp i vått og tørt selv om de har flere timers reisevei til oss. Hundene ligger som små lys og er fantasiske å tappe.

Fra matmor:

- Vi stiller opp fordi vi selv vet hvor viktig det er og hvor stor forskjell det kan gjøre for en liten stakkar som har vært utsatt for noe.

Ebba og Havanna er begge fra kennel Adorea i Arendal, og er henholdsvis 7 og 5 år gamle. Ebba ble blodgiver først i juni i 2019 etter at jeg lærte at det gikk an på studiet mitt . Siden det var en så bra opplevelse, ble også Havanna med på neste tur.  De to er tillitsfulle, lojale og glade hunder med helt ulike personligheter. De er verdens beste, og nettopp fordi de er det for oss, gir vi blod for å kunne hjelpe noen som er verdens beste for noen andre. Vi håper også at de selv kan få tilbudet om like god hjelp om noe en gang skulle skje med de to. 

 

Fra AniCura Dyresykehuset TromsøSolo, golden retriever, 6 år.

Begrunnelse:

Fra klinikken:

Solo kjenner vi godt, som den fantastiske blide gutten han er. I tillegg er han en eksemplarisk donor og flink pasient! Eier Marius stiller alltid opp på kort varsel, uansett når vi spør. Tusen takk for innsatsen! 

Fra matfar: 

Solo har gitt blod i 4 år. Solo elsker å være med på tur i skog og på fjellet både sommer og vinter og det var i forbindelse med en randone-tur hvor han fikk et kutt i ene poten og trengte å sy at jeg ble klar over blodgvining. Han gav da blod for første gang samtidig som han ble sydd i poten. Forutenom topptur så er bading og kos favoritt-tingene til Solo. Han blir bestandig så glad når han kommer til dyresykehuset og blir veldig godt tatt imot. Han er sprudlende og glad når han er ferdig med å gi blod og er klar for tur med en gang. Jeg er selv blodgiver og syns det er helt fantastisk at dyr kan hjelpe hverandre. Vi stiller gladelig opp for å hjelpe andre og plutselig en dag så er det Solo som trenger hjelp, da er det godt å vite at det finnes en mulighet å få hjelp.

Fra AniCura Dyresykehuset Bergen NordTussi, blandingshund, 6,5 år

Begrunnelse:

Fra klinikken:

Tussi og matfar stiller alltid opp med godt humør, og hun er en flink pasient. Rolig og fin! Det er viktig når man skal gi blod! I tillegg vet vi at Tussi oppfordrer andre hunder til å bli blodgivere - og det er vi glade for. Vi trenger alltid flere! 

Fra matfar:

Tussi er en blandingshund (Groendal, leonberger og rottweiler) på 6,5 år. Veldig glad i turer i fjellet, elsker snø og blir i ekstase når vi nærmer oss dyresykehuset. Når hun gir blod har vi samme rutinen hver gang etter på, ekstra godbiter, mye kos, får lov å ligge i sofaen hele dagen. Hun er aktiv og full av energi, men kan også ha late dager hvor hun bare vil se på tv. Hennes 2 beste venner er kattene Tassen og Spartapus.Vi har også en instagram konto for Tussi hvor vi av og til legger ut info om blodgivning, samt at vi elsker å fortelle om det til folk. Tussi har gitt blod ganske lenge nå og grunnen til at vi ønsket dette var at vi vet viktigheten av å ha blod tilgjengelig, og kan vi hjelpe så er ingenting bedre. En dag trenger kanskje Tussi blod, og da er det godt å vite at flere andre hunder gir blod.

 

Fra AniCura Dyreklinikk SandvikaKelly, berner sennen, 4 år. 

Begrunnelse:

Fra klinikken:

Vi vil gjerne nominere snille, gode berner sennen Kelly. Kelly og matmor fortjener heder og ære for sin innsats. Matmor har vært fast kunde hos oss og på dyresykehuset (Oslo) i mange år, også med sin tidligere hund, og er veldig glad for å kunne bidra som blodgiver med Kelly. Kelly er god og snill, tålmodig og generøs. 

Fra matmor: 

Kelly gir blod ved AniCura Dyresykehus Oslo. Hun har gjort det to ganger, og vi fortsetter så lenge hun synes det er ok. Vi gjør det for å hjelpe syke dyr og for at jeg ser at Kelly er frisk. Det blir tatt en kontrollblodprøve før blodgiving. 

 

Fra AniCura Jeløy Dyresykehus

Tassen og Noumi, blandingshunder

Begrunnelse:

Fra klinikken: 

Vi kan alltid ringe etter Tassen og Noumi, de er fleksible og stiller på kort varsel. De har nå vært givere i tre år. Det er fantastisk å ha slike hunder og eiere med på laget. Vi er evig takknemlige for jobben de og våre andre blodgivere gjør!

Fra matmor:

Tassen og Noumi er kullsøsken selv om de ikke ligner. Vi begynte å gi blod fordi jeg vet hvor viktig det kan være dersom en hund kommer ut for en ulykke og trenger akutt hjelp. Det betyr utrolig mye for oss å kunne hjelpe ved en ulykke eller ved en operasjon. Vi håper også at det gjør at dersom hundene våre skulle trenge blod en gang så får vi den hjelpen vi trenger fra andre blodgivere. Det er like viktig at hunder gir blod som at mennesker gir blod. Vi stiller opp med glede om klinikken har akutt behov for blod, uansett på døgnet.

 

Vinneren kåres av en jury som består av:

  • Sasja Rygg, veterinær og kommunikasjonsansvarlig i AniCura
  • Christine Olsen , etolog og forsknings - og utviklingsansvarlig i Dyrebar Omsorg
  • Eirin Eikeland, veterinær og ansvarlig for AniPlan i AniCura
  • Merete Tvedt Låstad, dyrepleier og rehabiliteringsterapeut AniCura Dyresykehuset Bergen Nord

Kan dyret ditt bli bloddonor?

Vi på AniCura er veldig takknemlige for at vi har hunde- og katteeiere som lar dyret sitt donere blod. Vi har et kontinuerlig behov for blodprodukter og trenger stadig nye blodgivere. Om du har en hund eller katt som du tenker kan bli blodgiver, er du hjerteig velkommen til å kontakte oss. 

Om du ønsker å vite mer om bloddonasjon og hvorvidt din hund eller katt kan være en god kandidat for oppgaven, kan du lese mer om her:

Bloddonasjon er en frivillig innsats fra dyreiere med et ønske om å bidra til å redde lit, så dere mottar ingen økonomisk støtte. Våre aktive blodgivere får i stedet kompenasasjon i form av gratis AniPlan basis abonnement, i tillegg til blodprøven som utføres ved hver blodgivning.

AniPlan er en forebyggende helseplan som inneholder helsetjenester som helsekontroller, vaksine, tannsjekk, resepter samt rabatter på andre tjenester. Les mer om AniPlan her

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.