Reise med hund og katt til Sverige?

Endelig har det kommet lettelser i reiserestriksjoner til Sverige som gjør at fullvaksinerte samt personer som har hatt covid-19 de siste seks månedene får unntak fra innreisekarantene. For mange betyr dette kanskje at man legger turen til Søta Bror i sommer. Men hvordan var det nå med reglene for hund og katt hvis du vil ha med din firbeinte venn på tur? Her er en kort oppdatering;

Ta med dyret på reisen?

Endelig er det lettere å besøke våre nærmeste naboer, og mange har ventet lenge på dette. Det er ikke sikkert Fido eller Mons har kjent like mye på denne lengselen, så du bør vurdere om det er nødvendig å ta med seg dyret på reisen - skal du bare en kort tur er det kanskje bedre at dyret er hjemme og at noen passer det i sitt kjente miljø? 

Det skjer stadig forandringer i regelverket rundt innførsel av dyr, og det er til enhver tid dyreeiers ansvar å ha dokumenter og vaksiner i orden. 

Her er regler for reise med hund og katt til og fra Sverige etter dagens regelverk: 

Krav

EU-Pass og ID-merking

Alle hunder og katter som skal inn til Norge fra et EU-land, som Sverige, må ha et EU-pass. De må være ID-merket med microchip, som etter 2011 er den eneste godkjente måten å ID-merke dyret på. Både EU-pass og ID-merking får du hos veterinæren.

Ormebehandling:

Siden revens lille dvergbendelorm (Echinococus multilocularis) er funnet på rev flere steder i Sverige, og dette er en parasitt vil helst ikke vil ha inn i Norge, skal alle hunder behandles for denne før innreise til Norge.

Selv om reven ikke vet hvor grensen går, er det viktig at vi gjør alt vi kan for å unngå at det er vi som fører parasitten inn i landet via dyret vårt. Hund kan være såkalt endevert for denne parasitten, dvs. at parasitten kan utvikles til voksen orm inni hunden og skille ut egg som kan smitte til mennesker. Hunden vil ikke få alvorlige symptomer, men vi mennesker kan bli veldig syke dersom vi får i oss eggene. Derfor er det regler for ormebehandling dersom man tar med hunden til Sverige;

  • enten må hunden være behandlet i Sverige 24-120 timer før innreise
  • eller hunden kan behandles hver 28. dag hos veterinær i Norge

Disse behandlingene må attesteres i passet av en veterinær.

Anbefalinger (ikke krav)

Vaksiner

Hunder som reiser til og fra Sverige har ikke noe krav om rabiesvaksine. Det er alltid lurt å ha årlig helsesjekk og anbefalte vaksiner på hunden i orden.

Parasittbehandling

Det er mye flått i Sverige, enkelte steder mere enn i Norge. Det er også funnet flere typer flått i Sverige som kan overføre andre sykdommer til hund enn de vi har i Norge. Det er derfor lurt å ha flåttbehandling i orden før avreise, gjerne med et avvisende produkt slik at flåtten ikke trenger bite seg fast før den dør. Spør veterinæren om hvilke preparater som finnes.

Det finnes også kattelopper flere steder i sør-Sverige, og ikke la navnet lure deg, den liker hund like godt som katt. Denne loppen overlever godt inne i huset, og kan være svært vanskelig å bli kvitt! Er du i tvil om du skal til et område med lopper, så er det tryggeste å bruke et forebyggende loppemiddel på dyret.

Fransk Hjerteorm – er ikke bare glad i franskmenn, men også i hunder. Den smitter via rev til hund, og har dessverre begynt å spre seg flere steder i Sverige. Den kan gi alvorlig sykdom hos hund, men det finnes forebyggende midler. Spør veterinæren om det kan være lurt med forebyggende behandling før avreise.

For oppdatert informasjon om reise med hund eller katt bør dere alltid sjekke mattilsynet sine sider: https://www.mattilsynet.no

Husk, det er du som dyreeier som er ansvarlig for at reglene er fulgt.

God tur!

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.