Hvordan trene hunden til å være alene hjemme

Sommerferien er over og mange er tilbake på jobb. Det er også mange som starter å komme tilbake til kontoret etter en lang periode på hjemmekontor. Kanskje du er en av de mange som har fått deg valp i forbindelse med sommerferien, eller som har skaffet deg hund mens dere var på hjemmekontor. Det er ikke sikkert dere har fått trent så mye på å være alene hjemme, og nå er det brått på tide å tenke på det. Her er noen tips på hvordan dere skal gå frem for å trene hunden å være alene hjemme.

Hunder er et flokkdyr og liker ikke at eierne går sin vei. Men de kan trenes opp til å være trygge alene.
Mye kontakt og samvær mellom eier og hund gjør det lettere å lære den ting – inkludert å være alene hjemme.  Det er veldig viktig for hunden å lære seg dette på en rolig og fin måte, ellers kan det få store konsekvenser for resten av hundens liv. Men det tar måneders trening å få hunden trygg, så det er lurt å starte så tildig som mulig.

Her er tips til hvordan man kan trene:

Begynn treningen når hunden er trøtt og har fått tilfredsstilt sine behov. Pass på at hunden har en trygg og kjent plass der den pleier å slappe av.

Til å begynne med kan du begynne uten å gå ut døra, men bare gå til et annet rom i huset. La gjerne en lampe være på, og la valpen høre de vanlige lydene i huset, men ha en barnegrind eller lignende mellom dere. Gå utenfor synsfeltet en kort tid, for deretter å komme tilbake og se at alt står bra til. Dersom hunden sover, åpne grinden slik at valpen kan komme ut til deg når den våkner. Det er viktig at noen er hos hunden når den våkner i innlæringsperioden.

Neste skritt er å gå ut inngangsdøra. Vis den plassen sin. Gi hunden en eller flere ting å tygge på, for eksempel Kong med godt fyll som den liker. Gå ut og lukk døren uten å lage mye styr ut av det,og kom tilbake før hunden begynner å stresse. De første gangene kan det være snakk om sekunder.

Hils på hunden på en rolig måte og ros den, det bekrefter at det den gjør er riktig. Repeter dette hver dag til samme tidspunkt, øk tiden gradvis. Du må ikke gå for fort frem, merker du at den begynner å stresse må du gå noen skritt tilbake i treningen til der hunden følte seg trygg. 

Når du går ut må du gå vekk fra døren. Hunden lukter deg hvis du står utenfor. Pass på å komme tilbake før hunden lager lyder og stresser. Det finnes apper på telefonen eller kamera som gjør at du kan overvåke hunden.

Du må repetere treningen på hver nye plass, på hytta for eksempel.
Treningen må også repeteres etter ferien, da kan det hende at hunden er så vant til at du er i nærheten at den begynner å stresse dersom du går fra den uten trening. Blir hunden veldig stresset må dere avbryte treningen å gå tilbake i treningen til der dere hadde suksess.


Vi er ikke helt i mål - hva nå?

Dersom dere har kommet et stykke med treningen men ennå ikke er helt i mål kan det være lurt å finne noen som kan komme innom og lufte hunden i løpet av dagen. Det er ikke lurt å starte brått med en full arbeidsdag vekk fra hunden dersom den ikke er vant til å være alene hjemme mer enn et par timer.

Er det en mulighet for at hunden kan bli med på kontoret? Dette er en fin løsning hvis det er mulig. Det kan være lurt å trene hunden på å ligge rolig på et teppe eller ligge i et bur ved plassen din slik at den forstyrrer kolleger minst mulig, da er det større sjanser for at kollegene dine er positivt innstilt til hund på kontoret.

Hvis dette ikke er mulig er det lurt å finne noen som kan komme innom og lufte hunden i løpet av dagen. Dersom du ikke har en nabo eller bekjent som kan hjelpe deg så finnes det profesjonelle hundeluftere eller nettsider hvor man kan finne hundeluftere - bare pass på at dere og hunden møter personene først og passer på at kjemien stemmer.

Det finnes også hundebarnehager flere steder i landet. Dette kan være et godt alternativ, og hunden er god og sliten når dere kommer hjem fra jobb.

Dette passer ikke for alle hunder, dette er noe som må prøves ut før dere bestemmer dere.

Hunden min kan ikke være alene hjemme!

Dersom treningen går helt i stå og hunden ikke klarer å være alene uten å bli helt hysterisk bør dere søke hjelp så fort som mulig.

Det finnes angstdempende medisiner som våre veterinærer kan skrive ut på resept, men det skal alltid gjøres i samarbeid med adferdsterapi.

Er du helt fortvilet, ta kontakt med oss, gjerne via appen, for rådføring. Du kan også snakke med en adferdsspesialist. Gjør det gjerne før enn senere - så lager vi en plan sammen!

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.