Gratulerer med seieren!

Fem klinikker hadde nominert sine trofaste bloddonorer, og juryens arbeid ble virkelig vanskelig. Vinner av Årets Bloddonor 2021 ble mor-og-datter-duoen Havanna og Ebba! Gratulerer!

Mandag 14. juni er den Internasjonale Bloddonordagen

For første gang kåres Årets Blodgiverhund

Den Internasjonale Bloddonordagen markeres hvert år den 14. juni på initiativ fra Verdens Helseorganisasjon, for å fremme hvor viktig bloddonasjon er for et fungerende helsesystem. Men det gjelder ikke bare mennesker!  

En blodoverføring kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, og behovet for blod er også stort blant våre kjæledyr. Derfor kåres for første gang Årets Blodgiverhund på den Internasjonale Bloddonordagen. 

For å redde alvorlig syke eller skadede hunder, må dyresykehus ha hjelp fra friske hunder. I år kårer AniCura for første gang Årets Blodgiverhund, for å gi disse hundene og deres eiere den oppmerksomheten de fortjener for en livsviktig jobb. De redder liv på frivillig basis.

Hvordan foregår det?

Blodgivingen foregår på samme måte som med mennesker. Blodtappingen skjer på 5-7 minutter og hundene kan gi blod 3-4 ganger i året. Disse hundene er helter som redder mange liv.

 

Årets Blodgiverhunder ble Havanna og Ebba i Oslo.

Havanna og Ebba (mor og datter), 5 og 7 år, rhodesian ridgeback

Juryens uttalelse om Havanna og Ebba:

«Disse to hundene håndterer det å gi blod veldig godt, og de er helt komfortable med blodtappingen. Juryen ble imponert over matmors presentasjon av Havanna og Ebbas forskjellige personligheter og deres rolige håndtering av situasjonen, kombinert med matmors velvillighet til å stille opp med to hunder for å hjelpe andre, uansett vær og føreforhold, selv med flere timers reisevei. Det er en stor og viktig innsatsvilje fra hunder og eier som fortjener ekstra oppmerksomhet.»

Vinneren kåres av denne juryen:

  • Sasja Rygg, veterinær og kommunikasjonsansvarlig i AniCura
  • Christine Olsen, etolog og forsknings - og utviklingsansvarlig i Dyrebar Omsorg
  • Eirin Eikeland, veterinær og ansvarlig for AniPlan i AniCura
  • Merete Tvedt Låstad, dyrepleier og rehabiliteringsterapeut AniCura Dyresykehuset Bergen Nord

Her er hvorfor AniCura-klinikken Oslo nominerte Havanna og Ebba:

-Sammen med matmor, som alltid er like glad og positiv, utgjør de et fantastisk team, stiller opp i vått og tørt, selv om de har flere timers reisevei til oss. Hundene ligger som små lys og er fantastiske å tappe.

Uttalelse fra matmor, Sara Skybak:

- Vi stiller opp fordi vi selv vet hvor viktig det er og hvor stor forskjell det kan gjøre for en liten stakkar som har vært utsatt for noe.

- Ebba og Havanna er begge fra kennel Adorea i Arendal, og er henholdsvis 7 og 5 år gamle. Ebba ble blodgiver først i juni i 2019 etter at jeg lærte at det gikk an på studiet mitt. Siden det var en så bra opplevelse, ble også Havanna med på neste tur.  De to er tillitsfulle, lojale og glade hunder med helt ulike personligheter. De er verdens beste, og nettopp fordi de er det for oss, gir vi blod for å kunne hjelpe noen som er verdens beste for noen andre. Vi håper også at de selv kan få tilbudet om like god hjelp om noe en gang skulle skje med de to.

 

Kanskje du har en hund hjemme som vil bidra? Les mer om bloddonasjon her

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.