Høy
Høy bør utgjøre ca. 85% av kaninens kost og kaninen skal ha fri tilgang til godt høy. Dette tilsvarer at kaninen skal kunne spise en porsjon med høy som er større enn seg selv hver dag. Høyet skal lukte friskt, helst være grønt og må ikke støve. Det beste høyet til voksne kaniner er urtegress, eller en gressblanding med mange forskjellige sorter. Høy er ikke bare høy. Næringsinnholdet i høyet styres av hvilke gressorter som inngår, når det er høstet, hvor mye sol høyet har fått og mye mer. Det kan derfor være lurt å variere på hva slags høy kaninen får å spise, slik at den kan spise variert. Noen kaniner er kresne på hva slags høy de liker, bruk derfor litt tid på å finne ut hva slags høy din kanin liker og spiser mest av. Høyet skal gi kaninen fiber som sikrer en god fordøyelse, og er med på å gi ekstra tyggetid, noe som hjelper med å slipe tennene. Siden høyet er den viktigste delen av kaninens kost, kan det lønne seg å bruke litt ekstra penger på det.
Grønnsaker
Grønt bør utgjøre ca. 10% av den daglige kosten. Gi ca. 1 dl blandede grønnsaker til 1 kg kanin. Unngå å gi frukt hver dag, og kun i små mengder, da frukt har et høyt sukkerinnhold. Gi alltid friske grønnsaker som du selv ville ha spist og la det få romtemperatur før du serverer. Den største andelen bør bestå av grove grønnsaker eller annet grønt som kaninen tåler. Husk at det er viktig med tilvenning av grønnsaker og gress, slik at kaninens mage får tid til å tilpasse seg. Får kaninen våt avføring, har tilvenningen gått for fort og kaninen bør kun spise høy til avføringen er normal igjen.
Kraftfôr
Kraftfôret er kaninens vitaminpille og bør utgjøre ca. 5% av den daglige kosten. Det er viktig å velge riktig kraftfôr. Unngå müsliblandinger med mange forskjellige ingredienser. Kaniner er glad i søtsaker og vil da plukke ut de som smaker best og la resten være igjen til skålen blir fylt opp. Problemet blir da at de ikke får i seg alle vitaminene og mineralene som de trenger. Dessuten har hoveddelen av ingrediensene i müsliblandingene feil sammensetning av mineraler og kan derfor resultere i benskjørhet, dårlige tenner, fedme og økt risiko for blærestein.
Det er lurt å velge et kraftfôr med kun en type pellets. Da kan ikke kaninen sortere. Det er ingen garanti for at fôret har god kvalitet selv om det er pellets. Alle ingredienser kan males til pulver og presses til pellets. Det fins heldigvis flere gode typer pellets, for eksempel Oxbow, Burgess Excell og Science Selective. Spør din veterinær hva som anbefales for din kanin. Følg fôringsanvisingen på posen og ikke gi mer enn anbefalt daglig dose. Beregn ca. 25 g pellets pr kg kanin daglig.
Grener
Kaniner elsker å spise barken og bladene fra grener, og det er en god kilde til fiber. Du kan gi grener fra: eple, pære, bøk, hassel, gran, bjørnebær og bringebær. Unngå grener fra steinfrukttrær som kirsebær, moreller og plommer.
Godtestenger, drops og annet godteri
Dette er veldig populært, men har et høyt innhold av sukker. Sukker disponerer for fedme og kan gi overvekst av feil type bakterier i tarmene. Dette kan gi diaré og dehydrering. Det fins mange sunne alternativer som din kanin vil sette stor pris på. Det kan være tørkede eller friske urter, en liten porsjon frukt eller grønt.
Salt/mineralstein
Kaniner har inget behov for ekstra salt eller mineraler, og bør derfor ikke få tilgang til salt/mineralstein. Tvert imot medfører det langt større risiko for å utvikle urinveisproblemer og blærestein.
Grønnsaksliste
Fordel grønnsaksrasjonen til din kanin slik:
75% av det grønne: Mørke salater, mørkt bladgrønt (gulrot- og sellerigress), friske krydderurter (basilikum, persille, koriander). Ugress (skvalderkål, bjørnebærblader, løvetann, groblad)
15% av det grønne: Selleri, fennikel, squash, gulrot, paprika. Kaninen kan også langsomt vennes til kål.
10% av det grønne: Frukt (blåbær, jordbær, eple, kiwi). Husk å ta vekk kjernen.
Unngå: Steinfrukter, avokado, poteter, mais, rabarbra, løk, hvitløk og purre.