Livmorkreft hos kaniner

Livmorkreft er vanlig hos usteriliserte kaniner over 4 år. Livmorkreft kan være vanskelig å oppdage, og ofte viser kaninen kun symptomer når den er blitt svært syk. Kreften kan spre seg til lungene og gi problemer med pusten. Heldigvis kan denne sykdommen lett unngås ved å sterilisere kaninen.

Hva er livmorkreft?

Livmorkreft oppstår hos kaniner som celleforandringer i de cellelag som dekker innsiden av livmoren. Ofte er det snakk om ondartet kreft av typen adenocarcinom. Livmorkreften danner fortykkelser og knuter i livmoren. Vevet blir skrøpelig og blør lett. Hvis kreften ikke oppdages, kan den spre seg til lungene.

Hvem er i risiko for å få livmorkreft?

Alle ikke-sterilisert hunnkaniner er i risikogruppen. Undersøkelser viser at 60 – 80% av hunnkaniner over 4 år som ikke er steriliserte, utvikler livmorkreft.

Symptomer

Ofte oppdager man ingen symptomer før sykdommen har kommet veldig langt. Symptomene kan være uspesifikke, som vekttap, nedsatt appetitt og nedstemthet. Det kan forekomme blod i urinen eller bloddråper i buret og leveområdet. Om kreften har spredd seg til lungene, kan kaninen ha vanskeligheter med å puste. Det kan man se ved at kaninen puster raskere, bruker buken når den trekker pusten, og strekker hodet opp og frem.

Diagnose

Veterinæren kan få mistanke om livmorkreft etter en klinisk undersøkelse og ved de nevnte symptomene. Noen ganger kan veterinæren merke kuler i den bakerste delen av buken, hvor livmoren ligger. Ved å skanne livmoren med ultralyd kan man se om livmoren er forstørret og knudrete. Et røntgenbilde kan gi indikasjon på om kreften har spredd seg til lungene. De helt små knutene i lungene kan ikke ses på røntgen, så man kan ikke utelukke spredning 100%

Behandling

Er sykdommen kommet langt, kan den ha spredd seg til lungene. I de tilfellene kan man ikke anbefale å sterilisere kaninen. Da handler det om å holde kaninen så komfortabel som mulig til den er så dårlig at den må avlives. Om det kun er tegn på kreft i livmoren, kan man sterilisere kaninen. Dette er en mer risikabel operasjon enn vanlig sterilisering på en ung kanin. Det skjøre og lett blødende kreftvevet i livmoren har større risiko for å blø under operasjonen. Om kreften ikke har spredd seg, vil operasjonen gjøre kaninen frisk.

I sjeldne tilfeller kan kreftcellene ha spredd seg til de omkringliggende organene i buken. Om det er forandringer som man kan se med det blotte øyet, kan dette oppdages under operasjonen. Noen ganger er forandringene så små at de ikke kan ses. Da kan det utvikles kreft i bukhulen etter operasjonen. Dette gjelder også bittesmå spredninger i lungene som ikke kan vises på røntgenbilder. Derfor gjelder det å få fjernet livmoren så fort som mulig for å minske risikoen for spredning. Etter operasjonen anbefales det å ta røntgenbilder av lungene etter ett år. Dette for å holde øye med eventuelle spredninger etter operasjonen.

Forebygging

Den eneste måten å forebygge livmorkreft er å sterilisere hunnkaninen. Det betyr at både livmor og eggstokker fjernes. Dette gjøres vanligvis når kaninen er 6 måneder gammel. Kaniner blir aldri for gamle for å steriliseres, så lenge veterinæren vurderer kaninen til å være frisk nok til å tåle operasjonen og narkosen. Om det er en eldre kanin som skal steriliseres, bør den undersøkes etter tegn til begynnende livmorkreft før operasjonen.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.