Tanncyster

Små, manglende tenner ga store problemer for boxeren Gaya. Den fire år gamle boxeren Gaya er en livlig og glad hund. En dag oppdaget eieren en hevelse i kjeven som gjorde at underleppen stakk ut. Selv om Gaya hadde normal matlyst og ikke virket plaget, bestemte eieren seg for å ta henne til veterinæren for å få det sjekket.

Hos veterinæren ble Gaya bedøvet for å ta røntgen og biopsier. Veterinæren fant et stort, betent hulrom i underkjeven på høyre side, noe som resulterte i løse tenner. Siden dette er et ganske uvanlig funn, ble Gaya henvist til veterinær som er ekspert på tenner for vurdering.

En munnundersøkelse av våken hund kan være en utfordring, spesielt på en livlig og spretten boxer som Gaya. Man kan også risikere å bare oppdage en brøkdel av det virkelige problemet på et våkent dyr. For å få en god undersøkelse av hva som var problemet i munnen hennes, ble Gaya derfor lagt i narkose.

Tannveterinæren la merke til at det manglet en liten tann i rekken av tenner. Hvis en tann mangler i munnhulen, kan årsaken enten være at den ikke er dannet eller at hunden har mistet den. En annen årsak kan være at tannen ligger i kjeven under tannkjøttet, men har ikke brutt gjennom. Tenner som ikke bryter gjennom kan forbli i kjeven i flere år uten problemer, men kan dessverre for noen hunder også forårsake alvorlige problemer.

En cyste, dvs. et hulrom av væske omgitt av en kapsel, kan dannes rundt tannen. Denne cysten fortsetter å vokse og skader strukturer i kjeven som er i veien, for eksempel jeksler og kjevebein. I verste fall kan dette til og med føre til et kjevebrudd. Siden det er vanskelig å legge merke til om hunden din har smerter i munnen, er et besøk til veterinæren nødvendig. Jo tidligere du oppdager årsaken, jo bedre

Testresultatene viste at Gaya hadde en tann som ikke var kommet opp i høyre underkjeve. Dette resulterte i en hevelse og et stort hulrom som hadde dannet seg rundt denne molaren, og utvidet seg fra fortennene til den tredje molaren. Men røntgenbildene viste noe annet også, noe oppsiktsvekkende i venstre underkjeve. Den samme lille molaren så ut til å mangle på denne siden også, og det viste seg at det var et enda større hulrom på venstre side. En ubehagelig overraskelse for alle involverte. Veterinæren bestemte seg for å ta en CT for å vurdere hvor dypt hulrommene gikk i 3D.

 

For Gaya betydde dette nå flere operasjoner for å fjerne cyster. Under operasjonene måtte kirurgene fjerne to hjørnetenner og seks fortenner. Det var nødvendig med omfattende kirurgi i kjeve og ansikt for å fjerne de massive cystene fullstendig.

Til tross for mange operasjoner og tøffe tider for Gaya, behold hun sitt gode og livlige humør. Sårhelingen gikk litt tregt, men uten komplikasjoner. I dag er kjeven helbredet, og Gaya kan gjøre alt hun gjorde før uten problemer eller smerter.

Viktigheten av rene tenner

Siden det er så vanskelig å legge merke til om hunden din har problemer eller smerter i munnen, er det viktig å kontrollere tennene regelmessig. Et godt tidspunkt å besøke veterinæren er når hunden din er seks måneder gammel. I denne alderen skal alle voksne tenner ha brutt frem. Veterinæren vil sjekke at alle tenner er til stede, og at de har riktig stilling slik at de ikke forårsaker smerter for hunden din.

Det er også viktig å begynne å pusse tennene i denne alderen. Når valpen blir vant til at du berører, sjekket og pusser tennene, blir arbeidet mye enklere. Start forsiktig og hold øktene positive. Med vanlig tannpleie vil du ikke bare holde hundens munn renn, men også oppdaget forandringer, tannstein eller blødende tannkjøtt på et tidlig tidspunkt.

Her kan du se en film om hvordan du pusser tennene på hunden din. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.