Artrose hos hund – dette er historien til schæferen Rozzie

Hvordan Rozzie ble behandlet for artrose. Hva gjør man hvis hunden din plutselig viser tegn på smerter i hoftene? Den ni år gamle schæferen Rozzie ble skadet da hun var ute og løp, og det ble oppdaget at hun hadde hofteleddartrose – dette er historien om reisen tilbake til et lykkelig og smertefritt liv.

Rozzie er en ni år gammel schæfer med masse energi, som går mange og lange daglige turer med sin husmor. Rozzie tok HD-røntgen allerede som ung, en undersøkelse man gjør på enkelte raser for å sjekke hoftestatus. Man tar hofterøntgen for å sjekke for hofteleddsdysplasi, og resultatet avleses og registreres sentralt. Dette er en del av Norsk kennelklubb’s helseprogram for å redusere antall hunder med problemer grunnet forandringer i hofteleddene. Man får en gradering mellom A og E, hvor A og B regnes som normale hofteledd, mens C til E beskriver ulik grad av forandringer i leddene.

Da Rozzie tok røntgen fikk hun grad B og C. Dette påvirket henne ikke i det hele tatt til å begynne med. Men plutselig skled hun på isen mens hun var ute og løp på vinteren, og skrek i smerte.

Rozzie ble sendt til rehabilitering og laserbehandling, og fikk antiinflammatoriske medisiner som også virker smertestillende. Hun ble bedre til å begynne med, men et par måneder senere ble hun verre og begynte å halte på venstre bakbein igjen. På veterinærundersøkelsen fant man ut at hun hadde redusert bevegelighet i tillegg til smerter i venstre hofteledd. På røntgen så man også flere forandringer i hofteleddet. Man kunne se forkalkninger (artrose) på hoftekulen og i hofteskåla, og også økt beintetthet i skjelettet rundt leddet.

Forkalkningene gjorde at leddet mistet sin normale form, og i stedet ble deformert og ujevnt. Dette medfører gnissing når leddet er i bevegelse i stedet for at det glir jevnt. Dette gir en kronisk irritasjon og inflammasjon som igjen gir kroniske smerter.

Siden Rozzie normalt var en livlig og frisk hund, som nå hadde smerter i hoften som ikke responderte på behandling, valgte de å gå videre med kirurgi. På operasjonen ble den ødelagte hoftekulen og hofteskåla fjernet og erstattet med et syntetisk hofteledd som hadde jevn og glatt overflate. På den måten unngikk Rozzie den konstante gnagingen hun hadde fra det gamle hofteleddet.

På kontrollen to måneder senere var Rozzie livlig, leken og gladere enn hun hadde vært før operasjonen. Det har nå gått ett år siden operasjonen, og Rozzie har fått et godt og smertefritt liv igjen fylt med leker og lange turer.

Artrose (eller osteoartritt) er et vanlig problem hos eldre hunder, og symptomer kan være at de vegrer seg for å gå eller hoppe, eller at de slikker eller biter på området over leddet. Det kan også gi uspesifikke symptomer som nervøsitet, aggresjon eller søvnproblemer.

Å bytte ut hofteleddet er avansert kirurgi, og det er ikke riktig behandling for alle hunder med artroser eller forandringer i hofteleddet. Det er viktig med en grundig undersøkelse av hunden før man bestemmer seg for en slik operasjon, da det er mange faktorer som spiller inn. Det finnes heldigvis mange måter å behandle artrose og leddsmerter på, så dersom hunden viser lignende symptomer bør det alltid undersøkes av en veterinær for å få hjelp.

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.