Berner sennen

Den populære Berner sennen har en lang historie som gårdshund i Sveits. I dag er det en populær familiehund for alle slags familier som ønsker et kjærlig, snilt og intelligent familiemedlem.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Berner sennen har sin opprinnelse i Alpine-regionen rundt Bern. Det har lenge vært brukt som en hjelpende hånd på gårdene, med oppgaver å beskytte, trekke tunge lass og drive storfe. Det sies at rasen kan stamme så langt som 2000 år tilbake til hunder av mastiff-type som fulgte med de romerske hærene til Sveits. Disse ble blandet med andre hunder og utviklet for å hjelpe bøndene.

På 1800-tallet var det ikke noe navn på denne typen hunder, senere fikk de navnet Dürrbächler etter den steinete alpine regionen sør for Bern.

Navnet Berner sennen dukket ikke opp på kartet før i 1909. Det var samtidig som den sveitsiske hundeklubben for rasen ble omdøpt til Berner-sennenhund-Klub, fordi det ble ansett at hunden var Berner-kantonen nasjonalhund.

I dag er rasen en veldig populær familiehund, selv om den kommer til sin fulle rett når den får lov til å jobbe.

Temperament

Gitt rasens historie er den både uredd og selvsikker, samt årvåken og oppmerksom på hva som skjer rundt den. Den er hengiven mot familien og veldig snill mot barn. Den ønsker å glede sin eier, noe som også betyr at den er lettlært. Hvis den er avbalansert og trygg, er ikke dens beskytterinstinkt noe problem. Den vil lære å være vennlig mot fremmede og ha et mildt og godt temperament. Da blir den også sett på som en rolig og avslappet hund.

Aktivitetsnivå

Som voksen trenger rasen riktig aktivitet og trening hver dag. Den liker å gå og kan løpe overraskende raskt i forhold til størrelsen hvis den er motivert. Valper og unge Berner sennen skal ikke trenes på samme måte, og ikke trekke noe, siden leddene og skjelettene deres ikke er fullt utviklet før de er 12–18 måneder gamle. Du kan imidlertid la dem bevege seg fritt utendørs så mye de vil.

Pelspleie

Berner sennen har en tykk og ganske lang pels. Den trenger litt pleie for å holde seg frisk og fri for tover. Den røyter to ganger i året, men også i løpet av løpetiden og valpingen for hunnene. Gjør det til en rutine å børste gjennom pelsen en gang i uken, og en gang om dagen i røyteperioder. Ved regelmessig børsting får man lett bort skitt fra pelsen, noe som betyr at du ikke trenger å bade din Berner for ofte. Bad kun når den er skitten.

Trening

Rasen er generelt ganske enkel å takle - den er snill og kjærlig og liker å jobbe og lære nye ting. Men rasen modnes sent både fysisk og mentalt og bør derfor ikke bli presset til å trene for raskt. Du skal heller ikke undervurdere størrelsen på din Berner sennen, og de bør trenes i både lydighet og i hvordan de skal oppføre seg i hjemmet. Det gjelder også sosialiseringstreningen, så du ikke får en bjeffende hund som vokter i alle mulige situasjoner. Du må til og med lære den å hilse på nykommere.

Trening handler om klare instruksjoner og positive forsterkninger, da vil du få en utmerket ledsagerhund i Berner sennen.

Størrelse og vekt

Berner sennen er både stor og muskuløs. Vekten er mellom 40–54 kg for hannhunder og 31–45 kg for tisper. Høyden for hannhunder er mellom 64–70 cm og for tisper 58–66 cm.

Farge

Rasen er trefarget, der basen er svart, og mønsteret er i tan og hvitt.

Spesielt for rasen

Berners kan være følsomme for varme og fuktighet. Forsikre deg om at den har tilgang til både skygge og vann.

Denne rasen har noen arvelige sykdommer du bør være klar over. Les mer nedenfor.

Arvelig sykdom

Noen arvelige sykdommer er blitt oppdaget i denne rasen, der tumorsykdommer er blant de mest alvorlige. Den vanligste tumorsykdommen er ondartet histiocytose.

Andre sykdommer som kan oppstå er blant annet:

 • Hofteleddsdysplasi (HD)
 • Albueleddsdysplasi
 • Nyredysplasi (RD)
 • Degenerativ myelopati (DM)
 • Von Willebrands sykdom (vWD)

Mat

Berners kan være veldig matglade, så du må være ekstra nøye slik at du har kontroll på vekten. Mengden mat skal baseres på faktorer som hundens alder, størrelse, helsetilstand og aktivitetsnivå. Siden rasen er stor, betyr det selvfølgelig at kostnadene for fôr er langt høyere i forhold til en liten rase. Det er også viktig at de får riktig fôring i vekstperioden.

Kontakt veterinæren hvis du er i tvil.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.