Finsk lapphund

Finsk lapphund, noen ganger også kalt lappi, er en sjarmerende hund med sterke gjeterinstinkter. Dette på grunn av sin opprinnelse blant samene i Lappland. Hvis du leter etter en oppvakt og aktiv venn, kan dette være hunden for deg.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Historien om den finske lapphunden startet blant det nomadiske samefolket for hundrevis av år siden, der hunden hjalp dem med å beskytte og gjete reinen. Siden livet til samene gradvis endret seg på 1900-tallet grunnet ny teknologi og en mindre nomadisk livsstil, ble de også mindre avhengige av hunder i reindriften. Samtidig ble denne rasen mer populær i hele Skandinavia.

Etter andre verdenskrig etablerte den finske kennelklubben rasestandarden, som var basert på de samiske reindriftshundene. Rasen ble den gang kalt lapponian herder. Siden den gang har rasestandarden blitt endret flere ganger, før den ble endelig bestemt på 1970-tallet. Dagens navn på rasen, finsk lapphund, ble først etablert i 1993. I dag er finsk lapphund en veldig populær selskapshund fordi den er både aktiv, arbeidsvillig og snill.

Temperament

Siden den opprinnelig ble brukt til å gjete reinflokker, har finsk lapphund allsidige egenskaper. For å utføre sine oppgaver var det nødvendig å være modig, våken og mentalt stabil, men samtidig også rolig og trygg slik at den kunne holde flokken sammen. Disse egenskapene har gjort denne lille pelsklingen til både en flott vakthund og en populær selskapshund. Den er sosial med både andre hunder, mennesker, og er også bra med barn. Andre egenskaper som gjør denne hunden så nydelig er at den er vennlig, ydmyk og kjærlig - dette gjør den også til en utmerket terapihund.

Aktivitetsnivå

På grunn av rasens allsidighet, er den god på å veksle raskt mellom hvile og jobb. Den krever daglig aktivisering som utfordrer både fysisk og mentalt, ellers vil den bli understimulert. Dette gjør den til den perfekte hunden for deg som vil ha en aktiv, firbeint venn som er arbeidsvillig. Varier aktivitetene mellom lange turer, jogging, fjellturer og mer utfordrende øvelser. Hvis du gjør det, vil hunden gjerne slappe av med deg i sofaen også. Du vil også forebygge at den blir destruktiv eller for bråkete hvis du er flink til å aktivisere den nok.

Finsk lapphund kan også gjøre det bra innen hundesporter som lydighet og agility. Så hvis du vil ta treningen til neste nivå, er dette den perfekte hunden.

Pelspleie

Denne pelsklingen har en tykk, fyldig, dobbel pels som krever litt, men ikke så mye, pleie. Takket være de grove dekkhårene, fester ikke skitt seg så lett. Dekkhårene er også vannavvisende. Den bør børstes innimellom, spesielt i løpet av røyteperioden, for å holde pelsen fin og for å fjerne løshår.

Finsk lapphund bades kun ved behov, ellers kan pelsen bli for myk og ikke like vannavvisende. Om man ser bort fra vanlig pelspleie som dette, holder pelsen seg fin uten for mye jobb.

Det er viktig å begynne med pelspleie på finske lapphunder når de er i unge. Dette vil gjøre det lettere for den å akseptere det senere i livet.

Trening

En intelligent og aktiv hund trenger varierte aktiviteter for å trives. Siden finske lapphunden er samarbeidsvillige og lettlærte, er det vanligvis ingen problemer så lenge du tilpasser treningen. Hold treningsøktene morsomme og korte, men bruk også positive forsterkningsteknikker for å unngå at hunden kjeder seg. Som sagt, denne rasen er ypperlig for hundesport, som nesearbeid og rallylydighet.

Med sin bakgrunn som gjeterhund har den finske lapphund en tendens til å bjeffe mye. For ikke å få irriterte naboer, må du lære hunden når det er lov å bjeffe og når det ikke er det.

Størrelse og vekt

Finsk lapphund har en solid kropp, og høyden er ca. 49 cm for hanner og ca. 44 cm for tisper. Vekten er mellom 19–21 kg.

Farge

Finsk lapphund finnes i alle slags pelsfarger og kombinasjoner, for eksempel sort, blond, brun og tanfarger.

Spesielt for rasen

På grunn den nordlige opprinnelsen til finsk lapphund, tåler de varme dårlig. Du bør holde den innendørs på varme sommerdager. Denne rasen blir også senere moden enn mange andre raser, de utvikles sakte og lever ofte et langt liv.

Arvelig sykdom

Rasen har ingen store helseproblemer. Imidlertid kan hoftedysplasi, albueleddsdysplasi og PRA (progressiv retinal atrofi) forekomme.

Andre lidelser man bør vite om er:

  • Canine multifocal retinopathy (CMR3)
  • Degenerativ myelopati (DM)
  • Glykogenose Type II (GSDII) eller Pompes sykdom

Kontakt veterinæren hvis du har spørsmål om hundens helse.

Mat

Som med alle hunder, avhenger fôringsrutiner og mengden mat av individuelle faktorer, som vekt, aktivitetsnivå, alder og mer. Gi alltid hunden din høykvalitetsfôr.

Type

Gjeterhund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.