Jack Russell terrier

Jack russell terrier, som ble utviklet i England på midten av 1800-tallet for revejakt, er en livlig, selvstendig og flink liten hund. Denne pelsklingen er sjarmerende og kjærlig, men jaktinstinktet gjør rasen utfordrende å trene.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Jack Russell Terrier er en ekte bruksterrier som har sitt opphav fra revejakt i England. Denne lille hunden ble utviklet i Sør-England på midten av 1800-tallet av en pastor ved navn John Russell, som rasen også fikk navnet sitt fra. Bortsett fra sitt arbeid i kirken, hadde presten en lidenskap for revejakt og avl av jakthunder til dette formålet.

Jack Russell er en «baying» terrier, noe som betyr at hunden skal skremme ut reven med sin konstante bjeffing, men den skal aldri drepe eller skade byttet. I dag er jack russell en favoritt blant hesteeiere, hundesportentusiaster og mennesker som ganske enkelt setter pris på dens tøffe personlighet, grenseløse energi og bærbare størrelse. Det er en av de største rasene i terrier-gruppen.

Temperament

Jack russell er en glad, modig og energisk hund. De er lojale, intelligente og selvstendige, og har gode kvaliteter som selskapshund. Men de har også en stor personlighet i liten kropp. Rasen er utrolig intelligent, men staheten kan gjøre dem vanskelige å trene. Fordi den er en jaktterrier, kan jack russell være sprek, og ønsket om å jakte kombinert med et høyt energinivå kan være en utfordring. De er ofte vennlige mot mennesker, men kan være aggressive mot andre hunder og mot dyr som ligner byttedyr.

Deres sterkeste egenskap er deres arbeidsevne og arbeidslyst. Denne hunden er lykkeligst når den kan samarbeide med deg og får en jobb å gjøre. Jack russell elsker å grave, og jaktinstinktet er medfødt; det ligger i deres natur.

Aktivitetsnivå

Hvis du leter etter en rolig hund som elsker sofaen og ikke krever så mye aktivitet, er jack russell terrier ikke noe for deg. Jaktinstinktet kan ikke trenes ut av rasen, og jack russell terriere trenger mye aktivisering. Hunden har en trang til å utforske og jakte, og trenger lange turer, turer, morsomme leker og mental stimulering. Så lenge jack jussellens behov for trening og selskap er oppfylt, vil du ha en sunn, energisk hund med høy arbeidsmoral.

Pelspleie

Jack Russell-pelsen finnes i tre forskjellige varianter; glatthåret, strihåret eller broken. Glatthåret jack russell har kort, glatt pels som ligger i en retning. Pelspleien er ikke komplisert, men den har en tendens til å bli skitten i pelsen. Den strihårede typen har relativt lang pels som er stri og ru. Pelslengden varierer, og pelsen kan vokse i forskjellige retninger. Broken jack russell er en kombinasjon av både glatthåret og strihåret. Dette betyr at noen områder på kroppen har kort, glatt pels, og andre områder har lengre, strie hår i kombinasjon.

Alle variantene trenger ukentlig børsting for å fjerne løshår. Strihåret eller broken må trimmes en eller to ganger i året.

Trening

Jack Russell terrier er en aktiv rase som trenger mye trening og mental stimulering. Rasen er selvstendig, og liker å gjøre ting på sin egen måte. De foretrekker struktur og rutine, men hold treningsøktene korte for å opprettholde interessen - gjentagelse er kjedelig for denne nysgjerrige hunden.

Rasen trenger jevn trening fra ung alder for å forstå de nødvendige reglene for å bo sammen med familien sin. Eksponer den for mange forskjellige mennesker, steder, lyder og opplevelser mens de er små. Sosialisering hjelper deg med å sikre at din lille venn vokser opp til å bli et trygt og fornøyd familiemedlem. Men husk at trening ikke kan ta bort jaktinstinktet fra jack russell. Denne hunden ser instinktivt andre små dyr som et bytte.

Størrelse og vekt

Jack russell er en liten hund med en kompakt og atletisk kropp. Rasen veier mellom 6–8 kg for både hanner og tisper, og høyden er mellom 25–30 cm.

Farge

Jack russell kan være hvit, hvit med svart eller tan markeringer, eller tricolor (hvit, svart og tan). Det hvite på kroppen hjelper jegeren å se hunden i åkeren.

Spesielt for rasen

Jack russell har et sterkt jaktinstinkt, og blir ganske sikkert ikke bestevenn med katten din eller naboens kanin. Snarere tvert imot! Du bør generelt være klar over hundens naturlige instinkter, for eksempel å snuse, løpe og grave. En jack russell terrier som graver har ikke et atferdsproblem, det ligger i rasens natur.

Arvelig sykdom

Rasen har et rykte på seg for å være frisk med lang levetid, og kan leve fra 13 til 16 år med godt stell.

Den kan likevel få noen arvelige sykdommer, som kan være følgende:

Mat

Akkurat som for alle raser, må fôrmengde være basert på hundens størrelse, vekt og generelle helse. Men enda viktigere, siden det er en veldig aktiv hund, må fôret være tilpasset aktivitetsnivået til hunden. Gjør alltid det som er best for hunden din, og spør veterinæren din hvis du er i tvil.

Type

Terrier

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.