Bakgrunn
Opprinnelsen til collien er ikke helt klar, men den regnes som skotsk. Det antas å ha utviklet seg fra en blanding av lokale hunder og hundene romerne hadde med seg til Skottland da de invaderte De britiske øyer. Hundene fungerte hovedsakelig som gjetere av de store saueflokkene. Også i dag kan mange collier jobbe hardt hvis de får sjansen, selv om den nå hovedsakelig blir sett på som en selskapshund. Dagens langhårede collie er en noe raffinert versjon av den opprinnelige hardtarbeidende gjeterhunden.
Collien er selvsagt en fantastisk hund, men den store interessen for rasen har trolig også økt enda mer på grunn av at dronning Victoria var en stor beundrer av collien. Rasen ble svært populær som en vakker selskapshund etter dette. Den populære TV-serien Lassie fra 1950-tallet hjalp også til med at hundens rykte fikk enda et løft rundt om i verden.
I dag finnes collien både i lang- og korthåret variant, og disse to skiller seg bare i pelslengde.
Temperament
Collien er en veldig intelligent hund som lærer og er villig til å jobbe. Det er kjent for sin hengivenhet og vil gjøre hva som helst for å beskytte familien. Heldigvis er den vennlig mot folk utenfor familien også. Siden rasen er aktiv og leken, er den en god følgesvenn for barn og aktive familier. Det går også bra sammen med andre hunder og kjæledyr. Dette betyr at den tilpasser seg godt til mange slags situasjoner og hjemmemiljøer, men bare så lenge den får rikelig med daglig trening - både fysisk og mentalt.
Aktivitetsnivå
Collien er som sagt en selskapshund, men med sin bakgrunn trenger den masse trening. Det har det som best hvis den får en kombinasjon av avslappende stunder med familien og en rekke aktiviteter. I tillegg til de daglige turene kan du med fordel ta collien med deg på en løpetur, en leketime i hagen eller mentalt stimulerende øvelser. Collien elsker å jobbe!
Hunden er en populær utstillingshund og presterer godt i hundesporter som gjeting, agility, lydighet, blodspor og rallylydighet. Den trives når den føler seg involvert i eierens hverdag.
Ikke undervurder colliens store behov for aktivitet. Tenk på om du har tid og energi nok før du kjøper en collie.
Pelspleie
Ikke bli avskrekket av den langhårede pelsen, den er ikke så vanskelig å håndtere. Børste pelsen grundig en gang i uken og oftere i røyteperioden. Ikke glem pelsen bak ørene, ved albuene og på baksiden av lårene - det kan kreve litt mer nøyaktighet.
Når de røyter, kan hunden bades for å fjerne løs pels lettere, ellers bades den kun om nødvendig.
Trening
Samtidig som Collie er vennlig mot de fleste fremmede, kan den oppføre seg mistenkelig mot dem, spesielt når de ønsker å beskytte familiens barn. Stort sett er denne rasen vennlig og rolig, men den kan også bjeffe hvis den blir liggende alene for lenge eller ikke får sine treningsbehov oppfylt.
Tren den daglig og varier hvordan du utfordrer den, repeterende øvelser vil kjede den siden den lærer raskt.
Begynn å trene din Collie den dagen du får den hjem, den er i stand til å lære i ung alder.
Størrelse og vekt
Kroppsstrukturen til en collie er sterk og fleksibel. Høyden for hannhunder er 56–61 cm og for tisper 51–56 cm. Vekten er mellom 22–32 kg.
Farge
Collien har en lang, vakker pels som kommer i tre forskjellige varianter: Blå merle, trefarget og sabel med hvite markeringer.
Spesielt for rasen
Collien har høye trenings- og aktivitetsbehov. Forsikre deg om at du kan oppfylle disse behovene og holde det mentalt utfordret, ellers vil du få en lei og destruktiv collie.
Til tross for treningsbehov, har den også høye sosiale behov. Mangel på begge disse tingene betyr at collien har en tendens til å bjeffe for mye hvis den blir liggende alene for lenge. Hvis du har muligheten, kan du la collien bli med på familiens aktiviteter.
Arvelig sykdom
Når det gjelder statistikk over skader, er Collie på et gjennomsnittlig nivå. Nedenfor er noen sykdommer som kan oppstå:
- Hofteleddsdysplasi (HD)
- Collie Eye Anomaly (CEA)
- Canine Cyclic Neutropenia
- Degenerativ myelopati
Mat
Hunder er individer som oss mennesker – og det betyr at hundens matmengde skal være basert på dens behov og livssituasjon. Faktorer som spiller inn er alder, størrelse, aktivitetsnivå og stoffskifte. Spør veterinæren din om du lurer på om fôrvalg og -mengde til din hund.
Type
Gjeterhunder
Ukontrollert eller ulovlig hundehandel
Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.
Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.