Pomeranian

Denne lille hunden med sitt skjønne reve-ansikt er kompakt, aktiv og smart. Utover å være usedvanlig fluffy og søt, er det en ekte familievenn med vakthundinstinkter og en interessant historie.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Pomeranian, også kjent som pomme eller pom, er en hunderase av Spitz-typen som er oppkalt etter Pommern-regionen i Nordvest-Polen og Nord-Øst-Tyskland. De opprinnelige pomeranian veide 9–13 kg, som er mye større enn de pommer vi kjenner i dag.

Rasen ble populær i Storbritannia etter at dronning Victoria ble forelsket i en pom mens hun ferierte i Italia. Hun hadde med seg en hjem, og rasens popularitet økte kraftig. Etter denne tid har størrelsen blitt avlet gradvis ned mot den bitte lille hunden vi i dag kjenner som pomeranian eller pomeraner.

Navnet pomeranian ble ikke akseptert av tyskerne før i 1974, som inntil da brukte det generiske navnet «tysk spitz» på rasen. I mange land er de fremdeles kjent som Zwergspitz (dverg-spitz).

Temperament

Pomeranian er kanskje en av de minste hundene i dyreriket - men deres personlighet er alt annet enn liten. De har et stolt og glamorøst utseende med en ekstrovert, smart og livlig personlighet. De har temperament, og pleier ikke å være redde for fremmede eller andre dyr. Den lille pommen er rolig og lett å leve med - den liker å sitte i fanget, i tillegg til å gå turer eller leke i hagen. Men husk at denne lille hunden har en tendens til å bjeffe. De er utmerkede vakthunder og vil bjeffe på det den oppfatter som å være utenom det vanlige. Du gjør lurt i å lære dem å slutte å bjeffe på kommando, eller de kan fortsette hele dagen.

Aktivitetsnivå

Pommer har mye energi og liker å gå turer. Til tross for at de er små, trenger pomeranian regelmessig trening og trives med trening. De er veldig intelligente, liker å lære triks, og deltar ofte i hundesport som agility, freestyle, rally og sporing. Dessverre sitter mange av disse hundene lengre deler av dagen i moteriktige vesker – det har de ikke behov for! Pommen er lykkeligst når den får gå på lange turer, jage blader og leke med andre små hunder. De liker å møte nye mennesker og utforske nye severdigheter og lukter.

Pelspleie

Pomeranian har en stor pels med dobbelt hårlag. Underulla er myk og tett; dekkhårene lange og rette med en grov tekstur. Du må regne med en god del pelsstell når du har en pomeraner. Den må børstes regelmessig og hyppig. Pommer røyter moderat, men hvis du børster pommen din flere ganger i uken, bør ikke røyting være noe stort problem.

Trening

Pomeranian er intelligente, noe som gjør dem enkle å trene. Men de vil bare ta ordre fra folk de respekterer - så hvis du vil at opplæringen skal være vellykket, er det viktig å være konsekvent, sette faste grenser og etablere deg som lederen i forholdet. Hvis du ikke etablerer deg som topphund i husholdningen din, vil pommen din mer enn gjerne overta!

Størrelse og vekt

Pomeranian er en toy-rase - og de er virkelig små. Gjennomsnittshøyden for en fullvokst Pom er bare 18–23 cm. Vekten er vanligvis mellom 1,3–3,1 kg for både hannhunder og tisper.

Farge

Fargene på pomeranian er varierte, og faktisk er alle farger, nyanser og kombinasjoner tillatt.

Spesielt for rasen

Disse små hundene er mye større i hodet enn de er i kroppen, og de har motet til mye større hunder. Noen ganger kan dette føre til at de oppfører seg dominerende overfor mye større hunder enn dem selv. Hvis de er ordentlig sosialisert med andre hunder og dyr, kommer de generelt ganske godt overens med dem.

Arvelig sykdom

Totalt sett er pomeranian en sunn rase. Men akkurat som enhver annen rase, er pommer utsatt for visse helseproblemer - og som en ansvarlig hundeeier, bør du være klar over dem. Noen vanlige helseproblemer hos pomeraner inkluderer følgende:

  • Kollaps av luftrøret
  • Patellaluksasjon
  • Degenerativ myelopati (DM)
  • Alopecia X
  • Legg-Calve-Perthes sykdom

Du bør også være klar over at rasen er mer utsatt for å få tannstein og bør rense tennene i narkose ofte de mest utsatte individene må gjerne rense 3-4 ganger i året. Dette kan det være greit å vite når man legger budsjett for hundeholdet sitt.

Mat

Akkurat som for alle raser, må mengden mat være basert på hundens størrelse, vekt og generelle helse. Men enda viktigere, siden det er en aktiv hund, må kalori-inntaket matche hundens aktivitetsnivå. Gjør alltid det som er best for hunden din, og konsulter veterinæren din hvis du er i tvil.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.