Shetland sheepdog

Shetland sheepdog, også kalt sheltie, er kjent for sin intelligens og sin smidighet. Med bakgrunn som bondens beste venn, er sheltien i dag et utmerket familiemedlem og superstjerne innen hundesport.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Noen teorier antyder at Shetland sheepdog er en blanding av større collier, pommeranian, flere nordiske hunderaser (blant annet buhund), og kanskje til og med en King Charles Spaniel. Som navnet antyder, har Sheltien sitt opphav på Shetlandsøyene som ligger mellom Skottland og Norge. En gang var den skotske bonders beste venn. De avlet frem hundene ved å krysse border collie med mindre hunder, for å gjete saueflokkene sine i ulendt terreng. I tillegg var hundene gode til å beskytte eiendommen ved å bjeffe mot fugler og andre dyr; den var ganske enkelt en pålitelig vakthund. Mange sheltier elsker å derfor å jage fugler, og noen prøver til og med å jage fly som flyr over himmelen. Utseendet til en Shetland sheepdog i dag skiller seg noe fra hvordan den så ut tidligere. Gamle bilder viser at hunden var mer robust og hadde et kortere og bredere hode. I dag er «Lassie-tegningene» de vanligste, men Sheltier kommer også i andre varianter.

Temperament

Sheltier er veldig enkle å elske takket være sin spesielle karakter. De er kjærlige følgesvenner og passer godt i familier, gjerne med barn, men de kan være reservert rundt fremmede. Det ligger i deres natur å være beskyttende, derfor er de raske til å bjeffe hvis den oppfatter noe eller noen som inntrengere på deres territorium. Dette gjør dem til utmerkede vakthunder, men for ikke å få irriterte naboer kan du trene dem til å være stille i hjemmet. Og hvis du ikke liker en hund som «prater», er dette ikke rasen for deg. Sheltie blir ofte sett på som livlig, rask, intelligent, pliktoppfyllende og dedikert. De elsker å glede deg og lærer lekende lett.

Aktivitetsnivå

Rasens hastighet, smidighet og evne til å hoppe er typiske egenskaper. Det gjør også sheltien til en eksepsjonell hund når den opptrer og konkurrerer. De dominerer vanligvis feltet i sin størrelsesgruppe når det gjelder smidighet. Hvis du liker å være aktiv, har du en god venn i Shetland sheepdog, fordi de har mye energi. Sheltier veldig intelligente og liker å gjøre en jobb. Uten riktig stimulering vil de fort kunne gå lei, og de trenger både fysiske og mentale øvelser for å være fornøyde. Gi dem mulighet til å løpe, og å drive med aktiviteter som agility eller rallylydighet. Husk å trene hunden din med positiv forsterkning siden dette er en følsom hund.

Pelspleie

Shelties har en underpels som er kort og tett, og en overpels som er lang og rett. Pelsen er lettere vedlikeholdt enn man kanskje tror, men den bør børstes forsiktig helt inn i huden et par ganger i uken. I løpet av røyte-sesongen trenger sheltien ekstra børsting. Lett prosessen ved å fukte pelsen med litt vann. Vær spesielt oppmerksom på pelsen bak ørene, den har en tendens til å floke seg, samt på bakføttene og halen, der pelsen er grovere. Selv pelsen rundt og under labbene må pleies og klippes regelmessig med saks. Hvor ofte rasen må bades varierer fra hund til hund, men pelsen støter fra seg både vann og skitt, så de trenger bare å bade når de virkelig er skitne. Når du bader din sheltie, er det viktig å tørke den skikkelig helt ned til huden, bruk gjerne en hårføner.

Trening

Shelties er veldig intelligente og trenger utfordringer å jobbe med. Derfor er det viktig å gjøre treningen variert og morsom. Tren hunden din med positiv forsterkning og mye lek, og hold øktene korte. Forsøk å holde treningen interessant, ellers kan den bli hvis du gjentar de samme øvelsene om og om igjen.

Hvis du er en aktiv person, vil du få en Sheltie som kan gjøre det veldig bra i flere hundesporter, for eksempel i utstillinger, lydighet, freestyle, spor og mer. Når det gjelder agility, utmerker rasen seg med å være naturlig atletiske, arbeidsvillige og ha en stor vilje til å glede eierne sine.

Størrelse og vekt

Størrelsen varierer noe, men for hannhunder er høyden ca. 35–38 cm og for tisper ca. 33–37 cm. En typisk sheltie veier omtrent 6–7 kg.

Farge

Shetland sheepdog kommer i flere fargevarianter: Sobel, tricolor og blå merle er vanlig, samt svart og hvit eller svart og tan (solbrun). Rasen er delt opp i forskjellige linjer: Amerikanske sheltier og engelske sheltier.

Spesielt for rasen

Shelties er generelt også utmerkede familiekamerater. Takket være deres litt mindre størrelse, store intelligens og dedikasjon til eieren, kan en sheltie være en god førstehund - så lenge du er forberedt på å dekke energibehovene. Sheltien er også barnevennlig hvis den blir oppdratt med barn som lærer å håndtere ham eller henne med respekt. Derfor bør du alltid lære barn i nærheten av hunden hvordan de skal nærme seg og ta på den.

Arvelig sykdom

Sheltie har få sykdommer, men det er noen som er greie å vite om, for eksempel en del øyesykdommer:

Og i tillegg:

 • Feilplasserte tenner
 • Hoftedysplasi
 • MDR1, såkalt Multidrug resistance

Viktig informasjon: Det er ikke bra å pare to merlehunder (også kalt en dobbelt merle). Dette kan forårsake blindhet, døvhet og andre alvorlige sykdommer hos avkommene.

Mat

Hvor mye sheltie din spiser, avhenger alltid av størrelse, alder, bygning, metabolisme og aktivitetsnivå. Hold din lodne venn i god form ved å måle opp riktig porsjon av maten og mate den to ganger om dagen. Hvis du er i tvil om dens vekt, kan du kjøre en test hjemme. Se på hunden ovenfra og se om du ser en midje. Prøv så om du kan kjenne ribbeina uten å måtte presse hardt. Hvis du ikke kan det, kan det trenge mindre mat og mer trening. Spør gjerne på dyreklinikken, så hjelper vi deg!

Type

Gjeterhund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.