Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er en kul, utholdende og aktiv liten hund som fungerer utmerket som familiehund. Med sitt valpeaktige vesen og sin ukuelige livsglede er de et muntert tilskudd til familien.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

De første eksemplarene av rasen ble registrert i England i 1935, 100 år etter at hundekamp ble forbudt. Rasen er i motsetning til det flere tror utelukkende opprettet som familiehund og utstillingshund. Rasen er kjent som en fantastisk familiehund og ble i 2006 kåret til årets familiehund i England. Staffordshire bull terrier stammer sannsynligvis fra bulldogger og den tidens mest populære terrierraser, dog med vekt på bulldograsene. I det berømte Staffordshire Regiment er Staffordshire bull terrier regimentets maskot. Etter andre verdenskrig ble det tradisjon at regimentet ved parader hadde en Staffordshire bull terrier til å lede paraden.

Temperament

Staffordshire bull terrier, også kalt staff, er en enormt kjærlig hund. Den er lojal og viet til familien, og er spesielt velfungerende med barn. Den liker familielivet og liker å slappe av i sofaen, i tillegg til å gå lange turer. Den er energisk og alltid entusiastisk, uansett hva den gjør. For en Staffordshire bull terrier er livet et fantastisk eventyr. Den er snill, følsom og intelligent.

Rasen er uredd og nysgjerrig på alt rundt den. Det er fint i hverdagen, men det kan også bety at eieren må tenke på hundens vegne. Hvis en staff ser noe spennende i horisonten, tenker den seg ikke om før den hopper to meter fra en balkong eller løper over en vei. Derfor er det også viktig å trene en staffens impulskontroll. Den er uegnet som vakthund, og selv om den godt kan si fra når gjestene ankommer, er det generelt utrolig vennlig overfor fremmede.

I voksen alder kan noen Staffordshire bull terriere godt være mindre sosiale overfor fremmede og noen under, spesielt av samme kjønn. Det er ikke gitt at en voksen hund av rasen fungerer godt med andre voksne hunder av samme kjønn.

Aktivitetsnivå

En Staffordshire bull terrier er en aktiv rase. De er nysgjerrige og trenger å tilfredsstille sin utforskertrang og sitt behov for fysisk aktivitet. Noen få turer rundt i boligområdet hver dag er sjelden tilstrekkelig. Den vil trene og den vil ut. Løping eller lange turer i skogen vil være til stor glede for rasen. Rasen kan ha problemer med å regulere kroppstemperaturen om sommeren, så pass på å ikke trene når det er på det varmeste, og sørg for å hjelpe hunden med å kjøle seg ned ved å gi den rikelig med væske, kalde bad og muligens et kjøleteppe. Ta med drikke på turene.

Pelspleie

Den veldig korte og glatte pelsen har ingen underull. Det betyr også at den er dårlig til å holde varmen om vinteren. Derfor har rasen godt av et varmt dekken i vintersesongen. Pelsen er lett å holde, og kan tørkes av med en vridd, fuktig klut for å fjerne løse hår.

Trening

Staffen er en intelligent hund som ønsker å samarbeide og trene med deg. Den kan være sta, så tålmodighet og god belønning anbefales. Den trives med positiv forsterkning og kan gjøre det bra i forskjellige hundesporter som lydighet, rally, nesearbeid og agility.

Den er glad i å leke, så å bruke leker i trening vil være en fordel. Siden rasen kan ha en tendens til å stresse seg opp og ha dårlig impulskontroll, vil det være en god ide å trene passivitetstrening samt å treene på å kontrollere impulsene til staffen.

Størrelse og vekt

Høyde: 35,5 cm - 40,5 cm

Vekt hannhund: 13-17 kg.

Vekt tisper: 11-15 kg.

Farge

Rød, fawn (lysebrun), hvit, svart, brindle (tigerstripet) eller blå. Alle markeringer kan være hvite markeringer.

Spesielt for rasen

Rasen er muskuløs og for noen mennesker kan virke skremmende. Selv om hunden ikke er oppdrettet for hundekamp eller aggresjon av noe slag, kan noen mennesker trekke seg tilbake og være utrygge i møte med en Staffordshire bull terrier.

Arvelig sykdom

L2-HGA eller L-2 hydroksyglutaric aciduria er en arvelig genetisk sykdom som angriper hjernen. Sykdommen er en metabolsk lidelse. Det manifesterer seg på forskjellige måter, vanligvis ser man at hunden endrer oppførsel. For eksempel kan den utvise demenslignende oppførsel.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.