Whippet

Rask, søt og kjærlig. Whippeten elsker å få oppmerksomhet og å være rundt menneskene sine. I tillegg til å sette pris på en rolig kveld i sofaen, er whippeten en hund etter å løpe!

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Whippeten er kjent for å være rask. Den kommer lett opp i høy fart, og har vært målt i 56,3 km/t. Rasen er kanskje tregere enn en greyhound, men du skal ikke undervurde denne raske jegeren.

I 1888 ble den første whippeten registrert med navnet Jack Dempsey. Whippeten stammer fra avl med små greyhounder, Manchester terrier og andre små, raske terrierraser.

Det er ikke kjent akkurat hvor whippeten kommer fra. På 1700-tallet var den primært et viktig familiemedlem for engelske gruvearbeidere. De hjalp de fattige gruvearbeiderne med å skaffe mat ved å jakte harer, rotter og andre små, ville dyr. I utgangspunktet var whippeten kun ment for adelen, men ble fort populær hos gruvearbeiderne.

Engelske fabrikkarbeidere brakte whippeten til Amerika. Der ble rasen hovedsakelig brukt til sport, som løp.

Personlighet

Whippeten har en kjærlig personlighet. De liker ikke å være alene, og foretrekker heller å være sammen med deg. Hvis du er mye borte, kan det lønne seg å ha to whippeter i stedet for en. De kommer bedre overens med hunder enn med andre dyr.

Videre er whippeten smart, og bruker denne egenskapen til å få det som den vil. Den har ingen problemer med å åpne dører og skuffer, og hører ikke alltid på deg.

Forskjell i personlighet mellom en valp og en voksen whippet

Voksne whippeter er ofte roligere hunder som er glade i å løpe. Valper på den andre siden, kan være ganske slitsomme. De løper, graver og tygger på ting, alt i et høyt tempo. Det kan ta rundt tre år før whippeten blir roligere.

Whippet og barn

Har du barn og vurderer en whippet? Whippeter passer ikke alltid så godt sammen med barn. Ingen hunder liker at barna kan finne på å dra dem i halen eller ørene. Whippeten er heller ikke alles bestevenn som noen hunderaser er, den vil være snill med alle, med har ofte en favorittperson i familien.

Aktivitet: hvordan holde  en whippet aktiv?

Løping, hopping og leking. Whippeten er glad i ulike aktiviteter. Med sin muskuløse kropp, er dette en imponerende hund som kan komme opp i høye hastigheter. Det er likevel et par ting du bør ha i bakhodet.

Løpe løs og whippetens fart

Hvis whippeten din slippes løs, vil den kunne være ute av syne på veldig kort tid. På grunn av farten og jaktinstinktet, kan whippeten finne på å jage alt som beveger seg. Den vil da kunne slutte å høre på deg, og ha fullt fokus på å fange byttet sitt. Ha dette i bakhodet, og la whippeten løpe løs kun når du har kontroll.

Du gjør whippeten din en stor tjeneste ved å oppsøke store, åpne plasser, eller en løpebane hvor den kan løpe i trygge omgivelser. Har du hage? Sørg i så tilfelle for at du har høye gjerder rundt som whippeten ikke kan hoppe over.

Pelspleie

Ikke en fan av børsting? Da kan whippeten være en god match for deg. Pelsen til whippeten er enkel å stelle. Bruk en gummibørste jevnlig, og det er det! Whippeter trenger sjelden å bade, og de røyter mindre enn mange andre raser.

Bruk dekken om vinteren

Whippeten har veldig tynn pels. Ta på et dekken når det regner eller det er kaldt. Du bør også huske på at en whippet ikke bør være ute i solen for lenge.

Trening

Mange hunder har enkelte adferdstrekk, som bjeffing og graving, som ofte kommer fram når de kjeder seg. Det er derfor viktig å trene whippeten godt, spesielt når den er valp.

Trene whippetvalpen

En whippetvalp vil teste deg for å finne ut hva som er lov og hva som ikke er lov. Konsekvent trening er viktig. Ta med valpen din på valpekurs eller sosialiseringstrening. Her vil den kunne lære viktig adferd som hvordan samhandle med andre dyr, og å ikke bjeffe.

Størrelse og vekt

Whippeten er en av de mindre myndene. De kan derfor være enklere å ha i en leilighet. Hannene er i gjennomsnitt mellom 47 og 51 cm høye, og tispene mellom 44 og 47 cm. De veier mellom 11 og 16 kg.

Farge

Whippeter kommer i mange ulike farger, fra hvit til svart, med eller uten mønster.

Spesielt for rasen

Whippeter jakter hovedsakelig med øynene og ikke snuten. De kan se byttet sitt på lang avstand.

Arvelige sykdommer

Alle raser kan ha helseproblemer. Det er derfor viktig å velge en god oppdretter som setter helsen til hundene først.

Helsen til whippeten er generelt veldig god, men noen problemer ses noe hyppigere hos whippeter:

  • Kryptorchisme - at en eller begge testiklene ikke faller ned i pungen.
  • Øyelidelser som hornhinnedystrofi (en arvelig sykdom i hornhinnen) og progressiv retinal atrofi (PRA).
  • Hypotyreose: en underaktiv skjoldbruskkjertel
  • Medfødt døvhet

Mat

Hvilket fôr som vil være best, varierer fra hund til hund. Riktig mengde fôr avhenger av hvordan hunden er bygd, vekt og hvor aktiv den er. Er du usikker på hvordan du bør fôre whippeten din? Ta i så tilfelle kontakt med din AniCura-klinikk.

Type hund

Mynde

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.