Et mjau er ikke bare et mjau. Det er nemlig et av flere signaler som din firbente kattevenn gir om behov og trivsel. Lær deg å tyde et mjau, det er faktisk et av de enkleste språkene å lære seg.
Det første du må huske på er at alle katter kommuniserer på sin egen måte. Når du lever tett med pelsklingen, så vet du også hva slags lyder akkurat din katt lager. Men det finnes fire overordnede lyder du bør være oppmerksom på. Og de ble definert så tidlig som i 1940-årene, av adferdsforsker dr. Mildred Moelk. Les og lær!
Mrrrrr
Lyden må ikke forveksles med at katten maler. Den kan minne om en koselyd, men er mye sterkere og mer markant. Lyden er rett og slett en varsling om at «Her er jeg!». Katten vil gjerne møte deg med denne lyden når dere har vært borte fra hverandre en stund, som for eksempel en hyggelig god morgen-hilsen.
Hvis lyden er ekstra kraftig, og hvis går tonen går opp mot slutten, er mrrr en lokkelyd. Se meg! Jeg vil gjerne at du tar kontakt!
Miiiiau
Katten din varsler at den har det vondt! Jo kraftigere og lenger i-lyden er, dess mer gir katten uttrykk for ubehag. Du hører dette miiiauet når katten for eksempel utsettes for en akutt smerte.
Mjaaau
Denne lyden hører du mest! Det er rett og slett kattens språk for: Nå ønsker jeg noe fra deg. De lange a’ene kan bety at pus er sulten, trenger kos eller vil ut. Og veldig ofte kan du lese kattens behov ved at den samtidig beveger seg i retning av andre indikatorer for hva den ønsker. Går den til døren, mot matskålen eller snurrer seg rundt bena dine med et langt miaaau, så vil den kanskje ut, trenger mat eller vil ha oppmerksomhet.
NB: Katter kan bli bortskjemte! Du behøver ikke alltid respondere på kattens miaaau, da kan du fort få en kravstor katt som tester hvor villig du er til å gi den alt den ønsker seg.
Mjauuu
Når pus har miaaau’et lenge, tar den frem et siste forsøk på å fortelle at den er oppgitt over å ikke få det som den vil. Dette er et furtent mjau. Katten vil først prøve seg med lang a, før den går over til lang u. Og gjerne med en høyere tone på slutten. Dette er en skikkelig gretten lyd, der pelsklingen uttrykker fornærmelse over at du ikke møter behovene dens.
Nå har du fått en enkel innføring i kattespråket, men som nevnt innledningsvis: Katter er forskjellige, også i lydbruken. Bruk lydforklaringene som en god veileder, og observer i hvilke sammenhenger lydene. Da blir du et språkgeni for akkurat din firbente venn.
Lykke til!