Hvor ofte er katter i løpetid?
I motsetning til hunder, som kan ha løpetid året rundt med jevne mellomrom, opplever katter løpetid sesongmessig.
Katter opplever løpetid i en sesong som bestemmes av lysforholdene, vanligvis fra januar/februar til september/oktober. I denne perioden kan katter oppleve løpetid omtrent hver tredje uke. Noen katter kan ha lengre perioder mellom hver løpetid, mens for andre kan disse periodene være betydelig kortere. Løpetiden varer vanligvis i 5 dager.
Hva er tegnene på at en katt er i løpetid?
Hunnkatter blør ikke under løpetiden, slik hunder gjør, fordi de ikke har eggløsning med mindre de pares med en hannkatt. Den beste måten å observere om en hunnkatt er i løpetid, er ved å legge merke til kattens adferd.
De fleste hunnkatter mjauer mye mer i denne perioden, blir mer kosete og søker mer kontakt, og stiller seg med baken til og løfter halen til siden. En hunnkatt som mjauer veldig høyt under løpetiden, kan nesten høres ut som et lite barn som gråter. Dette kan være utfordrende for husstandens medlemmer.
Flere tegn på løpetid hos katter:
- Økt hengivenhet: Under løpetiden blir katter mer hengivne og viser dette ved å gni seg mot alt fra møbler til menneskebein, i tillegg til å trille rundt på gulvet.
- Høylytt mjauing: Kattene kan ofte bli veldig høylytte, med mye mjauing som er både høyere og mer insisterende enn vanlig.
- Uro og rastløshet: En del katter viser uro og har vanskeligheter med å slappe av, noe som kan resultere i konstant bevegelse.
- Parringsstilling: Hunnkatten legger seg i en tydelig parringsstilling med forkroppen mens bakenden løftes, noe som signaliserer at hun er klar for parring.
-
Appetittap og pelsproblemer: Det er ikke uvanlig at noen hunnkatter opplever en nedgang i appetitt, mister vekt, eller at deres pelskvalitet forverres i løpet av denne perioden.
Hvorfor er løpetid problematisk?
Løpetid hos hunnkatter kan være svært plagsomt for menneskene som bor sammen med katten. Katten kan ofte lage mye lyd, og innendørskatter vil søke ut for å finne hannkatter i området. Katter kan få opp til 3 kull per sesong, så det kan bli mange kattunger hvis du ikke ønsker å avle på katten din.
En hunnkatt i løpetid vil tiltrekke seg nabolagets hannkatter, så du kan risikere å ha en gruppe beundrere utenfor vinduene og dørene dine. Hannkatter vil merke territoriet rundt hunnkattens bosted, og det er risiko for slåsskamper mellom kattene. Slåsskamper og paring øker risikoen for smitte med virusinfeksjoner, som katteleukemi og katte-AIDS. Disse infeksjonene kan være dødelige for katten.
Hvordan forhindrer man løpetid hos katt?
Det er to måter å forhindre at hunnkatter kommer i løpetid; P-piller og sterilisering. P-piller har en rekke bivirkninger som økt risiko for jurkreft, livmorbetennelse og diabetes. P-piller bør derfor kun brukes som en midlertidig løsning.
Den beste og permanente løsningen er sterilisering av katten din. Dette er et relativt enkelt inngrep som for alle veterinærer er en rutineoperasjon. Sterilisering utføres alltid under full narkose, og dette er et inngrep du bør regne med i kostnadene ved å kjøpe en hunnkatt, med mindre du ønsker å avle.
Jeg ønsker å avle på min hunnkatt
Hvis du ønsker å avle på din hunnkatt, har du sikkert gjort deg mange overveielser rundt hvem som skal kjøpe kattungene dine, hva du gjør hvis katten din trenger akutt keisersnitt, hvordan du best velger en hannkatt og tar vare på din drektige katt. Det er en stor opplevelse å ha kattunger i hjemmet, men også et stort ansvar.