Norsk skogkatt

Den norske skogkatten er et perfekt husdyr for en middels aktiv familie. Hvis du gir den et innendørs klatretre og mye kjærlighet kan dere ha en god venn i mange år.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Den norske skogkatten har en lang historie som strekker seg mange hundre år tilbake. Denne store og solide katten er Norges nasjonalkatt, men det er usikkert hvor den har sin opprinnelse fra. Det er mulig den stammer fra de sibiriske kattene i Russland eller de langhårede kattene i Tyrkia, og at de ble fraktet hjem av skandinaviske vikinger. Eller det kan være de er resultatet av naturlig avlsprosess perfekt tilpasset til det kalde skandinaviske klimaet. Katter ble sannsynligvis brukt for å holde rotter borte fra vikingskipene. I norrøn mytologi er katter nevnt flere steder, blant annet hadde gudinnen Frøya en vogn som ble trukket av to sterke katter.

Rasen døde nesten ut under den andre verdenskrig og det var ikke før 1960-tallet at en gruppe ivrige entusiaster klarte å sikre videre avl.

Personlighet

Hvis du ser etter en katt som er sosial, søt, men som ikke krever for mye oppmerksomhet, er dette rasen for deg. Den norske skogkatten er et supert familiemedlem og fungerer godt sammen med både voksne og barn. Den er ikke bråkete, men vil gi lyd fra seg hvis du ikke har servert middag til riktig tid. Den liker å følge etter deg og å se hva du driver med, uten at den trenger å bli holdt eller kost med hele tiden. Selv om den er nokså sosial, kan den være reservert mot fremmede. Du bør derfor gi den tid til å bli kjent med nye mennesker i sitt eget tempo. 

Norsk skogkatt har et middels aktivitetsnivå og er en dyktig klatrer. Det kan være lurt å ha et innendørs klatretre i hjemmet ditt. Da er det kanskje mindre sjanse for at den balanserer oppå bokhyllene dine. Rasen er intelligent og drar nytte av lek som aktiverer hjernen, den responderer for eksempel fint på å bli trent med “klikker” og godbiter.

Utseende, størrelse og vekt

Den norske skogkatten er en stor katt og er vanligvis ikke fullt utvokst før femårsalderen. Hannen veier 5-10 kilo og hunnen 3-6 kilo. Kroppen er muskuløs og lang med bakbein som er lengre enn frambeina. Hodeformen sett forfra passer i en likekantet trekant med spisser på hake og ører, den har store ører og mandelformede øyne, som tilsammen gir den norske skogkatten en villkatts utsende.

Farge

Pelsen kan ha nesten alle farger og mønster. Den kan ha sterk farge eller et mønster blandet med hvitt. Øynene er enten grønne, gull- eller kopperfargede. Noen hvitfargede norske skogkatter kan ha blå øyne eller øyne med to ulike farger.

Pelspleie

Pelsen er langhåret og vann-avstøtende med en tykk underpels, perfekt tilpasset til å overleve i den kalde skandinaviske skogen. Bruk en metallkam eller en børste noen få ganger i uken for å fjerne floker. Det kan være lurt å børste oftere på våren når katten røyter mye. Det er vanligvis ikke noe behov for å vaske en norske skogkatt, noe som er bra med tanke på den vann-avstøtende pelsen.

Spesielt for rasen

Selv om den har bakgrunn fra skogen er den norske skogkatten overraskende fornøyd med å være inne og trenger ikke bevege seg langt hjemmefra. Den er veldig uavhengig og har en sterk personlighet – den vil gjøre som den vil når den vil. 

Takket være de skarpe, tykke og sterke klørne er skogkatten en legendarisk klatrer. Den kan klatre på steiner og er den eneste tamme katten som kan klatre ned et tre med hodet først. Hvis du ikke finner din norske skogkatt bør du løfte blikket. Katten har sannsynligvis satt seg på det høyeste punktet i leiligheten din eller i et tre hvor den har god oversikt over omgivelsene.

Arvelige sykdommer

Norske skogkatter har noen arvelige helseproblemer som kan ramme dem:

 • Hypertropisk kardimyopati: Dette er den vanligste hjertelidelsen som rammer katter og fører til utvidelse av hjertemuskelen.
 • Hoftedysplasi: Dette er en lidelse i hofteleddet som øker risikoen for artrose. I verste fall kan det føre til alvorlig halthet.
 • Glykogenlagringssykdom: Dette fører til problemer med glukose-metabolismen, som i de fleste tilfeller rammer katten så alvorlig at den ikke lever lenger enn noen få måneder. Det finnes en gentest som kan oppdage bærere av sykdommen.

Mat

Den norske skogkatten trenger mye mat og næringsstoffer for at den skal vokse og beholde en sunn og blank pels. Dette er særlig viktig i de først fem årene til den er fullt utvokst. Siden katten har ganske solide kjever er det en fordel om maten er litt krevende å tygge. Det fører til at katten tygger saktere og får den til å kjenne seg raskere mett. 

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.