Russian blue

Russian blue er en vakker, slank og muskuløs katterase. De er kjent for sin luksuriøse, tette, sølvskimrende pels og strålende grønne øyne. Russeren, som den også kalles, kan være litt reservert. Men når dere har blitt kjent med hverandre vil dere utvikle et dypt og kjærlig bånd for livet

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Mange tror russian blue er en naturlig oppstått rase som stammer fra øyene ved Arkangelsk i nordlige Russland. De lange vintrene gjorde at katten utviklet en tykk, plysjaktig pels. Det antas at sjømenn tok russian blue fra Arkangelsk til England og Nord-Europa på midten av 1860-tallet. I følge cat fanciers association (CFA) gjorde katten russian blue sin første offentlige opptreden på en kongelig måte: utstilt i Londons Crystal Palace som «Archangel cat».

Rasen ble hovedsakelig utviklet i England og Skandinavia frem til etter andre verdenskrig. Og selv om blå regnes som den typiske fargen for denne rasen, er også svarte og hvite russian blå kjent. Disse fargene oppsto under andre verdenskrig, da de få gjenværende russian blue kattene ble krysset med britisk blå og siameser for å opprettholde populasjonen. Fra 60-tallet begynte russian blue å øke i popularitet, og den er i dag en favoritt på katteutstillinger og i ulike hjem.

Personlighet

Russian blue er en nysgjerrig, forsiktig katt med mildt temperament. De er kjent for å være vennlige og intelligente, og er noe reservert. Russeren er veldig lojal og knyttet til familien sin. Katten vil sannsynligvis hilse deg i døra og følge deg overalt; fra å sitte stille ved siden av deg, til å hente en leke for å leke med deg. De er faktisk kjent for å apportere samt åpne dører, men de kan også vær fryktløse jegere som fanger mus, fugler eller ekorn.

Selv om russeren er sosiale skapninger trives de også alene, og de vil søke et rolig, privat sted å sove. Russian blue pleier å holde seg unna fremmede og besøkende, og de gjemmer seg ofte unna ved store selskaper. Så dette er en katt som trives best i et rolig, stabilt miljø. De liker egentlig ikke forandring, og det er spesielt viktig at måltidene kommer på faste tidspunkt. Hvis du får et forhold til en russian blue, blir du belønnet med et sterkt bånd til denne kjærlige, elegante katten.

Utseende, størrelse og vekt

Russian blue er en elegant, mellomstor katt. Ikke alle russian blue er bygd likt, men hannene veier vanligvis mellom 4,5-5,5 kg og hunnene 3-4,5 kg. Men man må huske at som med de fleste andre levende skapninger, påvirkes vekten av både kosthold og fysisk aktivitet.

Rasen er slank, lang og muskuløs med slanke bein, og går som på tå hev. Hodet er kileformet med fremtredende værhårsputer og store ører. Øynene er smaragdgrønne, og tredeputene er lilla eller rosa.

Farge

Russian blue skiller seg ut med pelsfargen sin. Det er en jevn, lyseblå farge med sølvtipper som gir katten en skimrende skjær. Selv om navnet er russian blue, ser man iblant sorte og hvite russere. Disse fargene oppsto under andre verdenskrig da de få gjenværende russian blue kattene ble krysset med britisk blå og siameser for å opprettholde rasen.

Pelspleie

Pelsen til denne skjønne skapningen er dobbel med en veldig tett underull, og kjennes fin, kort og myk. Pelsen til russian blue har veldig ulik tekstur fra andre raser; hvis du drar fingrene gjennom pelsen til en russian blue, vil mønsteret fingrene laget bli værende helt til du glatter over igjen.

Som de fleste korthårsraser trenger ikke russian blue mye pelsstell for å holde pelsen fin. Men de liker oppmerksomhet, og børsting er en fin ting å legge til i den ukentlige stellerutinen sammen med annen pleie, som for eksempel tannpuss. Rasen elsker menneskelig selskap, og vil sitte rolig og kose seg mens den børstes eller gres, siden den da får tilbringe mer tid sammen med sine favorittpersoner.

Spesielt for rasen

Russian blue kan underholde seg selv i timevis, og bryr seg ikke veldig hvis den må være alene hjemme en dag. Men den blir veldig glad for å se deg når du kommer hjem. Disse kattene blir faktisk veldig knyttet til sine eiere. De foretrekker en liten krets av nære venner, så de vil trolig ikke knytte seg til alle som kommer på besøk. Men, det virker som russian blue har en sjette sans når det gjelder personer som ikke liker katter, og vil prøve å overbevise dem om det motsatte

Arvelige sykdommer

Russian blue er generelt en sunn rase, men kan som alle katter rammes i varierende grad av arvelige sykdommer. Den ene er diabetes mellitus, hvor kroppen enten ikke kan produsere nok eller reagere tilstrekkelig på hormonet insulin. Dette gir forhøyet blodsukker, som er den viktigste energikilden kroppen har. Vekttap, økt drikkelyst og urinering er alle viktige symptomer på diabetes hos katter.

Rasen har også veldig god appetitt, så overvekt kan være et problem som reduserer livskvaliteten samt øker risiko for andre sykdommer.

Mat

Det er viktig å ha i bakhodet at denne rasen elsker mat. Den kommer til å spise mer enn den trenger, og så spørre etter mere mat. Den er en sikker kandidat for å utvikle vektproblemer hvis den får lov til å spise så mye den ønsker. Den beste måten å forebygge dette på er å måle opp maten og servere den til faste tider.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.