Kastanjer er giftige for hunden!

Det er høst og kastanjetid. Det betyr kastanjer i alle parker og småbarnslommer. Så koselig det enn er å lage kastanjedyr og å pynte med dem i en skål, husk på at kastanjer er giftige for hunder.

​Hestekastanjene, Aesculus hippocastanum, som er vanlige i Norge inneholder blant annet giftstoffet aesculin, og kan i verste fall få fatale konsekvenser for hunder. Alvorlige symptomer viser seg vanligvis noen dager etter at hunden har spist kastanjer. 

Om din hund har fått i seg kastanjer, bør du kontakte dyrlegen med det samme. Vær særlig oppmerksom på nysgjerrige valper og unghunder, de svelger ofte kastanjer under lek. Får man tømt hundens mageinnhold raskt, hindrer man det meste av giften i å gå over i blodet. Hos veterinær kan effektive og hurtigvirkende brekkmidler gis med sprøyte. Har innholdet i magesekken gått videre til tarm, hjelper ikke lenger brekkmidler, og man må gå over til å behandle symptomene av forgiftningen.

De første symptomene som kommer er vanligvis lokal irritasjon i munnhulen, som kommer til uttrykk gjennom overdreven sleving. Brekninger og magesmerter kan også forekomme. Har hunden fått i seg større mengder (flere kastanjer) kan det i løpet av noen dager oppstå mer alvorlige symptomer.

- diaré

- økt drikkelyst og nedsatt appetitt

- sjangling og feber

- stivhet i kroppen og muskelkramper

Ved inntak av planter og sopp eller lignende som man mistenker er giftig, kan man også ringe Giftinformasjonen på nummer 22 59 13 00. Ta gjerne også med deg bærene, planten eller soppen hunden har fått i seg til veterinæren for lettere å kunne identifisere hva det er, tipser hun. 

​Ved AniCura-klinikkene får vi stadig inn hunder som har spist ting de ikke burde. Vanligvis dreier det seg om sjokolade, druer eller rosiner. Folk flest klar over at dette er giftig for hund. Men vi får også inn hunder som har spist medisiner for mennesker, enten ved en feiltakelse eller fordi eier har gitt dem smertestillende medisin som ikke er laget spesielt for hund. Dette kan i verste fall være dødelig for våre firbeinte venner. Andre pasienter vi har behandlet mot forgiftninger, har fått i seg xylitol, rottegift og frostvæske. Listen er lang, og felles for alle er at dess tidligere du kommer deg til veterinær, dess bedre prognose!

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.