Oppdatering om alvorlig sykdom hos hund

I dag er tre nye hunder obdusert. Årsaken til hundesykdommen er ikke funnet, men de første prøvesvarene viser at dyrene har hatt en blodig tarmbetennelse. Den endelige rapporten fra obduksjonene er ventet å bli klar til uken. AniCura oppfordrer alle hundeeiere til fortsatt å følge Mattilsynets råd.

Oslo, 8 september 2019

Pressemelding
Alvorlig sykdom hos hunder

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark. Det sier Mattilsynet i en pressemelding søndag 8. september. Alle hundeeiere oppfordres til å fortsatt begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Tar tid med prøvesvar
Til nå er det syv hunder som er obdusert av Veterinærinstituttet. De første svarene viser tegn på at alle hundene har hatt kraftig, blodig tarmbetennelse. De endelige obduksjonsrapportene vil  ikke være klare før til uken. Mattilsynet og Veterinærinstituttet vil sende ut en spørreundersøkelse til veterinærklinikker for å samle inn mer informasjon. Veterinær og informasjonsansvarlig Sasja Rygg hos AniCura er glad for å bidra.

­― Arbeidet med å finne ut årsaken er det aller viktigste nå. Sammen med mine kollegaer her i AniCura vil vi gjøre alt for å bidra til å finne ut hvorfor så mange hunder er blitt syke, sier Rygg.

Hold øye med hunden din
Prosessen med å lete etter årsaken er omfattende, både ved å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene. Rygg oppfordrer bekymrede hundeiere til fortsatt å holde et ekstra godt øye med hunden sin og følge rådene til Mattisynet.

― Nå må vi konsentrere oss om å hjelpe de hundene som er blitt syke og gi dem så god behandling som mulig. Vi støtter Mattilsynet i det krevende arbeidet de holder på med og forstår at dette tar tid. Samtidig har jeg stor forståelse for hundeeiere som er både engstelige og redde. Forsøk å følge rådene fra Mattilsynet og ta kontakt med veterinær hvis du oppdager symptomene, sier hun. 

Samler inn informasjon
Mattilsynet og Veterinærinstituttet fortsetter med å samle inn mer detaljerte opplysninger rundt de døde hundene. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Veterinærhøgskolen bidrar i dette arbeidet.Veterinærklinikkene vil ta kontakt med aktuelle hundeeier for å samle inn informasjon om hundene. I følge Mattilsynet har de allerede gjort en mindre, men bredere forundersøkelse. De har også innhentet detaljert informasjon fra et lite utvalg tilfeller. Resultatene pekte ikke på tydelige fellestrekk, og undersøkelsen utvides nå for å innhente informasjon fra flere veterinærer. Vi kommer tilbake med mer informasjon om resultat av denne undersøkelsen når Mattilsynet har dette klart.

 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.