Oppdatering om alvorlig sykdom hos hund

I dag er tre nye hunder obdusert. Årsaken til hundesykdommen er ikke funnet, men de første prøvesvarene viser at dyrene har hatt en blodig tarmbetennelse. Den endelige rapporten fra obduksjonene er ventet å bli klar til uken. AniCura oppfordrer alle hundeeiere til fortsatt å følge Mattilsynets råd.

Oslo, 8 september 2019

Pressemelding
Alvorlig sykdom hos hunder

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark. Det sier Mattilsynet i en pressemelding søndag 8. september. Alle hundeeiere oppfordres til å fortsatt begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Tar tid med prøvesvar
Til nå er det syv hunder som er obdusert av Veterinærinstituttet. De første svarene viser tegn på at alle hundene har hatt kraftig, blodig tarmbetennelse. De endelige obduksjonsrapportene vil  ikke være klare før til uken. Mattilsynet og Veterinærinstituttet vil sende ut en spørreundersøkelse til veterinærklinikker for å samle inn mer informasjon. Veterinær og informasjonsansvarlig Sasja Rygg hos AniCura er glad for å bidra.

­― Arbeidet med å finne ut årsaken er det aller viktigste nå. Sammen med mine kollegaer her i AniCura vil vi gjøre alt for å bidra til å finne ut hvorfor så mange hunder er blitt syke, sier Rygg.

Hold øye med hunden din
Prosessen med å lete etter årsaken er omfattende, både ved å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene. Rygg oppfordrer bekymrede hundeiere til fortsatt å holde et ekstra godt øye med hunden sin og følge rådene til Mattisynet.

― Nå må vi konsentrere oss om å hjelpe de hundene som er blitt syke og gi dem så god behandling som mulig. Vi støtter Mattilsynet i det krevende arbeidet de holder på med og forstår at dette tar tid. Samtidig har jeg stor forståelse for hundeeiere som er både engstelige og redde. Forsøk å følge rådene fra Mattilsynet og ta kontakt med veterinær hvis du oppdager symptomene, sier hun. 

Samler inn informasjon
Mattilsynet og Veterinærinstituttet fortsetter med å samle inn mer detaljerte opplysninger rundt de døde hundene. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Veterinærhøgskolen bidrar i dette arbeidet.Veterinærklinikkene vil ta kontakt med aktuelle hundeeier for å samle inn informasjon om hundene. I følge Mattilsynet har de allerede gjort en mindre, men bredere forundersøkelse. De har også innhentet detaljert informasjon fra et lite utvalg tilfeller. Resultatene pekte ikke på tydelige fellestrekk, og undersøkelsen utvides nå for å innhente informasjon fra flere veterinærer. Vi kommer tilbake med mer informasjon om resultat av denne undersøkelsen når Mattilsynet har dette klart.

 

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.