Gode råd til en knirkefri reise med kjæledyret ditt

Deilige feriedager står for døren, og mange av oss reiser bort. Til hytta, fjellet, stranda, hjem til mor og far, på camping – feriemålene er mange og varierte. Her har vi samlet noen praktiske tips for reise med dyr, hvor enn ferden går.

Gode råd til en knirkefri reise med kjæledyret ditt

Mange velger fortsatt norgesferie, men noen velger å reise til utlandet. Ifølge en undersøkelse AniCura har gjort, tar hver tredje dyreeier med seg hunden eller katten på ferie. 

Dyr i bil

Bilferie byr på flott natur og mange opplevelser, men svingete norske veier og fullpakkede biler er ikke alltid det beste for hunden eller katten i baksetet.

  • Pass på å sikre hunden eller katten godt. Aller helst bør du ha bur i bilen som er godt sikret og stort nok til at dyret kan reise seg i det. 
  • Spesielt unge hunder og katter som ikke er vant med å kjøre bil, kan bli reisesyke. Derfor er det bra å trene på kortere bilreiser før en ferietur. En hund som sikler eller kaster opp kan være tegn på reisesyke.

    Det samme gjelder for katter, som ofte mjauer om de føler seg kvalme. Risikoen for at dyret kaster opp, minsker om man unngår mat et par timer før avreise. Det fins også ulike hjelpemidler, som for eksempel reisesyketabletter, beroligende duftferomoner og kosttilskudd.
  • Det blir varmt i bilen. Vi leser hvert år om hunder som er etterlatt i bil og får heteslag, men husk på at et dyr i bur i bagasjeavdelingen kan få solen direkte på seg under bilturen. Det kan bli så varmt at det blir svært ubehagelig, og i verste fall livstruende. Husk på dette ved pakking av bilen, og ved valg av solskjerming.
  • Både mennesker og dyr trenger mer væske i varmen. Husk på dette også til hunden eller katten! 

Dyr i båt

  • Selv om hunden er båtvant og kan svømme, kan en redningsvest med håndtak på ryggen være fornuftig. Skulle hunden falle i vannet, kan det være svært vanskelig å få den i båten igjen, og håndtaket på redningsvesten kan være til god hjelp.

Dyr på fly

  • Reglene er forskjellige fra flyselskap til flyselskap, men dyr opp til et visst antall kilo akseptertes som regel i kabinen, så fremt det sitter i et vanntett bur og kan plasseres under setet foran. De fleste dyr er så store at de må reise i kargo, og da må de ha egnede bur for dette. Om man ikke har et, kan ofte flyselskapet leie deg et bur.
  • Tren dyret til å være i buret på forhånd, slik at ikke reisedagen er den første gangen det skal i buret. Det kan gjøre opplevelsen traumatisk. Det finnes beroligende feromoner man kan bruke, reisesyketabletter om nødvendig, samt angstdempende medikamenter. Snakk med veterinær om hva som passer ditt dyr best.
  • Gå en god tur før reisen, slik at hunden er trøtt. Katter kan mentalstimuleres før tur. Ikke gi mye mat rett før avgang, det øker sjansene for kvalme og oppkast.
  • Har du dyret i kabinen – ikke ta det ut av buret!

Dyr på tog

  • Togselskapene har også egne regler for reise med dyr, for eksempel egne kupéer med plass til et visst antall. Billetter bør derfor bestilles i god tid. Reisesyketabletter kan være på sin plass dersom man har en hund eller katt som blir kvalm.

ID-merking av dyr

De fleste hunder og katter er chipmerket, men mange av disse er dessverre feilregistrert. Ta en tur innom veterinæren for avlesing av chip, og be dem sjekke at den faktisk er registrert på ditt navn, med riktig nummer og adresse!

Vurder også å få gravert ditt telefonnummer på en brikke du kan henge i halsbåndet. Husk +47! Riktig merking gir mye bedre sjanser for å finne igjen et bortkommet dyr!

Borte bra men hjemme best?

Som dyreeier bør man tenke seg godt om og tidlig bestemme seg for om katten eller hunden skal være med på ferien, eller kanskje den har det bedre på et pensjonat eller hos en slektning. Om dyret ikke liker å kjøre bil over lengre tid, har dyret det kanskje best hjemme. Kanskje noen vil feriere hos deg mens de passer Pus eller Fido?

Her er tips dersom noen skal passe dyret ditt

Ikke glem appen! 

Uhell skjer, og det er ikke alltid lett å komme i kontakt med veterinær på hytta. Last ned appen vår, så har du en AniCura-veterinær med deg på ferien - i alle fall mellom 0700 og 2200! 

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.