Klem-hunden-dagen

I løpet av året finnes det mange spesialdager laget for å skape oppmerksomhet, for å øke salg eller bare for moro skyld. Dyreverden er intet unntak! Vi nevner i fleng: International Cat Day, Bring your dog to work day, International Ginger Cat Day og Hug Your Dog Day.  

Skrevet av
Sasja Rygg

Ikke alle disse "spesialdagene” er gunstige for dyrene, og noen kan til og med sette mennesker i farlige situasjoner. Hug Your Dog Day er en av disse. 

På nettsider og i sosiale medier blir man oppfordret til å vise hunden sin kjærlighet ved å overøse den med klemmer på denne dagen. Dette høres koselig ut, og noen hunder vil også ta imot en klem uten nevneverdige problemer. Men vi må huske at klemmen er en del av menneskets språk og ikke hundens. For mennesket utløser klemming hormonet oksytocin som er assosiert med å elske og knytte bånd*. For hunden derimot, gir klemmen økt stress. Den gir en følelse av å bli holdt fast, de kommer alt for nær menneskets ansikt uten selv å ta initiativet, og dette kan resultere i at de blir nervøse, usikre eller til og med aggressive.  

«Min hund elsker klemmer!» tenker du kanskje. Og det kan være sant. Men vi mennesker må være gode på å lese hundens signaler, særlig i situasjoner som ikke er naturlige for dem. I 2016 studerte psykologiprofessor og forsker innen nevropsykologi Stanley Coren over 250 tilfeldige bilder av hunder som får en klem, og la merke til at på over 80% av bildene viste hunden tegn på økt stress og angst*. 

Han så tegn som at de la på ørene, slikket seg på leppene/rundt munnen, snudde hodet bort, gjespet, forsøkte å komme unna eller viste mer av det hvite i øyet enn normalt. Dette er alle signaler på at hunden misliker situasjonen den er i. Kanskje din hund ikke er så glad i klemmen som du tror?  

Dempende signaler 

I naturen er det fornuftig for hunden å kunne vise egne og lese andres signaler eller kroppsspråk. Det er en viktig del av kommunikasjonen mellom dem. Når en hund viser en annen hund dempende signaler som for eksempel å gjespe, riste på seg, snu seg vekk, gå ned med forbeina i lekestilling eller slikke seg rundt munnen, er dette en beskjed om at «jeg er vennlig innstilt og ikke ute etter bråk». Den andre hunden vil forhåpentligvis oppfatte dette, og konflikt er avverget. Ifølge hundetrener Turid Rugås har hunden rundt 30 forskjellige dempende signaler**. Når vi mennesker setter hundene våre i situasjoner de ikke liker, vil de prøve å fortelle oss det på sitt språk. Det er tross alt det eneste de kan!  

Klemming kan i verste fall sette folk i fare 

Mange hunder finner seg i en klem. Det er ikke det samme som at de liker den. Noen vil, etter å ha vist dempende signaler og ikke vunnet frem, si fra. Det kan være via bjeffing, utfall, forsøk på å komme seg bort eller biting. Bitt i ansiktet er aldri godt, og tenk om klemmeren er et barn! Et bitt i ansiktet kan skade et barn stygt, og setter mest sannsynlig både fysiske og psykiske spor for livet. Vi hundeeiere må være fornuftige og ikke sette vår pelskledde venn i en situasjon der den føler at den må bite for å komme seg bort. 

Vis kjærlighet-dagen 

Vi foreslår heller at du bruker Hug Your Dog Day til å vise ekstra oppmerksomhet og kjærlighet for hunden via tur, lek og trening. Kanskje søk etter godbit, balansetrening på tur i skogen eller innkallingstrening? Dette er aktiviteter hunden setter pris på og der den kan få utfolde seg naturlig. Dere gjør noe positivt sammen, og dette vil styrke båndene mellom dere, akkurat slik en klem gjør for oss mennesker. 

Og for all del, klapp, klø og kos med hunden din. Men gjør det på hundens premisser. Kommer den til deg og setter bakenden til for en god omgang med klapping og kløing, er dette åpenbart noe den ønsker seg. Men lær deg tegnene og respekter signalene den sender. Det er lettere for oss å lære hundespråket enn det er for dem å lære vårt språk!

 

 

*https://www.psychologytoday.com/intl/blog/canine-corner/201604/the-data-says-dont-hug-the-dog 

 **(http://www.turid-rugaas.no/kunsten-aring-overleve.html) 

 

 

 

 

Flere nyheter

  • Julekalender til pelsklingen – og deg

    Vi tror at absolutt alle setter pris på litt ekstra kos og moro i mørketiden frem til julaften. Også de firbente. Hva med å overraske med en innholdsrik julekalender? Som du lager selv.
      Les mer om dette
    • Tannkampanje!

      Gratis tannsjekk og 500 kr rabatt på tannrens for hund og katt! AniPlan-medlemmer får i tillegg 10-20% ekstra rabatt som del av sitt abonnement.
        Les mer om dette
      • Halloween med kjæledyr

        31. oktober er det Halloween, en amerikansk tradisjon som også flere og flere nordmenn etter hvert har begynt å feire. Men det er ikke alle hunder som liker å bli møtt av skrømt på kveldsturen, noen kan bli veldig redde og i verste fall reagere med å bjeffe mot de skumle vesenene som kommer mot dem.
          Les mer om dette

        La oss snakke om tenner!

        Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.