Kirurgi i hud og jur for katt

De vanligste årsakene til at en katt opereres i huden er at den har fått en bittskade eller en svulst i huden. Svulster som fjernes bør sendes til undersøkelse ved laboratorium.

Kirurgi ved ytre bittskader og byller

Når katter er i slagsmål og blir bitt, er risikoen stor for infiserte sår i huden. Ofte separeres huden fra det underliggende vevet slik at en sårlomme oppstår. På grunn av bakterier fra munnen til den andre slåsskjempen, er det en stor risiko for at det oppstår en byll eller bløtvevsinfeksjon. Får en byll gå ubehandlet, er det ofte nødvendig å behandle den kirurgisk. Dette gjøres ved at byllen åpnes og skylles ren. Noen ganger legges det et dren inn i sårlommen, for å drenere ut væske som produseres i såret. Uten dren må såret holdes åpent slik at skaden kan leges innenfra, uten at ny byll oppstår.

Om bittskadene er dype, som f.eks. når en hund har bitt en katt, blir det kirurgiske inngrepet større og kan omfatte f.eks. bukhulen eller muskulatur.

Kirurgi med hudoppbygging

Fjerning av kuler i huden er ofte både en del av utredningen og behandlingen. Vanligvis har kulen blitt undersøkt og analysert ved hjelp av cytologisk undersøkelse slik at kirurgen har en oppfattelse av om det er en ondartet svulst som må tas bort med større marginer. Avhengig av hvilken type hudforandringer det handler om og hvor store de er, kan man operere bort svulsten i sin helhet eller ta en biopsi (vevsprøve). Vevet som fjernes, sendes til laboratoriet for analyse.

Operasjon av jursvulster

Katter med jursvulster kan opereres, men hos katter er svulstene ofte vanskeligere å fjerne og risikoen for at de skal komme igjen eller for at de allerede har spredd seg, er større enn hva den er for hunder. Katter som har fått jursvulst som følge av p-piller bør ikke gis flere p-piller, men heller kastreres. Generelt anbefaler vi ikke bruk av p-piller til katt nettopp på grunn av den store kreftrisikoen. 

Operasjon av analkjertler

En spesiell type av operasjon i huden er fjerning av analkjertler hos pasienter med tilbakevendende og store problemer med betennelse i analkjertlene. Operasjonen krever en spesiell forsiktighet ettersom analkjertlene sitter i tilknytning til endetarmsåpningen og marginen er liten til vevet som kan ta skade av operasjonen. Det anbefales at den pågående betennelsen i analkjertelen behandles, og at operasjonen utføres når vevet er friskt. Hygiene er veldig viktig i etterbehandlingen da området er utsatt for bakterieforurensning.

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.