Smertelindring for katt

Det er viktig å behandle eller aller helst forebygge smerte, slik at katten skal ha det så godt som mulig.

Smertelindring er også viktig for at normale kroppsfunksjoner skal fungere godt, slik at katten skal få sove, hvile, drikke og spise normalt. En god smertelindring gjør at pasienten får en rask rekonvalesens og at sårene gror fortere.

Før operasjon

Smertelindring gis vanligvis allerede før operative inngrep. Grunnen til dette er at katten får en minsket smerteopplevelse om smertelindringen skjer før smerten oppstår. Vanligvis gis smertelindring i forbindelse med det beroligende legemiddelet katten får før den bedøves.

Legemiddel som brukes

Opioider

Opioider er narkotikaklassifiserte legemiddel og brukes ofte som smertelindring til dyr. Denne klassen av legemiddel lindrer smerte svært godt, og brukes derfor ved benkirurgi og ved andre store, smertefulle inngrep. Dyret blir ofte litt trøtt og døsig av opioider og kan få store pupiller. En del dyr, fremfor alt katter, kan bli litt urolige og bjeffe eller klynke, noe som for eier kan være vanskelig å skille fra smerteytringer. Noen katter kan også føle kvalme og vil ikke spise på grunn av opioidene.

Antiinflammatoriske legemiddel

Disse legemidlene gir smertelindring ved å minimere hevelse og dempe inflammasjon i dyrets vev. Hos en del katter som har følsom mage/tarm kan disse legemidlene dessverre forverre problemene med kvalme og diaré. Legemiddelet gis enten som injeksjon, i flytende form eller tabletter via munnen.

Det er alltid viktig å opplyse veterinæren om hva dyret ellers tar av medisiner. En del legemidler passer ikke sammen, og bivirkninger kan oppstå.

Viktig å tenke på

Hvis du som eier får med deg tabletter hjem til smertelindring til katten, er det viktig at disse oppbevares utenfor rekkevidde for barn og andre dyr.

Advarsel

Gi kun smertestillende legemiddel som er anbefalt av veterinær til katten din, og alltid i rett dose. Å på eget initiativ gi legemiddel uten å ha rådført deg med en veterinær, kan føre til forgiftning eller farlige bivirkninger.

Legemiddel som er til mennesker skal ikke gis til dyr, da det kan forårsake livsfarlige forgiftninger ved uvettig bruk.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.