Hjertekirurgi

Noen typer medfødte hjertefeil på hund kan korrigeres ved hjelp av kirurgi.

Obstruksjon av lungearterien, ballongdilatasjon av pulmonalstenose

Pulmonalstenose er en relativt vanlig medfødt hjertesykdom hos hunder, og forekommer sporadisk hos katter. Pulmonalstenose betyr at klaffen som sitter mellom hjertets høyre hovedkammer og lungearterien, er innsnevret eller sammenvokst. Dette fører til at trykket i høyre hjertet økes i varierende grad. Ved alvorlig grad pulmonalstenose vil hjertemuskelen fortykkes, og på lang sikt kan belastningen på hjertet bli så stor at hunden viser kliniske tegn som nedsatt utholdenhet, pustebesvær eller kollaps. Hunder med meget alvorlig grad av pulmonalstenose, står i fare for å kunne dø brått grunnet oksygenmangel. 

Noen av dyresykehusene i AniCura tilbyr korrigering av pulmonalstenose. Dette gjøres ved hjelp av en "kikkhullsoperasjon" der en ballong føres inn i den innsnevrede klaffen via en blodåre i nakken for å utvide innsnevringen. Ballongen blåses opp over klaffen til klaffen åpnes opp, deretter slipper man ut luften fra ballongen og den taes ut. Man måler trykkforskjell før og etter prosedyren, og bruker kontrastmiddel for å evaluere blodårene i brysthulen.

Lukking PATENT DUCTUS ARTERIOSUS - PDA med ACDO

Patent ductus arteriosus, PDA, er en medfødt hjertefeil der en forbindelse mellom hovedarterien (aorta) og lungearterien (pulmonalarterien) i fosteret ikke har lukket seg som den skal når valpen eller kattungen fødes. Dersom karet ikke lukkes er det stor sannsynlighet for at pasienten utvikler hjertesvikt, derfor vil korreksjon i de aller fleste tilfeller anbefales. Noen av disse pasientene behandles med åpen thorax-kirurgi, noe som innebærer vesentlig større post operativ smerte og kan være forbundet med høyere risiko. I de senere årene har flere pasienter med PDA blitt operert med en form for "kikkhullskirurgi". En stent som kalles ACDO (Amplatz Canine Duct Occluder), føres inn gjennom blodåre i lysken og karet lukkes. I Norden vil noen av AniCura sine dyresykehus kunne tilby denne prosedyren, som er nærmest smertefri for hunden sammenlignet med åpen kirurgi. 

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.