Noen ganger oppstår det situasjoner som krever akutt hjelp til ditt kjæledyr. Mange av våre klinikker tilbyr en form for dyrlegevakt, enten med døgnbemannet klinikk eller som del av et vaktfellesskap.
Det kan være vanskelig å avgjøre selv om du bør reise til dyrlegevakt omgående, eller om man heller bør bestille en time til senere. Kontakt oss gjerne på telefon eller via appen vår for å få rådgiving av oss.
Sjekk siden til din lokale AniCura-klinikk for å se om de er med i en vaktordning, eller ring oss i appens åpningstid (0700-2200) for hjelp. AniCuras app finner du her.
Lurer du på i hvilke situasjoner du bør kontakte dyrlegevakt umiddelbart?
Ved akutte sykdomstilfeller og større skader anbefaler vi at du ringer klinikken og transporterer kjæledyret ditt til nærmeste dyresykehus eller dyreklinikk så fort som mulig. Under finner du en liste med eksempler på tegn på slike tilstander:
- Redusert bevissthet
- Større blødninger
- Vanskeligheter med å puste
- Krampeanfall
- Intense magesmerter
- Omfattende skader
- Øyeskader
- Veldig oppblåst og hard mage/buk
- Ormebitt
- Heteslag
- Oppkast eller diare med mye blod
- Dehydrering
- Kraftig forstoppelse i tarm
- Ikke klarer å urinere
- Skade eller tydelig smerte i øye
- Redusert allmenntilstand
- Høy feber
Kontakt dyrlegevakten heller én gang for mye enn én gang for lite!
Intensivpleie
Hvis kjæledyret ditt blir alvorlig sykt, kan det trenge oppstalling og behandling hos en intensivavdeling. Intensivavdelingen er til for dyr som er alvorlig syke, og som har behov for nøye overvåking, avansert behandling og pleie. Denne type dyrlegevakt har personale døgnet rundt og avansert utstyr for overvåking og behandling. Man bedømmer dyrets tilstand fortløpende.
Våre veterinærer og dyrepleiere med spesialkunnskaper innen akutt- og intensivpleie tar stadig videreutdanning og kursing. Samtlige dyresykehus innen AniCura har et tett samarbeid for å utvikle intensivpleien og dele på kunnskap.
Blodbank
En blodoverføring kan være forskjellen mellom liv og død for ditt kjæledyr. Det kan være behov for blodoverføring når et dyr har mistet mye blod i forbindelse med en større skade, under en operasjon eller ved ulike sykdomstilstander. Flere av AniCuras dyresykehus tilbyr blodoverføring til hund og katt. Her finner du videre informasjon om våre blodbanker.
Blodprodukter gis intravenøst. Blodet som gis, kommer fra friske individ er som stiller opp på frivillig grunnlag. Før, under og etter overføringen blir dyret grundig overvåket.
Er du interessert i å la din hund eller katt gi blod, ta gjerne kontakt med ditt nærmeste sykehus. Les mer om blodgiving for hund her og for katt her.
Akuttkirurgi
Akuttkirurgi utgjør en betydningsfull del av den kirurgiske virksomheten. Det kan være behov for denne typen kirurgi for alt fra bittskader til livmorbetennelse, påkjørsler, keisersnitt eller tarmslyng. På AniCuras største klinikker og sykehus kan vi utføre de aller fleste akutte operasjoner på kjæledyr med livstruende skader, indre blødninger eller infeksjoner. Her finner du mer informasjon om akuttoperasjoner, og en oversikt over hvilke av våre klinikker som tilbyr dette.