Bloddonasjon kan redde liv

En velfylt blodbank er nødvendig for å kunne redde liv i mange akutte situasjoner. Hver hund som blir bloddonor gir en annen hund som er syk eller skadet en ny sjanse. Slik kan din hund bli en livredder.

Hvorfor bør min hund bli bloddonor?

Som på sykehus for mennesker, er det avgjørende for dyresykehus å ha tilgang til blod. I mange tilfeller kan det bety forskjellen mellom liv og død for et kjæledyr. Blodet kan brukes for eksempel til å behandle forgiftninger, infeksjoner eller dyr som har mistet mye blod etter en trafikkulykke.

Kan min hund gi blod?

Det er noen kriterier som må oppfylles for at en hund skal kunne gi blod. Først og fremst må hunden være stor nok. Den bør veie minst 25 kg og være mellom 1 og 8 år. Den må også være frisk og sunn, og ikke stå på noen medisiner. Den skal være vaksinert, og den må ikke selv ha mottatt noen blodoverføringer. Den kan ikke ha vært i andre land enn Norge og Sverige. Hør med ditt nærmeste dyresykehus om din hund kan stille som blodgiver.

Hvordan foregår en bloddonasjon?

En bloddonasjon er en relativt rask prosedyre, og er over på 20-40 minutter. Blodet tas ut av hundens halspulsåre, noes om vanligvis ikke påvirker hunden nevneverdig. Det kan likevel være fornuftig å unngå hard trening de første dagene etter at man har gitt blod. Pass også på å gi hunden en skikkelig godbit og masse kjærlighet etter besøket hos veterinæren. Om din firbente venn likevel synes det er stressbetont og ukomfortabelt å gi blod, anbefaler vi ikke at den fortsetter som donor.


Kontakt oss gjerne om du vil vite mer!

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.